jagienek  Dołączył: 16 Lut 2013
17-70 SDM
Witam!!
Bardzo proszę kolegów o pomoc,przez przypadek skasowałem w menu serwisowym Rom obiektywu. POTRZEBUJE ROM OBIEKTYWU 17-70. Z góry dziękuje za pomoc.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
no i jakie są objawy?
ROMu z definicji chyba nie da się skasować :roll:

Zerknę, czy mogę go zgrać.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Przyznam, że jestem troszkę ciekawy, jakie menu serwisowe pozwala skasować ROM obiektywu.

Witam ponownie!
postaram się kolegom wyjaśnić.
Po pierwsze nie grzebać w menu serwisowym! ja niestety tam wszedłem bo ustawiałem obiektyw ale chciałem sprawdzić co jest w tym menu:jest tam opcja room lens i po kliknięciu zaczyna sprawdzać rom obiektywu , w tym nie ma nic złego ale nie wiedziałem że na karcie to menu tworzy dodatkowe pliki właśnie z tymi danymi. Po zaciekawieniu mojej ciekawości założyłem 55-300 i znów sobie sprawdziłem ze wszystkie dane są poprawne. Po zabawie z ustawieniem mikrometrów założyłem znów 17-70 i ZONK nie działa sdm, pokazuje ogniskowe z poprzedniego obiektywu ( 17-70 nie ma ogniskowej 300 -dla przykładu) ale żeby poprzeć swoja teorie zdjąłem obiektyw i przeszedłem to samo menu bez obiektywu. Po założeniu obiektywu już nie widział ani ogniskowej ani przysłony.
TO JEST RECEPTA JAK UWALIĆ SOBIE OBIEKTYW
rada taka po każdej operacji w debug mode formatować kartę, po drugie albo znajdę ten rom albo zgram z takiego samego obiektywu ( do informacji podam ze te dane robią sobie plik zapasowy ale ja nie wiedząc o tym z formatowałem po wszystkim kartę.
wniosek taki że można z debug mode skasować dane obiektywu ale jest tam też ciekawa opcja (najprawdopodobniej podaje jaki jest błąd autofocus w stosunku do matrycy.Dane o przesunięciu mikrometrów są tam podane to jest AF PINT OFFSET a to co uwaliłem to jest LENS ROM LOAD FROM FILE - samo z czytanie nic nie robi po prostu sprawdza dane i zapisuje na karcie w pliku LENSEEP.LNS i robi tez kopie-NIESTETY NIE WIEDZIAŁEM O TYM.
POZDRAWIAM

Zgralem wczoraj ten eprom. Wrzucę Ci ale dzis nie mam za bardzo czasu w domu (teraz na tel piszę). Widzialem w menu opcje lens rom sd->lens, więc może się uda :-)

Z góry Ci dziękuję !!!!!

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
jagienek napisał/a:
Witam ponownie!
postaram się kolegom wyjaśnić.
Po pierwsze nie grzebać w menu serwisowym! ja niestety tam wszedłem bo ustawiałem obiektyw ale chciałem sprawdzić co jest w tym menu:jest tam opcja room lens i po kliknięciu zaczyna sprawdzać rom obiektywu , w tym nie ma nic złego ale nie wiedziałem że na karcie to menu tworzy dodatkowe pliki właśnie z tymi danymi. Po zaciekawieniu mojej ciekawości założyłem 55-300 i znów sobie sprawdziłem ze wszystkie dane są poprawne. Po zabawie z ustawieniem mikrometrów założyłem znów 17-70 i ZONK nie działa sdm, pokazuje ogniskowe z poprzedniego obiektywu ( 17-70 nie ma ogniskowej 300 -dla przykładu) ale żeby poprzeć swoja teorie zdjąłem obiektyw i przeszedłem to samo menu bez obiektywu. Po założeniu obiektywu już nie widział ani ogniskowej ani przysłony.
TO JEST RECEPTA JAK UWALIĆ SOBIE OBIEKTYW
rada taka po każdej operacji w debug mode formatować kartę, po drugie albo znajdę ten rom albo zgram z takiego samego obiektywu ( do informacji podam ze te dane robią sobie plik zapasowy ale ja nie wiedząc o tym z formatowałem po wszystkim kartę.
wniosek taki że można z debug mode skasować dane obiektywu ale jest tam też ciekawa opcja (najprawdopodobniej podaje jaki jest błąd autofocus w stosunku do matrycy.Dane o przesunięciu mikrometrów są tam podane to jest AF PINT OFFSET a to co uwaliłem to jest LENS ROM LOAD FROM FILE - samo z czytanie nic nie robi po prostu sprawdza dane i zapisuje na karcie w pliku LENSEEP.LNS i robi tez kopie-NIESTETY NIE WIEDZIAŁEM O TYM.
POZDRAWIAM
To co napisałeś jest bardzo ciekawe. Parametr AF PINT OFFSET potwierdza moje spostrzeżenia odnośnie kalibracji obiektywów. Z niecierpliwością czekam na informację czy uda Ci się wgrać ten ROM z powrotem do obiektywu.

Oczywiście dam znać co i jak jak przywrócić życie dla obiektywu oczywiście jak dostanę ten rom od I_uka, fakt faktem ciekawe są tam parametry AF PINT OFFSET. tam jest ten parametr co zmienia się mikrometry dla obiektywu: u mnie tak jest ICCD PINT:8 [UM],
OBJ 2M: 12[MM] i trzeci parametr PINT SHIFT: 0[UM] -(ten się zmienia) (u mnie jest teraz bo zresetowałem) aparat k20

[ Dodano: 2013-02-26, 20:33 ]
zapomniałem dodać że to podmenu 2 w debug mode i wejście tam to AF PINT DISP

jagienek, http://l_uka.pentax.org.pl/da17-70/LENSEEP.LNS
daj znać, jak poszło.

Witam ponownie i od razu Bardzo dziękuję dla I_uka za ROM obiektywu.URATOWAŁEŚ MI SZKIEŁKO!. Wgrałem na kartę plik MODSET + LENSEEP + BACKUP (oczywiście z skopiowanymi danymi) tryb debug mode i LENS ROM LOAD FROM FILE wgrałem potem save i obiektyw OŻYŁ. Działa wszystko widzi f i ogniskowe. Skorygowałem FF/BF (nie foce tabelek tylko real) wyszła mi korekta w menu podstawowym +10( i muszę powiedzieć że jest oki i lepiej jak było, na tej korekcie było mydło a teraz nowe życie. wniosek taki że można skorygować błędy szkiełka za pomocą oprogramowania. Rozmawiałem na ten temat z miesiąc temu z serwisem apollo i gościu mi powiedział że wszelkie korekty szkło-puszka robią za pomocą oprogramowania co teraz się sprawdziło.Po prostu ROM od I_uka jest na pewno inny jak mój były (bo do tego szkła musiałem w menu serwisowym skorygować o 100 mikrometrów) wiec jest o niebo lepiej.WIELKIE DZIĘKI I_uka !!!!!!!!!!
Mam jeszcze jeden problem jak zamieniłem te szkiełka do chyba się popaprały myśli w 55-300 bo teraz nie mogę ustawić ostrości jak jest dobrze na długim końcu to środek i przód jest do kitu, a jak zrobię środek to długi koniec do bani.Wniosek taki że się dane chyba podmieniły(to mój wniosek) i by to sprawdzić potrzebuję (sorki) ROM 55-300 jakbyś I_uka miał takie szkiełko byłbym zobowiązany lub ktoś inny jeśli dysponuje takim szkłem i wie jak skopiować taki ROM.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH

jagienek, nie mam 55-300. Ale ta sytuacja nasunęła mi inną myśl. Mianowicie ten cały eprom to jest jakiś zwykły tekściak gdzie można edytować poszczególne wartości. A gdyby tak znaleźć hexa odpowiedzialnego za SDM? Może by się dało go wyłączyć w gwiazdkach... Espresso, dawaj tego swojego zdechlaka 50-135 na eksperymenty :evilsmile:

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Nawet w Tamronie korekcję robią właśnie programową a nie w szkłach, odsyłałem szkło to myślałem że coś tam pogrzebią w soczewkach i będzie git a oni wgrali inne oprogramowanie.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
k33l napisał/a:
Nawet w Tamronie korekcję robią właśnie programową a nie w szkłach, odsyłałem szkło to myślałem że coś tam pogrzebią w soczewkach i będzie git a oni wgrali inne oprogramowanie.
To jest oczywista sprawa. Obiektyw przekazuje do korpusu parametr który często nazywany jest OFFSET AF który to może być odpowiednio zaprogramowany. Dla mnie ciekawostką jest fakt iż wygląda na to że Pentaksowe szkiełka da się kalibrować przy pomocy korpusu. :-D

slaw35  Dołączył: 25 Lip 2010

Witam!
mi się nasuwa myśl taka, w menu AF PINT OFFSET są dane i według tych danych ostawiają obiektyw, to jest dla serwisu wskazówka co i jak zresztą potwierdza to moja rozmowa z serwisantem ze nie kręcą śrubkami tylko wgrywają soft tylko trzeba by znać ten algorytm co gdzie zmienić (tam w menu jest taka opcja przy tych z LENS,że można dany algorytm zmienić i chyba tu jest klucz do tego ustawiania (oczywiście to tylko domysły )ale chyba w dobrą stronę. Przemyślę temat . Wiem na-pewno ze chyba się myśli tych obiektywów popaprały bo ten 55-300 nie był taki zły a teraz .... ale dojdę i dam znać. Po wgraniu softu od I_uka obiekty nie ten na + więc warto drążyć temat (kiedyś czytałem że ktoś coś kombinował w tym ROM--e) ale wiem że tu jest klucz do poprawnego ustawienia obiektywu.
POZDRAWIAM

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Ciekawe czy tylko pentaksowe szkła bo Tamrona zgrałem sobie do pliku, tylko co tam zmieniać jak nie wiadomo za co odpowiada konkretny hex, a zmienić jeden wgrać żeby sprawdzić czy zapis działa to trochę ryzykowne.

[ Dodano: 2013-02-27, 21:01 ]
AF PINT OFFSET trzeci parametr to jest to co ustawiamy w korekcji w debug mode, ewentualnie w nowszych puszkach w menu pod dany obiektyw.

PINT SHIFT: 0[UM] ten parametr się zmienia jak się w debug mode kombinujesz z af (inaczej mówiąc jak zmienisz na 30 mikrometrów to tam tez będzie 30.
wchodząc w opcje AF PINT OFFSET masz od razu co jest zmienione z AF, pozostałe dwie pozycje na razie nie wiem co oznaczają (najprawdopodobniej są to wskazówki o ile korygować np. obiektyw- ale to moje dywagacje)temat trzeba przemyśleć.
Dzięki dla slaw35 za adres do Romu. Jak wgram to napiszę czy jest lepiej czy gorzej.
Rada dla wszystkich za każdym razem robić kopie zapasowe jak by co- ja nie zrobiłem resztę już znacie.

[ Dodano: 2013-02-28, 20:49 ]
Witam!
Wgrałem ten ROM do 55-300 poprawy nie ma (może ktoś ma takie szkiełko i by zgrał), jutro wydrukuje sobie wpisy i spróbuję porównać (chyba coś uwaliłem) ale za to 17-70 jest oki i chwała za to.

[ Dodano: 2013-03-01, 19:29 ]
Przeanalizowałem Rom który miałem w obiektywie i ten co podał mi slaw35 i jest jedna różnica :
0000", "28","96","60","8A","73","68","11","69","9D","88","70","40","01","43","7B","FB"
nie zgadza mi się to 28 na początku u mnie było 20 (ale mój mógł być uwalony) ale nie wiem za co, to odpowiada najlepiej by było jakby ktoś jeszcze podał mi taki ROM lub (taki po kalibracji wtedy by było wiadomo co się zmieniło. Na razie szukam .... DZIĘKUJĘ Z GÓRY
POZDRAWIAM

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Da się to zgrać w k-5? W k20D pamiętam to menu a tu mam tylko "TEST MODE" w menu. Może o czymś zapomniałem?

Witaj!
Nie ćwiczyłem na k5 (sadzę że jest tak samo) jak wejdziesz w menu serwisowe i jak zmienisz na enable to od razu przechodź niżej aż dojdziesz do tego co ci potrzeba.(wyżej opisałem w co wchodziłem i co zmieniałem)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
W k-5 nie mogłem tego menu uruchomić, ale odebrałem od brata k20d i zgrałem 55-300. Porównałem (fc) plik z tym od slaw35 i wygląda że jest identyczny. Może masz jakąś inną wersję tego szkła starszą lub nowszą i coś pozmieniali, a może był jakoś kalibrowany?

Skocz do: