zsz  Dołączyła: 07 Lut 2013
Nieostrość - problem z obiektywem?
Cześć!
Mam pentax k-r. Od nowości co któreś zdjęcie nie daje się zrobić - aparat brzęczy i pojawia się mgła. Nie jest to kwestia trzęsących się rąk, warunków oświetlenia itp. Po prostu tego zdjęcia nie da się zrobić, po wciśnięciu migawki do połowy pojawia się mgła, a wciśnięcie spustu do końca nic nie daje.
Czy mam z tym już żyć? Bo z aparatu jestem zadowolona.
Pozdrawiam Was,
Żaneta

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
zsz, gdzie Tobie się ta mgła pojawia ? Czyżby w wizjerze ? ( bo to raczej niemożliwe). A jak aparat się sprawuje gdy wyłączysz stabilizację ? Pzdr.

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
A ustawia ostrość??

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
Re: Nieostrość - problem z obiektywem?
zsz napisał/a:
Cześć!
aparat brzęczy i pojawia się mgła. Nie jest to kwestia trzęsących się rąk, warunków oświetlenia itp.

Co to za brzęczenie i co to za warunki ?
To nie silnik AFu ?

mgła się pojawia na displayu. Przepraszam za niefachowe słownictwo. Ale jak się wyłączy podgląd to też się zdjęcia nie da zrobić, dzisiaj próbowałam. Coś tam ustawia, ale pojawia się mgła i czerwony kwadracik. Po kilku próbach w końcu pojawia się normalna ostrość i zielony kwadracik. Brzęczy chyba silniczek, ale nie wiem. Ale brzęczy tak, jakby się jakiś trybik zawiesił. Możliwe to jest? Kurczę ciemna jestem. Ze stabilizacją nic nie próbowałam, bo nie mam pojęcia co to jest. Może zrobię komórką zdjęcie tej mgły:)

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
zsz, wypnij obiektyw i podłącz go jeszcze raz. Sprawdź czy przełącznik autofokusa jest prawidłowo przełączony (AF.S). Pzdr.

dzięki, spróbuję i dam Wam znać

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Wszystko wskazuje na to, że:
- autofokus pracuje, lecz nie daje rady ustawić ostrości i jej nie potwierdza
- w związku z tym nie ma ostrości ani w wizjerze, ani na lcd
- jeżeli autofokus nie potwierdził ostrości, to aparat nie wyzwoli migawki

Acha, zdaje jeszcze mi się, że mgłę to mieli w Smoleńsku, a Ty masz nieostry obraz.

Cytat
Czy mam z tym już żyć?

RTFM!

Lenin napisał/a:
Wszystko wskazuje na to, że:
- autofokus pracuje, lecz nie daje rady ustawić ostrości i jej nie potwierdza
- w związku z tym nie ma ostrości ani w wizjerze, ani na lcd
- jeżeli autofokus nie potwierdził ostrości, to aparat nie wyzwoli migawki

Acha, zdaje jeszcze mi się, że mgłę to mieli w Smoleńsku, a Ty masz nieostry obraz.

Cytat
Czy mam z tym już żyć?

RTFM!

Dowcip ze Smoleńskiem niezbyt zabawny, ale ok. To nie jest nieostry obraz, tylko mgła, nic nie widać. I tak dziękuję że zadałeś sobie trud żeby coś napisać. Ale z tego co napisałeś nic nie rozwiązuje mojego problemu, podobnie jak przeczytanie instrukcji. Napiszę jeszcze raz, może będzie bardziej zrozumiałe - celuję obiektyw na coś czemu chcę zrobić zdjęcie. Udaje się zrobić 5 zdjęć tego obiektu (więc warunki są dobre, zdjęłam zasłonę z obiektywu itp). 6 zdjęcie się nie udaje, ponieważ nie ma ostrości w ogóle.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
zsz, napisz w jakiej odległości jest obiekt zdjęcia i najlepiej pokaż to nieudane.
Tu masz instrukcję wstawiania fotek:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=126776

yusuf napisał/a:
zsz, napisz w jakiej odległości jest obiekt zdjęcia i najlepiej pokaż to nieudane.
Tu masz instrukcję wstawiania fotek:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=126776

Obiekt jest w różnej odległości, dzisiaj akurat próbowałam około 5 metrów (zdjęłam wcześniej obiektyw i założyłam z powrotem jak mi powalos radził, przełącznik jest na AF, to chyba dobrze?). Zdjęcia nie da się wkleić, bo nie da się go zrobić:) - mogę komórką spróbować zrobić zdjęcie podglądu:) z tą mgłą:).

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
zsz, a obiekt jest kontrastowy, czy np. próbujesz zrobić zdjęcie białej, gładkiej ściany?
Jeśli to pierwsze, to masz problem z AF, spróbuj przedmuchać gruszką (bez talku) komorę lustra, szczególnie pod nim, może masz na czujniku jakiś paproch.
Jeśli to drugie, to normalne

Rozumiem, że ostrzysz z użyciem wizjera (nie ekranu LCD)?

zsz napisał/a:
Zdjęcia nie da się wkleić, bo nie da się go zrobić:)

Ustaw ostrość, czy raczej jej brak, przestawiasz przełącznik AFu na MF i robisz zdjęcie

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
zsz napisał/a:
aparat brzęczy i pojawia się mgła

zsz napisał/a:
To nie jest nieostry obraz, tylko mgła,

zsz napisał/a:
ponieważ nie ma ostrości w ogóle.

Proponuję być bardziej precyzyjną.

W końcu obraz jest nieostry, za mgłą, czy jedno i drugie?
Wrzuć zdjęcie, bo na razie to wygląda jak rozmowa ze ślepym oo kolorach.
Ty cos widzisz i próbujesz opisac, ale za każdym razem mówisz cos innego.

Masz aparat w telefonie?
Nagraj filmik i wrzuć gdzieś. Podaj adres - będziemy wiedzieć o czym rozmawiamy.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
To teraz proponuję zrobić tak:
- wyłączyć SR, jak pentax się "zawiesi", to przełączyć na MF, ręcznie ustawić ostrość i zrobić zdięcia
- nie znam dokładnie tego modelu, ale w menu znaleźć opcję, aby wyzwalał migawkę bez potwierdzonej ostrości

i opisać tutaj, co się dzieje w powyższych sytuacjach. Wtedy będzie można coś więcej wnioskować, czy korpus niesprawny, czy obiektyw.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jak się okaże, że oprócz mgły jest też brzoza, to znaczy, że to poważniejsza sprawa.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Jarek Dabrowski napisał/a:
Jak się okaże, że oprócz mgły jest też brzoza, to znaczy, że to poważniejsza sprawa.

Jezu, Antki już tam lecą... Obawiam się, że na bagnecie można będzie znaleźć ślady (NO2)3C6H2CH3

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Nie chcecie pomagać - nie piszcie.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
mygosiu, nie denerwuj się. zsz, tak uroczo opisuje swój problem, że trudno się dziwić żartom.

zsz, czy tryb ustawiania ostrości masz AUTO? Jeżeli tak, przestaw na punkt centalny i sprawdź czy problem się powtórzy.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
Nie chcecie pomagać - nie piszcie.
Aj waj.

Ja chcę pomagać. Wątek nie jest w "pierwszych krokach". Autorka zamiast pisać epistoły o mgle powinna zamieścić jakąkolwiek dokumentację fotograficzno-filmową. Byłoby już dawno po sprawie.

deepee  Dołączył: 28 Cze 2011
zsz napisał/a:
mgła się pojawia na displayu. Przepraszam za niefachowe słownictwo. Ale jak się wyłączy podgląd to też się zdjęcia nie da zrobić, dzisiaj próbowałam. Coś tam ustawia, ale pojawia się mgła i czerwony kwadracik. Po kilku próbach w końcu pojawia się normalna ostrość i zielony kwadracik. Brzęczy chyba silniczek

Opis wskazywałby na uruchamiany wskutek błędu aparatu lub operatorki tryb LV. :-)

Skocz do: