rafa3l  Dołączył: 19 Mar 2013
[K100D] pentax K100d przeróbka na K100d SUPER
Witam wszystkich, proszę o pomoc, kilka lat temu kupiłem sobie K100d, nie pomyślałem o tym że nowe obiektywy nie będą współpracować z tym body :/

różnica pomiędzy K100d, a K100d SUPER to czyszczenie matrycy i bagnet KAF2 w opcji z SUPER

mój pomysł to zakupienie układu lustra i podmianka,

tylko czy płytka ma wyprowadzenia i to pociągnie?
wie ktoś?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Za 500zł kupisz K10D a ty się tutaj w przeróbkę K100D bawisz, warto ryzykować? Coś pójdzie nie tak i zostaniesz z przyciskiem do papieru o wyglądzie K100D i częściami z środka.
Gdybyś osiągnął tym jakość obrazka jak z K5-IIs to może byłoby warto ale dla styków?

seawolf688  Dołączył: 27 Maj 2011
k33l napisał/a:
nie pomyślałem o tym że nowe obiektywy nie będą współpracować z tym body :/

ale że jak nie będą?? będą współpracować, tylko szkła z SDM zamiast na SDM będą się kręcić na śrubokręcie ;-)

"wkręcam" Sigma 50-200mm f/4-5.6 DC OS HSM i nie rusza ostrzenie :/

coś trzeba przestawić w menu?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie rusza i nie ruszy bo nie ma napędu "wiertarką".

seawolf688  Dołączył: 27 Maj 2011
czyli tylko pentax dubluje napędy - bo jak szkło ma SDM to i tak ma wiertarkę??

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
k33l napisał/a:
Za 500zł kupisz K10D a ty się tutaj w przeróbkę K100D bawisz, warto ryzykować? Coś pójdzie nie tak i zostaniesz z przyciskiem do papieru o wyglądzie K100D i częściami z środka.
Gdybyś osiągnął tym jakość obrazka jak z K5-IIs to może byłoby warto ale dla styków?

Może kolega chce mieć satysfakcję?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
seawolf688 napisał/a:
czyli tylko pentax dubluje napędy - bo jak szkło ma SDM to i tak ma wiertarkę??

Niekoniecznie - 18-135 czy 17-70 nie ma wiertarki, a być może takich obiektywów w systemie jest więcej.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
k33l napisał/a:
Za 500zł kupisz K10D a ty się tutaj w przeróbkę K100D bawisz, warto ryzykować?
Ale K10D ma inną matrycę. Gorszą ;-)

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
matb wolę K10D z działającą gorszą matrycą niż K100D z lepszą niedziałającą, nawet K5-IIs bym nie chciał w stanie złomowym.

SMIS  Dołączył: 08 Sty 2009
Jeśli nie K10D to może K200D . Na Alle "wisi" body K200D (kup teraz) 700 złociszy a K200D + kit + 2GB za 799 . Przy wymianie układu lustra to ,wydaje mi się , "skórka nie będzie godna wyprawki". No chyba że dla "dzikiej " satysfakcji :-/ .

Przez jakieś głupie eksperymenty PENTAXa nie mogę używać nowych obiektywów :/

Kaf3 to zubożała wersja Kaf2 :/

DLACZEGO zastosowali takie zastosowanie w K100d?
grrr

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gdy wychodził K100D Pentax nie produkował jeszcze żadnego obiektywu z silnikiem więc obsługa SDM nie była do niczego potrzebna.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
rafa3l napisał/a:
Przez jakieś głupie eksperymenty PENTAXa nie mogę używać nowych obiektywów :/

Kaf3 to zubożała wersja Kaf2 :/

DLACZEGO zastosowali takie zastosowanie w K100d?
grrr

Ciesz się, że nie masz Canona. U nich pewnego dnia cała szklarnia zyskała status przycisku do papieru. (co zresztą miało swoje zalety w sensie wprowadzenia nowych radykalnych - ale nowoczesnych rozwiązań).
A opisywana przeróbka nie ma kompletnie sensu, nawet gdyby była wykonalna. Zamiast jednego zabytkowego dość aparatu, zyskasz zmodernizowany zabytek, wkładając w to sporo kasy i pracy. Nie lepiej jakiś nowszy model sobie sprawić, sprzedając kasetkę?

Skocz do: