tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
Style Nikona do Pentaxa K-5
Jak w temacie, do pobrania profile DNG do K-5: Stadard, Neutral, Portrait, Landscape oraz Vivid.
Stworzone przez Adobe dla Nikona D7000 - matryca ponoć ta sama co K-5 (choć lepiej oprogramowana przez Pentaxa). Więc jeśli firmware nie gmera w rawach (niby oczywiste :roll: ) obrazek z K-5 będzie czasem bardzo przypominał efekt użycia D7000 wywołany w NX. Czy to dobrze ? Mnie się spodobało ;-)

O ile przeklejanie wcześniejszych wersji profili było banalnie proste, to v4 (DNG 1.4) płatają czasem figle, doszło kilka nowych tagów, tego powodu na razie odpusciłem sobie adaptowanie nowych profili Canona. Zresztą style Canona tak naprawdę nie bedą miały wzorca w realu- nie ta sama matryca, choć to oczywiście nie zamyka drogi do zabawy.
A po cholerę nowe a nie starsze wersje ? Poza ciekawością- fakt że v4 zawierają tablicę LUT 90x16x16, powinny lepiej dotrzymywac kroku NX przy różnych ekspozycjach.

Portrait jeśli dobrze doczytałem wzoruje się na Portrze, Landscape na Velvii.
Poza ACR/Lr z profilami DNG bardzo dobrze radzi sobie Zoner Photo Studio Pro.

Nikon DNG styles for Pentax K-5

WoRaS  Dołączył: 30 Lip 2009
Jak klikasz na którykolwiek z dostępnych plików pod Firefoxem to wywala błąd.

"Your session has failed, please go back, reload, and try the link again."

W IE działa ok.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Spod Firefoxa pobrałem bez problemów.

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
Style Nikona do pentaxa K-r i K-x
Dorzuciłem paczki takich profili dla K-x i K-r, mam nadzieję że informacje o ich sensorach są właściwe.
Uwagi co do profili K-5 odnoszą się równiez i do tych. Jak zwykle ktoś zobaczy w nich tylko Nikona, ja widzę zgrabnie poukładane 23 040 kolorów. Tak się składa że z dedykowanych konwerterów na placu boju sa tylko dwa które Adobe naśladuje zestawami profili : DPP i CaptureNX. Trochę trudno jest więc grymasić szukając dobrej podstawy do własnej obróbki, profil wbudowany strukturą przypomina te z ACR 4.4 (czyli prościutki do bólu), Adobe Standard zaś bierze pod uwagę tylko jeden poziom jasności kolorów. Koniec końców część użytkowników wypina się na rawy bo ich obróbce zawsze ostatecznie "czegoś" brakuje. Warto wcześniej wypróbować np. te profile. Obrabiając swoje pliki z Canona i krótko Nikona nigdy nie byłem skazany na obrabianie jotpegów dla uzyskania odpowiadającej mi kolorystyki, ostra jazda była natomiast z rawami CHDK Canona do których nie było absolutnie żadnych profili. Tyle z niej zapamiętałem że dobra baza nie nie jest zła, nie wykłada się przy każdej zmianie oświetlenia czy tematu jak presety.
Profili naśladujących kolorki Pentaxa (którego ?) pewnie nigdy nie będzie :-| to co widziałem do tej pory nie wskazuje żeby ktoś się tym poważniej zajmował. W sumie trochę dziwne bo mieć od kopa oczekiwany efekt a nie mieć to robi różnicę przy dziesiątkach, setkach zdjęć.

[ Dodano: 2013-04-12, 01:08 ]
Edit: poprawka- najnowsze profile Adobe Standard korygują już na 16 poziomach jasności ale "odchylają" tylko odcienie kolorów, saturację już nie.

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
tantal napisał/a:
Nikon DNG styles for Pentax K-5

Nie działa u mnie ten link, testowałem różne przeglądarki :-(

Skocz do: