Ghost Rider  Dołączył: 13 Lis 2012
[K-5] Przepał na pomiarze punktowym
Ostatnio zmieniłem matówkę oryginalną na KE (nie wiem, czy to właściwy trop, ale czas by się zgadzał). Zauważyłem po zmianie niepokojący objaw, który obrazują poniższe fotki. Pierwsza - pomiar punktowy, druga centralnie ważony.

Doradźcie proszę, co może być przyczyną i co z tym zrobić.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ghost Rider, a może po prostu zmierzyłeś światło na czymś bardzo ciemnym i dlatego Ci tak wyszło?

Mierzyłem i na psie i na kurtce Joanny z takim samym efektem. Poniżej jeszcze jedno. Pomiar na pieńku koloru "średniojasno" brązowego. Efekt zauważyłem też na paru innych fotkach, na których pomiar nie był dokonywany na czarnych powierzchniach, czy głębokich cieniach

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Nie jestem pewien czy dobrze strzelę: czy w K-5 można ustawić dla każdego
programu/sposobu naświetlania osobnej korekty +/-EV ?
(może przypadkiem tu niechcący zadano korekę na duży +)

mas7odon  Dołączył: 01 Lut 2009
Miałem identyczny problem jak Twój Ghost Rider, wgranie najnowszego softu naprawiło sprawę.

anatol1 nie wiem, czy można, ale to nie ten przypadek, niestety. Sprawdziłem dla porządku w exifie - korekta na 0.
mas7odon wgrałem parę dni temu 1.14. Jestem prawie pewien, że problem występował przed aktualizacją.
Czyżby aparat kwalifikował się do transportu na Poleczki :-/

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
Ghost Rider napisał/a:
Mierzyłem i na psie i na kurtce Joanny z takim samym efektem.

To sobie ustaw tryb M, pomiar punktowy , mierz na róznych jednolitych powierzchniach jasnych, ciemnych i zapisz wskazania światłomierza. Potem przestaw na pomiar centralny lub nawet matrycowy i porównaj wskazania. Jeżeli sie nie róznią to zrób fotki i popatrz na histogram. Jezeli jest podobnie to przy punktowym źle wybierasz punkt pomiaru. Jeżlei sa duże róznice to serwis.

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
W centralnym ptk mniej-więcej znajduje się rękaw kurtki/łokieć i wg mnie ,nie ma mowy żeby był taki przepał,co najwyżej kurtka w tym miejscu powinna byś prawidłowo naświetlona.
Na pierwszym foto nic nie jest prawidłowo naświetlone, nawet najciemniejszy punkt - pięta w prawym bucie.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
tomek_j napisał/a:
Jeżlei sa duże róznice to serwis.
Tyle tylko, że serwis z matówką nieoryginalną może go wygonić. Światłomierz nie jest kalibrowany dla matówki przezroczystej (klin) w punkcie centralnym, tylko dla matowej. Faktem jest, że różnica, jeśli występuje wtedy w pomiarze, nie jest aż taka. Miałem i mam matówkę KatzEye (w K200 i K-5) i różnica wynosiła co najwyżej 0,3-0,5 EV, w zależności od sytuacji. Prawie niezauważalna była.
cinek325 napisał/a:
centralnym ptk mniej-więcej znajduje się rękaw kurtki/łokieć i wg mnie nie ma mowy żeby był taki przepał,co najwyżej kurtka w tym miejscu powinna byś prawidłowo naświetlona.
I owszem, ale czy Twoim zdaniem rękaw stanowi 13 % szarości ? Bo wg mnie nie, jest zdecydowanie ciemniejszy, więc na pewno przy pomiarze punktowym na ten punkt,wystąpi prześwietlenie.

tomek_j zrobię, jak radzisz choć mam złe przeczucia.
Dada takiego właśnie, nieznacznego prześwietlenia mogłem się w centralnym punkcie spodziewać, ale taki przepał sugeruje, że nie jest to raczej wina klina na KE. Czy serwis faktycznie może odmówić naprawy w takiej sytuacji (pogwarancyjnej, rzecz jasna, dla pełnej jasności).
Poza tym , czy nie powinno być tak, jak pisze cinek325, że przy prawidłowo działającym pomiarze obiekt, z którego zdejmuje się światło powinien być w miarę poprawnie naświetlony, przepalona/niedopalona i to masywnie może zaś być reszta? Jakie znaczenie ma (i co to jest) ów % szarości?

pondus  Dołączył: 30 Sty 2009
Miałem ten sam problem w K200 z nieoryginalną matówką . Wymień na oryginalną albo zapomnij o pomiarze punktowym .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Światłomierz "myśli", że obiekt na którym mierzysz ma jasność odpowiadającą 18% szarego bo tak jest skalibrowany.

plwk napisał/a:
ma jasność odpowiadającą 18%
Teraz to ponoć nawet "całe" 13 %.

[ Dodano: 2013-03-04, 11:56 ]
No coś w takim razie z kalibracją jest nie tego. Pisałem wyżej:
" Miałem i mam matówkę KatzEye (w K200 i K-5) i różnica wynosiła co najwyżej 0,3-0,5 EV, w zależności od sytuacji "

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Dada napisał/a:
Teraz to ponoć nawet "całe" 13 %.
A nie 12%?

Dada napisał/a:

No coś w takim razie z kalibracją jest nie tego. Pisałem wyżej:
" Miałem i mam matówkę KatzEye (w K200 i K-5) i różnica wynosiła co najwyżej 0,3-0,5 EV, w zależności od sytuacji "

Jeśli wciąż masz K-5 z KE mógłbyś zrobić parę zdjęć testowych celując punktowo w jakieś ciemne powierzchnie? Będę wdzięczny.
Jeśli jeszcze ktoś z Was ma podobną konfiguracje, proszę również o podobny teścik.
Z góry dzięki.

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
Dada napisał/a:
cinek325 napisał/a:
centralnym ptk mniej-więcej znajduje się rękaw kurtki/łokieć i wg mnie nie ma mowy żeby był taki przepał,co najwyżej kurtka w tym miejscu powinna byś prawidłowo naświetlona.
I owszem, ale czy Twoim zdaniem rękaw stanowi 13 % szarości ? Bo wg mnie nie, jest zdecydowanie ciemniejszy, więc na pewno przy pomiarze punktowym na ten punkt,wystąpi prześwietlenie.

No ale coś powinno być poprawnie naświetlone, nie ważne czy łokieć czy za łokciem.
Wiec wg mnie błąd w "celności światłomierza" można wyeliminować.

A co do jasności szarości, to nie wiem jak jest w tym przypadku,ale celowałem 2 modelami Pentaxa w różne kolory odzieży i takiego problemu nigdy nie miałem.

Ten egzemplarz jakby brał wartości naświetlania z kosmosu.

Co dziwniejsze raz jest ok a raz nie...

A do autora:
Nie masz czasem ustawionej korekty EV na + ? :mrgreen:

cinek325 napisał/a:

Co dziwniejsze raz jest ok a raz nie...

A do autora:
Nie masz czasem ustawionej korekty EV na + ? :mrgreen:

Przy pomiarze punktowym niestety za każdym razem jest kosmos.
Ustawienia korekty są zawsze na 0. Korekta na -2.7EV dopiero daje wyniki z grubsza zgodne z pozostałymi dwoma sposobami pomiaru światła.

Ghost Rider napisał/a:
masz K-5 z KE mógłbyś zrobić parę zdjęć testowych celując punktowo w jakieś ciemne powierzchnie?
Mam, ale możliwe jest to nie wcześniej niż za tydzień.

W tzw. międzyczasie napisałem do KatzEye'a i otrzymałem odpowiedź. Wynika z niej, że niestety tak właśnie ma być, a (w skrócie) "praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb". Oczywiście w miłych słowach. Zainteresowanym treść odpowiedzi mogę podesłać. Jutro/pojutrze przy świetle dziennym zrobię próby.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
A w którym miejscu na matówce pojawia Ci się podświetlenie punktu centralnego? jeśli dokładnie na przecięciu klina to tak będzie niestety.
W prawidłowo dociętej matówce, punkt podświetlenia nie powinien po prostu wychodzić na linii klina a tylko się z nim stykać.

Skocz do: