Teraz, smigajac tradycyjnym samochodem, wspierasz rosyjska gospodarke na praktycznie kazdej stacji paliw w naszym krajuberpa napisał/a:Żeby było jeszcze śmieszniej to za kilka lat gdy zabraknie w Polsce prądu a Rosjanie odpalą elektrownie atomową w okręgu kaliningradzkim jeżdżąc w Polsce północnej pociągiem czy samochodem elektrycznym będziesz wspierał rosyjską gospodarkę.
Bzdura. Minimum 1/3 produkowanej zywnosci na swiecie nigdy nie trafia do konsumenta. Po co wiec jeszcze bardziej intensyfikowac produkcje - zeby marnowac wiecej? Do tego dochodza gigantyczne ilosci tego co jest kupowane, a laduje w koszu...berpa napisał/a:technologia albo powszechny głód. Bo to prawda. Przy rosnącej populacji ludzkiej ( bodaj ponad 8 miliardów ludzi ) nie ma innego wyjścia jak intensyfikować produkcje.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Jeżdżę na LPG. Myślałem o oleju rzepakowym ale nie mam taniej mety na rzepak Zresztą skąd rzepak w Hiszpanii?tatsuo_ki napisał/a:trzeba rozwijać motoryzację, na przykład w kierunku zmiany paliw z jakich się w niej korzysta, ale oczywiści wszyscy są tak przywiązani do idei urządzenia, do którego leje się paliwo, że w takich słowach widzą nawoływania do porzucenia aut w garażach i na parkingach
Masz wpływ na podział dóbr? Myślisz, że ja mam? Proponujesz rząd centralny? Rząd centralny mieliśmy już w Moskwie i chyba mało się sprawdził . Chyba jednak wolę tak jak jest. I tak już zabierają mi ponad 85% tego co zarabiam...tatsuo_ki napisał/a:nawet 1/3 wyprodukowanej żywności krajów tzw. I świata ląduje na śmietniku
Bardzo lubię jeździć pociągiem np. Ave z Madrytu do Barcelony w 2 godziny, albo w Niemczech ( mimo, ze drogo jest ). W śmierdzących, niepunktualnych, nieklimatyzowanych polskich pociągach gdzie już kilka razy mnie okradziono jakoś niekoniecznie - no sorrki.tatsuo_ki napisał/a:wszyscy tutaj mają rację, bo przecież nie jeżdżą polskimi pociągami...
Zazdroszczę ci, że już wszystko wiesz i potrafisz rozwiązać każdy problem w skali globu . Bo ja ciągle mam poczucie, że zawsze mógłbym się dowiedzieć/ nauczyć czegoś więcej ( właśnie uczę się szóstego języka ). I ciągle widzę/rozmawiam/poznaje wielu ludzi z całej europy dużo-dużo mądrzejszych ode mnie... Ale wymieniać poglądy z kimś mądrym o innym zupełnie punkcie widzenia to dla mnie zawsze duża przyjemność.tatsuo_ki napisał/a:to ja siedziałem kilka lat w politechnicznych ławkach i badałem temat, dowiadywałem się o tym, jak to wszystko jest rozwiązane w skali globu
Widziałem jakieś pojedyncze stacje Łukoil w Hiszpanii ale chyba na palcach obu rak je można policzyć .cube007 napisał/a:Teraz, smigajac tradycyjnym samochodem, wspierasz rosyjska gospodarke na praktycznie kazdej stacji paliw w naszym krajuberpa napisał/a:Żeby było jeszcze śmieszniej to za kilka lat gdy zabraknie w Polsce prądu a Rosjanie odpalą elektrownie atomową w okręgu kaliningradzkim jeżdżąc w Polsce północnej pociągiem czy samochodem elektrycznym będziesz wspierał rosyjską gospodarkę.
K-5 | DA 12-24 | DA 14 | DA 18-135 | DA 55-300 | FA 35 | FA 50 | poradzieckie stałki | kompletny brak talentu
Coz, Hiszpania to nie nasz kraj, a szkoda - poludnie tego kraju bardzo mi pasuje ;)berpa napisał/a:Widziałem jakieś pojedyncze stacje Łukoil w Hiszpanii ale chyba na palcach obu rak je można policzyć .
po co bierzesz udział w dyskusji, jeżeli z góry zakładasz, że to ty posiadasz dostęp do jedynej, objawionej racji (i to tylko z powodu "siedzenia kilka lat w politechnicznych ławach" - od samego siedzenia wiedzy się nie zdobywa niestety - wybacz)tatsuo_ki napisał/a:to ja siedziałem kilka lat w politechnicznych ławkach i badałem temat, dowiadywałem się o tym, jak to wszystko jest rozwiązane w skali globu, ale to wszyscy tutaj mają rację, bo przecież nie jeżdżą polskimi pociągami...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
opiszon napisał/a:tatsuo_ki napisał/a:
to ja siedziałem kilka lat
K-5IIs K-7 i git kit, 50A 1,7, M 135 3,5, DA 1:2,4 35 AL, Vivitar 28mm 1:2,8 , DFA 100mm F 2,8 WR, DA 1:4 15 ED AL, DA 1:2,4 70,DA1:1,8 50mm ,
http://mare7.web-album.org/,http://idzi-derek.flog.pl/
boso
nie ma mnie w internecie
boso
K-5, S9600
Emitują czego i w jakim czasie?laaval napisał/a:Wszystkie samochody na świecie emitują do atmosfery tyle, ile 16 dużych statków morskich. Zastanawiające...
pozdrawiam,
dzerrry
tatsuo_ki napisał/a:
- akcyza za paliwo (również do lokomotyw spalinowych) trafia wyłącznie na drogi
PiotrR napisał/a:I to, że piszę, że w transporcie pasażerskim kolej - poza niektórymi przypadkami, jak przejazdy między wielkimi aglomeracjami - niewielkie ma szanse na konkurowanie z samochodem, nie jest stawianiem samochodu na piedestale, od czego jestem bardzo daleki.
pozdrawiam,
dzerrry
mygosia napisał/a:Kurcze - tyle energii poszło w gwizdek! A ja mam ogródek do przekopania - może wpadniesz Pawle?
Pozdrawiam
Arti