plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Do mojej płyty najnowszy bios to F8.
http://www.gigabyte.pl/pr...x/download/bios

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
dzerry, Moim zdaniem gdybyś na starej płycie zamienił 5 letni dysk na najnowszej generacji WD to też odczułbyś kolosalną różnicę. Składałem ostatnio prosty komputer, zamontowałem w nim (do portu SATA-3 6Gb/s) właśnie taki dysk (WD10EZEX) . Potem ze zdziwieniem zauważyłem, że pracuje mi się na tym sprzęcie nie gorzej (nie czuję różnic) niż na moim domowym, gdzie mam dysk SSD (OCZ-Vertex2 ale przypięty do SATA-2).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
Ja w przeciwienstwie do plwk jestem w trakcie totalnej zmiany bebechów, tyle, ze robie to na raty.

też byłem w kropce w październiku - chciałem zrobić tak jak ty planujesz, czyli zmieniać na raty (w sumie dałbym radę to ogarnąć logistycznie) ale stwierdziłem że to jednak nie ma sensu (a i rodzicom komp siadał, to był impuls żeby im podrzucić swoje stare części) i zrobiłem to dosłownie NA RATY ;-)
wlazłem na agito.pl, wybrałem to co mi odpowiadało, złożyłem wniosek o raty, parę minut później miałem rozpatrzony pozytywnie i przesyłkę w drodze ;-)

nerwów i użerania z kompem mi to zaoszczędziło a odsetki były jakieś symbolicznie (rozłożyłem sobie na 4 raty, bo gdybym kompletował sprzęt po kolei, to by mi tyle czasu zajęło)

W sobotę wymieniłem zasilacz czyli też coś tam zmieniam a raty w tej chwili spłacam i nie chcę podpadać w domu ;-) .

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
izbkp napisał/a:
SSD nie może rozwinąć skrzydeł i działa nie wiele lepiej

tyle że to syntetyczny test, który ma niewiele wspólnego z codziennym użytkowaniem dysku. Mam SSD podpiętego pod sataI i różnica jest właśnie kolosalna, bo w trakcie skanowania antywirusowego mogę jednocześnie wywoływać rawy i odpalać inny soft (przeglądarkę np), dopóki ramu starcza - spróbuj tak zrobić na zwykłym dysku, to zobaczysz kolosalną różnicę na korzyść SSD. A jak wolisz testy i cyferki, to wrzuć porównanie z Crystal DiskMark - wystarczy testować małymi pakietami danych i już HDD nie wypada tak dobrze, w zasadzie wcale nie wypada, bo SSD deklasuje kręciołę.

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
izbkp napisał/a:
dzerry, Moim zdaniem gdybyś na starej płycie zamienił 5 letni dysk na najnowszej generacji WD to też odczułbyś kolosalną różnicę. Składałem ostatnio prosty komputer, zamontowałem w nim (do portu SATA-3 6Gb/s) właśnie taki dysk (WD10EZEX) . Potem ze zdziwieniem zauważyłem, że pracuje mi się na tym sprzęcie nie gorzej (nie czuję różnic) niż na moim domowym, gdzie mam dysk SSD (OCZ-Vertex2 ale przypięty do SATA-2).

Wg twojego testu - SSD ma 76x mniejszy czas dostępu. Wyobraż sobie, że w jednym MC czekasz na bułkę 1s a w drugim 76s, jest różnica? Poczytaj o czasie dostępu.

Mam SSD na SATA II i kopniak jest spory.

Mam na co dzień do czynienia z różnej konfiguracji sprzętem. Oczywiście, że ogólnie SSD są wydajniejsze niż HDD ale po tym jak mnie miło ostatnio zaskoczył WD10EZEX to gdybym teraz miał do wyboru sata1/2+ jakiś tani SSD lub sata-3 + nowoczesny HDD (a nie jakąś prehistorię) to wybrałbym to drugie bo ilość miejsca na dysku też jest istotna a różnica w wydajności nie jest aż taka, żeby miało to kluczowe znaczenie ;)

Na "prehistorii" mam 1,8 TB i nie potrzebuję dodatkowo nic dużego.

izbkp napisał/a:
nie jest aż taka

atom 1,6GHz, dysk Intel 330 na sata1

a tutaj core i7 4x 2,4GHz, jakiś WD 2,5" 7200rpm na sata2

polecam zwrócić uwagę na rząd wielkości liczb - to wystarczy, żeby wyrobić sobie zdanie.

l_uka, To się ma nijak do tego o czym ja napisałem...

izbkp napisał/a:
To się ma nijak do tego o czym ja napisałem

to co pokazałem całkiem nieźle pokazuje, jak dysk zachowuje się pod obciążeniem, np codziennej pracy. Ty pokazałeś benchmark, który skupia się na osiągnięciu maksymalnej prędkości dysku - tyle że to nie ma prawie znaczenia, zgodnie z tym, co sam mówisz, bo i różnica prawie żadna. Ale jakoś jednak tę różnicę w użytkowaniu czuć i to bardzo.

Na co dzień u większości użytkowników zapewne przeważa odczyt wielu małych plików.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
izbkp napisał/a:
różnica w wydajności nie jest aż taka, żeby miało to kluczowe znaczenie

Znaczna różnica wydajności jest odczuwalna w specyficznych wypadkach. Być może jeszcze tych specyficznych wypadków nie doświadczyłeś :-P

sołtys, Spoko, też się kiedyś dałem ponieść marketingowi, zaczęło się od Raptora, potem hybrydę (Momentus XT) a w końcu SSD ;P

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Uwaga na karty PCI-E!!!! PCI-E x1 ma max transfer w jedną stronę 0.5GB/s. Uwzględniając 2 dodatkowe bity, to wychodzi jakieś 4.8Gbit/s. Wniosek: karta PCI-E x1 nie obsłuży max. transferu 6Gbit/s (SATAIII).

Na PCI-E x1 to możemy sobie USB3 podłączyć. SATAIII to raczej powinna być na karcie PCI-E x2, lub PCI-E x4.

Tu jest jeden z testów również na starszej konfiguracji http://osworld.pl/czy-dys...nastepcy-hdd/3/

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
izbkp napisał/a:
sołtys, Spoko, też się kiedyś dałem ponieść marketingowi, zaczęło się od Raptora, potem hybrydę (Momentus XT) a w końcu SSD ;P

Trzeba było poczekać a nie wierzyć w półśrodki.

philip100  Dołączył: 30 Paź 2010
izbkp napisał/a:
(...) a różnica w wydajności nie jest aż taka, żeby miało to kluczowe znaczenie ;)

@izbkp, porównywanie osiągów na świeżym systemie nie różni się wiele od testów syntetycznych.
Wystarczy parę miesięcy (w skrajnych przypadkach nawet miesiąc) i SSD pokazuje swoją gigantyczną przewagę...
Minus jest taki, że człowiek się rozleniwia, bo w przypadku SSD nie ma żadnej potrzeby dbania o czystość w systemie :lol: .

philip100, Z moich doświadczeń wynika, że wydajność dysku SSD drastycznie spada wraz ze wzrostem zajętości miejsca (ilości danych na dysku). Nie mam pod ręka konkretnych wyników ale dysk SSD, na którym zostało 20% wolnego miejsca jest tylko cieniem wydajności dysku pustego (nie wiem też jak w najnowszych konstrukcjach kontrolerów to rozwiązano). Także wystarczy parę miesięcy aby zapchany SSD stał się faktycznie i realnie mniej wydajny niż szybki HDD... ;P

To zależy od kontrolera SATA płyty głównej oraz przede wszystkim kontrolera dysku i wersji jego oprogramowania.
http://forum.pclab.pl/top.../page__st__6400

Skocz do: