Ghost Rider  Dołączył: 13 Lis 2012
Karta pamięci
Jeszcze wczoraj przeglądałem na pececie zdjęcia z karty za pośrednictwem czytnika USB. Dziś ani przez czytnik ani przez kabelek z aparatu nie mogę tego zrobić otrzymując komunikat, że DCIM jest niedostępny. Zdjęcia w aparacie przeglądać natomiast mogę. Czy objawy te wskazują jednak na walnięta kartę? Karta to Sandisk Extreme.

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
A sprawdzałeś na innym kompie, bo może coś ze sterownikami windy się pokrzaczyło?

Dopiero jutro będę mógł sprawdzić na innym kompie. Możliwe, że coś ze sterownikami, bo dziś walczyłem z napędem DVD i sterownikami ASPI. Jak sprawdzić, czy to sterowniki i jakie to sterowniki?

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
To może na około ? Wsadź tam inną kartę i sprawdź czy działa ;)

Zrobiłbym to natychmiast, lecz z nader prozaicznych powodów nie mogłem - nie mam innej karty :-D . W każdym razie inne urządzenia podpięte pod ten port usb działają sprawnie.

skrzek  Dołączył: 28 Lis 2011
przeskanuj kartę w poszukiwaniu błędów.
Choćby prostym chkdsk - http://www.blackhats.pun.pl/viewtopic.php?pid=346
W skrócie: Start > Uruchom > cmd > w terminalu wpisz - chkdsk A: /F (napęd A: to dyskietka, Ty wpisz literę oznaczająca kartę pamięci)

skrzek właśnie zrobił to za mnie Win7 - gdy bezskutecznie próbowałem dobrać się do karty na biurowym lapku, system zaproponował, że przeskanuje mi kartę pod kątem błędów. Znalazł faktycznie jakieś, wyeliminował/naprawił i karta znowu "chodzi". Ciekawym jednak, co było przyczyną tych błędów.

skrzek  Dołączył: 28 Lis 2011
Ghost Rider napisał/a:
Ciekawym jednak, co było przyczyną tych błędów.

np. błąd w tablicy alokacji plików? takie problemy często powstają podczas wyciągania czytnika z usb, lub karty z czytnika. w znakomitej ilości przypadków proste skanowanie usuwa problem.

OK, dziękuję. Cieszę się, że wszystko gra, bo ostatnio miałem nadmiar różnorakich crash-y.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Ghost Rider napisał/a:
OK, dziękuję. Cieszę się, że wszystko gra, bo ostatnio miałem nadmiar różnorakich crash-y.
Po takiej naprawie błędów lepiej profilaktycznie sformatuj kartę w aparacie.

ruthmelwena  Dołączyła: 09 Kwi 2011
Witam, nie chce zaczynać nowego tematu więc podepnę się tutaj.
Mój problem polega na tym że moje k-7 bardzo długo zapisuje zdjęcia na karcie (kartach bo problem dotyczy dwóch które mam do aparatu)
Już formatowałam karty, sprawdzałam podanym tu sposobem i niby wszystko jest w pożądku, ale po zrobieniu zdjęcia czekam kilka sekund aż wyświetli mi się obraz, a seryjne zdjęcia idą max 4 i aparat mieli zapisywanie (ok 7-10 sek) wcześniej nie miałam takich problemów.
czy ktoś z Was miał podobny problem? może ktoś zna na to "lekarstwo"?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
sprawdź czy nie masz w menu opcji "polepszających" zdjecie (korekta dystorsji, abberacji chromatycznej itp)- potrafią skutecznie przymulić aparat

ruthmelwena  Dołączyła: 09 Kwi 2011
opiszon napisał/a:
sprawdź czy nie masz w menu opcji "polepszających" zdjecie (korekta dystorsji, abberacji chromatycznej itp)- potrafią skutecznie przymulić aparat

Dziękuję bardzo, pomogło http://pentax.org.pl/imag...con_biggrin.gif nie spodziewałam się że tak to zamula - wstyd http://pentax.org.pl/imag...con_redface.gif

Riko  Dołączył: 06 Maj 2013
Siema,witam wszystkich!
Cieszę się,że znalazłem to forum,sporo cennych informacji już tu wygrzebałem - wielkie dzięki!

Teraz do rzeczy:
Pozwolę sobie także podpiąć pod temat.
Jako szczęśliwy nabywca nowiutkiego K-r ruszyłem w plener popstrykać.W domu zauważyłem,że ok 30 zdjęć zniknęło z karty.Poza tym jest na karcie jakieś zdjęcie z poprzedniej sesji,ale nie mogę go odczytać-plik uszkodzony.
Nie sądzę,żeby było jakieś powiązanie między tym problemem,a aktualizacją softu w aparacie,ale wspomnę o tym.Po prostu aparatem w stanie "salonowym" pstryknąłem ok 30 zdjęć i wszystko było ok,później aktualizowałem soft w aparacie,następnie karta została wyczyszczona,sformatowana na nowo w aparacie i po dzisiejszej przechadzce zauważyłem że napstrykałem nieco więcej niż mam..
Stawiam na usterkę karty ( jest to karta Fujifilm 8GB SDHC 10 ),ale oczywiście czekam na Wasze opinie.Jako że aparat jest nowiutki,a kartę do niego dostałem "gratis" więc nie powinno być problemu z reklamacją,ale teraz poprosiłbym o kartę rekomendowaną przez Pentaxa.
Ma to sens? ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Riko napisał/a:
Stawiam na usterkę karty

Prawdopodobnie
Riko napisał/a:
kartę rekomendowaną przez Pentaxa

SanDisk, Toshiba, Panasonic

MT 01  Dołączył: 21 Gru 2011
plwk napisał/a:
SanDisk, Toshiba, Panasonic
kolejnosc dowolna :-B

Kilka postow wyzej jest pare sposobow na sprawdzenie karty- nie zaszkodzi zaryzykowac sukcesu ;-)

Riko  Dołączył: 06 Maj 2013
Sprawdziłem kartę checkdiskiem i niby coś tam znalazł,niby naprawił..zobaczymy co będzie,daję karcie jedną jedyną szansę się zrehabilitować ;-)

Dzięki,pozdrawiam :-)

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
a ja procz sandiskow korzystam z goodramow, poki co odpukac nic sie nie wydarzylo..

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
paradziqs napisał/a:
a ja procz sandiskow korzystam z goodramow
Generalnie to Toshiba, Goodram i SanDisk korzystają z tych samych modułów pamięci, kwestia tylko kontroli jakości przy montażu ;-)

Psiakrew, z moją kartą problemów ciąg dalszy. Trzeci raz już zameldowała, że "nie jest sformatowana". Po pierwszym razie straciłem parę zdjęć, ale pomyślałem sobie, że to jednorazowy wybryk. Po drugim razie podleczyłem ją checkdiskiem, trwało nieco dłużej, ale wywaliła się znowu. Pomiędzy rozformatowaniami karta pracuje, wydaje się, normalnie, należy jednak czujnie przenosić z niej zdjęcia. Na pewno coś jest do wywalenia, ale co: karta, czytnik (noname jakiś tani), port USB, a może aparat? Miał ktoś podobne objawy?

Skocz do: