Grzesiek  Dołączył: 26 Kwi 2006
Neopan 400@1600 i ......
noi właśnie co ? D-76 czy moze hydrofen ? A może cos innego ? czy lepiej wywolac w d76 (ktorego jeszcze nie mam ) czy w hydrofenie (ktory mam rozrobiony)? Niecierpliwi mnie i chciałbym jak najszybciej to wywołać. Podpowiedzcie coś

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Xtol 1+3. Lekko podwyzsza czulosc i obniza kontrasty. Ziarno dość małe.

Do tego jest to swietny uniwesalny wywolywacz, nie tylko do forsowania.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A wiecie może jak wychodzi Neopan 400@1600 w R09? W jakim rozcieńczeniu to wywoływać i jak długo?

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
X-tol jest świetny, na dodatek jest dość trwały. Mój wytrzymał w 5-litrowym opakowaniu, prawie półtora roku. Pod koniec było go już tylko z pół litra, wywoływał poprawnie do końca, aż pewnego dnia zmienił kolor... W związku z tym wywołałem następną partię filmów w Rodinalu min. Fuji Neopan i ziarno wychodziło nawet w średnim formacie jak się dobrze przypatrzeć przy odbitkach 24x24. Definitywnie mówię adieu Rodinalowi. Nie wiem dlaczego ludzie się tym wywoływaczem zachwycają, fakt jest trwały, tani w użyciu, ale więcej zalet nie ma.

W x-tolu forsowałem głównie Hp5, nawet na 6400, w sumie fajnie to wychodziło, ale dopiero od momentu gdy zmodyfikowałem czas wołania, ilford generalnie zaniża czas wołania filmów.
Neopan podobno się gorzej forsuje, ale ja żadnych różnic nie zauważyłem, co więcej, film fuji ma bardziej klarowane podłoże, nie udało mi się podczas wołania uzyskać zadymienia. Ilford czasami mi takie niespodzianki sprawiał, w ogóle Ilford jak dla mnie jest bardziej kapryśny trudny w wywoływaniu, fuji daje bardziej przewidywalne efekty.

Pozdrawiam

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Nie wiem dlaczego ludzie się tym wywoływaczem zachwycają, fakt jest trwały, tani w użyciu, ale więcej zalet nie ma.

No cóż, niektórzy właśnie lubią ziarno, a od zdjęć gładkich jak pupa niemowlęcia mają cyfrę. Tak, jak np ja ;-)

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
alkos napisał/a:
Lekko podwyzsza czulosc i obniza kontrasty

O ile rozumiem "obniża kontrast", to co znaczy "podwyższa czułość"?

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Tak jakby "prześwietla"/'przewołuje"? Białe jest bielsze, a szare czarniejsze. Ja to tak rozumiem, dobrze?

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
bEEf napisał/a:
Cytat
Nie wiem dlaczego ludzie się tym wywoływaczem zachwycają, fakt jest trwały, tani w użyciu, ale więcej zalet nie ma.

No cóż, niektórzy właśnie lubią ziarno, a od zdjęć gładkich jak pupa niemowlęcia mają cyfrę. Tak, jak np ja ;-)

e tam ja się napatrzyłem na ziarno za komuny, jak trudno było w sklepach o dobre drobnoziarniste materiały, ja wolę gładkie przejścia tonalne. Ziarno nie ma dla mnie nic z egzotyki. Cyfra według mnie to nie tylko brak ziarna, choć pewnie trudno je w cyfrze symulować.
Pozdrawiam

costa napisał/a:
O ile rozumiem "obniża kontrast", to co znaczy "podwyższa czułość"?

to znaczy ze w porownaniu z taka sama klatka, naswietlona na np. 400 i wywolana w np. d-76, dostaniesz nieco wiecej gestosci (negatywowej) w cieniach i srednich tonach. To tak jakbys nieco przeswietlil film - a nie jak go przewolal, bo wtedy gestosc w cieniach praktycznie sie nie zmienia.

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
Stachu: neopan 400@1600 w r09 - wołałem kiedyś w 1+100, 20 stopni, 16 - 22 minut (klisza pocięta w kawałki). najlepiej chyba wyszło w 22 minutach. nie mam na podorędziu sampli, ale powiem tak: chyba warto popróbować. jeśli chcesz się pobawić, to naświetl jedną rolkę na tym samym ujęciu i wywołuj po kawałku. proponuję zacząć od 18min i czas wydłużać (np co dwie minuty). wiele nie stracisz, a zyskać możesz ;-)

[ Dodano: 2008-09-07, 20:26 ]
albo sprawdź fomowski w27. to zdjęcie http://www.inmyscrapbook....hp?showimage=43 to neopan 400@1600, 1/60s i przesłona 4, w27 stock, 9min w 20 stopniach.

w27 jest dość tani (ja kupiłem za 15zł - wystarcza na chyba 12 rolek) i trwały - po rozrobieniu może leżeć do roku.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
No cóż, niektórzy właśnie lubią ziarno, a od zdjęć gładkich jak pupa niemowlęcia mają cyfrę. Tak, jak np ja

Pod tym względem się bardzo zawiodłam na xtolu ;-)

Ze skanera się jeszcze wyciśnie jakieś ziarenko, ale spod powiększalnika - kiszka :-/

mygosia napisał/a:
Ze skanera się jeszcze wyciśnie jakieś ziarenko, ale spod powiększalnika - kiszka

Polecam Fx-1 :-) Jak komu potrzeba, moge wyslac za 1,5 tyg, w cenie przesylki :-)

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
Ja byłbym chętny... Tylko wkurzam się, bo mam wrażenie, że przez to FX1, kopiuje się Twój styl. Muszę wynaleźć jakiś swój patent. Jakieś FX2 czy cuś innego.

Pożalę się także. Zawiodłem się ostatnio na Neopanie 400. Strasznie cienką emulsje ma. Chyba czas przejść na HP5+.

Maciej napisał/a:
Ja byłbym chętny... Tylko wkurzam się, bo mam wrażenie, że przez to FX1, kopiuje się Twój styl.

Bzdura. Uzywam D76 :-P

Maciej napisał/a:
Pożalę się także. Zawiodłem się ostatnio na Neopanie 400. Strasznie cienką emulsje ma.

Coooooo?

alkos napisał/a:
Polecam Fx-1 Jak komu potrzeba, moge wyslac za 1,5 tyg, w cenie przesylki

O to chętnie coś nowego wypróbuję :-)

Chociaż ciągle coś zmieniam, zamiast sie przywiązać do jednego tylko i ulepszać....

alkos napisał/a:

Bzdura. Uzywam D76 :-P

Uhm, uhm. :evil: :-P

Maciej napisał/a:

Coooooo?

Jakoś ostatnio bardzo mi się rysuje negatyw.

Maciej napisał/a:
Jakoś ostatnio bardzo mi się rysuje negatyw.

Polypan to sie rysowal. Ani Hp5+, ani Neo400 mi nie. Na pierwszym robi ewczak, na drugim ja, wiec jako taka powtarzalnosc statystyczna mam :-)

[ Dodano: 2008-09-07, 22:36 ]
mygosia napisał/a:
O to chętnie coś nowego wypróbuję

Przypomnij mi sie prosze w odpowiednim czasie na PW :-)

Dzięki - wpisałam do komórki ;-)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
alkos napisał/a:
Polecam Fx-1 :-) Jak komu potrzeba, moge wyslac za 1,5 tyg, w cenie przesylki

jak to aktualne, to i ja bym spróbował...

Maciej napisał/a:
bo mam wrażenie, że przez to FX1, kopiuje się Twój styl. Muszę wynaleźć jakiś swój patent.

:shock: każdy ma swój sposób widzenia, więc i tak wyjdzie jak wyjdzie, ale na pewno różnie

SQ6GIT napisał/a:
:shock: każdy ma swój sposób widzenia, więc i tak wyjdzie jak wyjdzie, ale na pewno różnie
I co oczy wytrzeszczasz? :-P Pisałem o wyglądzie technicznym zdjęć.

Skocz do: