forrestgump  Dołączył: 19 Kwi 2009
Problem z audio przy rejestracji filmów z K-30
Witajcie!
W filmach z tego korpusu słychać na ścieżce "chrobotanie". Takie cichutkie chrobotanie słychać także przy rejestracji w momencie kiedy zapala się kontrolka sygnalizująca zapis na kartę. Odgłos jak w zjechanym twardym dysku peceta mniej więcej.Czy to norma, czy patologia?

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Re: Problem z audio przy rejestracji filmów z K-30
forrestgump napisał/a:
Witajcie!
W filmach z tego korpusu słychać na ścieżce "chrobotanie". ...

IMHO:do filmów to są kamery,jeśli nagrywam cokolwiek(a robię to baaaaardzo rzadko) ,liczę się z piszczeniem,chrobotaniem,dźwiękaniem,trzeszczeniem i innymi "dodatkami".

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
A czy to nie kwestia włączonej stabilizacji obrazu ? Wyłącz i sprawdź czy problem ustąpił.

@zamach - niewątpliwie kamery nadają się do rejestracji audiovideo lepiej, jednak nie o to pytałem

@lukarch - taka była moja pierwsza mysl, że to odgłos stabilizatora matrycy, ale wyłaczenie SR nie miało wpływu, potem zauważyłem korelację czasową tych efektów dźwiękowych z momentem zapisu danych na karcie (dioda) - zmniejszając rozmiar video, czy framerate, zmniejszałem też częstość "chrobotania"
sprawdziłem czy zapis na kartę w trybie zdjęć tez wiąże się z odgłosami, ale nie! wykonałem dłuższą serię, bufor zrzucał to na kartę bez jakiegokolwiek odgłosu

prośba do posiadaczy k-30 włączcie nagrywanie i przyłózcie ucho do korpusu - czy i u Was słychać jakieś rzężenia?

[ Dodano: 2013-02-09, 22:51 ]
przykładowy filmik pod linkiem
http://www.flickr.com/pho...N03/8458751877/
słychać chyba cztery takie zgrzyty

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
Jakby stabilizacja.

scordia  Dołączył: 13 Lut 2009
forrestgump napisał/a:
prośba do posiadaczy k-30 włączcie nagrywanie i przyłózcie ucho do korpusu - czy i u Was słychać jakieś rzężenia?

Sprawdziłem - cisza. Żadnych odgłosów pracy aparatu nie słychać

Gigant  Dołączył: 19 Sty 2013
Hej mam k-30 i chroboranie w rytmie pomaranczowej diody ? :) jesli tak to chrobocze :)

BTW to nie wina słabej klasy karty SD ?

Karta raczej z lepsiejszych, Sandisk III Extreme z szybkością zapisu klasy 6, ale faktycznie - sprawdzę z inną.

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
Pewnie karta chrobocze przy zapisie, może głowica szaleje. Posłuchaj może masz "click of death" :)

dave76  Dołączył: 20 Sty 2013
u mnie jest cisza karta klasa 10 zapis 30mb/s tylko używam obiektyw manual

fuen  Dołączył: 13 Lis 2012
Sprawdzałem kilka kombinacji i cisza (karta medion, karta lexar, karta kingston, klasy 10 i gorzej) i nie ważne czy z obiektyw jest manualny czy ma autofokus.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
forrestgump, to znana sprawa. Złapałeś Chrobotus pentaxianus. Kup limiteda, przejdzie...

:mrgreen:

A na poważnie - lustrzankami, nawet od Pentaxa, da sie krecić filmy. Ja to robię k-5 czasami z markową i szybką kartą i nic nie chrobocze...
Ten dźwięk z załączonego filmiku to jakby zwarcie jakieś?

Gigant  Dołączył: 19 Sty 2013
Ja tez mam podobny problem to co odeslac aparat ? mam go zaledwie kilka dni i tak szczerze mowiac to gdyby nie ten post myslalbym ze to normalne

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
No fu...tycznie cichuteńko sobie szemrze, nawet w trybie czekania. Tak samo chrobocze w trybie LV. Podejrzewam układ podtrzymujący lustro. Czyżby nie był zasilany napięciem stałym ?? :shock:

jaro63  Dołączył: 20 Sty 2013
Sprawdziłem, on żyje własnym życiem, taka sztuczna inteligencja :shock:
A tak poważnie, to co zidentyfikowałem:
- obiektyw kitowy, chrobocze bo ma lekkie luzy (bo musi mieć)
- metalowe ograniczniki kąta otwarcia lampy błyskowej, metalicznie pobrzękują.
Nie udało mi się zlokalizować co wewnątrz się porusza. A chyba nie stabilizacja, bo jest wyłączona.

Ale tak szczerze......to jest sprzęt do robienia "niemych" fotografii, a filmowanie jest opcjonalnie dodane, (bo wszyscy tak robią). Do prawdziwych filmów zawsze prawdziwa kamera będzie lepsza (i mikrofon zewnętrzny na przewodzie), .....choćby z powodu ergonomii. Optyka też rożni się od tej w lustrzankach.
Ja się nie przejmuję takimi drobiazgami i radzę dać sobie na luz.
W końcu to "luz-trzonka" :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
jaro63 napisał/a:
A chyba nie stabilizacja, bo jest wyłączona.

Wyłączona stabilizacja też działa tylko inaczej, utrzymuje matrycę w ustalonej pozycji.

jaro63  Dołączył: 20 Sty 2013
Sprawna inaczej? No ale chodziło mi że nie porusza się "palec Filipinki".

Sprawdziłem z innymi kartami i jest identycznie. Obiektyw nie ma znaczenia, tak samo efekt występuje na wiertarce, SDM i z manualnymi. Te chrobotania są znacznie cichsze niż wiertarka, porównywalne natężeniem dźwięku do rejestrowanego w tle pracującego SDM przy wyostrzaniu, ale bardziej denerwujące i przede wszystkim "niepotrzebne".
Wymiar praktyczny jest taki, że jeśli jest hałas jak na ulicy, to te chrobotania są zagłuszone i nie mają znaczenia, jeśli jest to kręcone w ciszy, efekt jest jak na zalinkowanym samplu.
Być może to odgłos związany z podtrzymywaniem lustra - posłucham puszki w trybie czyszczenia matrycy.
Nie mam wątpliwości, że aparat fotograficzny filmowanie ma niejako ekstra i być może nie ma o co kruszyć kopii, chciałem jedynie wiedzieć czy to norma dla tej puszki, czy mam uszkodzoną.

scordia  Dołączył: 13 Lut 2009
forrestgump napisał/a:
Sprawdziłem z innymi kartami i jest identycznie. Obiektyw nie ma znaczenia, tak samo efekt występuje na wiertarce, SDM i z manualnymi. Te chrobotania są znacznie cichsze niż wiertarka, porównywalne natężeniem dźwięku do rejestrowanego w tle pracującego SDM przy wyostrzaniu, ale bardziej denerwujące i przede wszystkim "niepotrzebne".

Czy te chrobotania wystepują również kiedy aparat jest nieruchomy podczas filmowania/LV (np.statyw itp.), czy tylko podczas poruszania nim w trakcie pracy?

Nie ma to znaczenia, na statywie jest tak samo, związek tego ze stabilizacją bym wykluczył - próby z SR włączonym/wyłączonym, z ręki i na statywie.
Pomysł dotyczący mechanizmu unoszenia lustra do sprawdzenia, ale jak już napisałem, rzecz bardzo(!) charakterystyczna, te dźwięki da się usłyszeć z korpusu podczas filmowania kiedy świeci się kontrolka zapisu na kartę. Trzeba z uchem przy korpusie, ale idzie je usłyszeć. Na filmie są wyraźniejsze, ale to już nie dziwi specjalnie... puszka jest puszka, dźwięk w środku jakośtam rezonuje, lub choćby drgania przenoszą się bezpośrednio przez obudowę na wbudowany mikrofon.

Skocz do: