Rafi , a co Ty chcesz udowodnić dwoma powyższymi fotkami?
Że program, którego używasz ma lepszy preset dla AWB niż dedykowany?
Albo, że skorzystałeś z niego, samumu nie "szukając"bieli "?
Jeśli na przedmiotowej fotce zjedziemy z balansem bieli w okolice 900 K, świat staje się wyjątkowo "klarowny" , bez żadnej ciepłej domieszki. I moglibyśmy udowadniać,że na stacji na pewno nie jest umieszczone sodowe oświetlenie ( bo przecież sami nie wiemy jakie żarówki zostały tak wykorzystane - a w lokomotywie zainstalowano ksenony).
A może Pentax K200D tak myli się w świetle żarowym, że pierwszoplanowy jpg to podpucha dla forumowych obrabiaczy ?
;)
Dlatego balansowanie z balansem daje tak duże pole do popisu, a z drugiej strony nie da w 100% prawidłowej odpowiedzi.
To tyle w kwestii: śnieg kontra żarówka, a teraz czas na małe ps w aspekcie ps.
W moim ps zabrakło jednego słowa, które przeważnie jest kluczowe.
Proszę ! ....
Proszę, nie cytuj moich wypowiedzi. <-Tak powinien brzmieć oryginał [przepraszam za brak tego jakże ważnego wyrazu].Bo odebrałeś moją wypowiedź jako złośliwość skierowaną pod Twoim adresem.
Tak nie jest..
Ale....
Ale ja jestem złośliwy, dlatego też......
Dlatego też gdy widzę, jak ktoś cytuje cała wypowiedź poprzednika by dodać dwa swoje zdania to nóż otwiera mi się sam z siebie( Tak! Adrian, do Ciebie piję). Walnąć 20 lini czyjegoś txt-u by dodać 2 linijki swojego kodu ?
Albo odpowiedzieć na post który pojawił się przed chwilą, cytując go, jest zupełnym bezsensem. Przecież czytający na pewno go nie pominęli(tak Rafi - teraz biorę Ciebie na celownik) .
Albo lepsze numery - na którymś z for fotograficznych w momencie oceniana prac, ludzie wklejają po parę razy tą samą fotkę odnosząc się w komentarzach do niej.
Czyli fota- świetna praca; ta sama fota - autor szacun....itd.
Albo cytowanie cytatu i odnoszenie się do niego..
Takie zagrywki przypominają mi złotą erę dzieci Neostrady, które nagminnie korzystały z "cytuj" zamiast odpowiedz.
;)
Nie będę rozwijał tego tematu (z mojej strony w tym względzie EOT), ale ..... Myśleć ! Myśleć ! - Myślenie ma kolosalną przyszłość - jak mawiała moja ......
[sorry za offtop]