asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
najpierw wazelina, potem bawelna. A do tego jeszcze owijanie. No co to sie na tym swiecie porobilo. :lol:

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Wiesz Asklop, podany przez Ciebie proces technologiczny dziwnie mi się kojarzy z mumifikacją. Ale to może tylko ja tak mam . . . . :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kuszelas napisał/a:
Wiesz Asklop, podany przez Ciebie proces technologiczny dziwnie mi się kojarzy z mumifikacją. Ale to może tylko ja tak mam . . . . :mrgreen:

O odmóżdżeniu nie pisał a od tego się zaczyna mumifikacja :-P

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cóż. W pewnym wieku nie pozostaje nic innego, jak dokonać mumifikacji. A kiedyś tyle radości było z używania...
OKO. A teraz mały OT.
Wbrew pozorom, zaniechanie produkcji "85" jest - przy parciu na cyfrę - dobrym rozwiązaniem. Obydwa Limitedy świetnie zastępują owo szkło - szkoda mi tylko dwóch rzeczy: światła (co nie powinno być przecież problemem - w końcu to szkło kryjące teoretycznie mniejszą powierzchnię) oraz odchodzenie od pierścienia przysłon. Brakuje mi ogniskowej 70-80mm. I w moim przypadku akurat parcie na jasność nie jest tak usilne. Różnica między 1.8 a 2.4 jak dla mnie nie jest istotna. Ale chyba zdecyduje się jednak w przyszłości na "77" właśnie ze względu na pierścień przysłon (no i może bokeh). Ale ostateczną decyzję i tak podejmę pewnie po wnikliwym opisie Jarka: miał obydwa szkiełka.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
To ja swoje opisze......
77 jest jak dla mnie genialne.....male i lekkie.....
od 1.8 wedlug mnie bardzo ostre......
moge zapodac sample nie tylko portretowe ale i plenerku rozbionego w bardzo kiepskich oswietleniowo warunkach....
to czego nie mozna z tym szklem:
1 - wsadzac filtrow przy przeslonach miejszych niz 5.6 (dramat)
2 - powstrzymac sie od czyszczenia :mrgreen:

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
To ja baaardzo poproszę o takowe sample, szczególnie na mniejszych przysłonach.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
powstrzymac sie od czyszczenia
a czemu? SMC się ścierają? ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
djack, - moze zle napisalem- trudno nie czyscic.....kazdy pylek jest jak belka w oku :-P

spb  Dołączył: 28 Lip 2009
Witajcie, mam pytanie. Jaką portretówkę o ogniskowej powyżej 50 mm polecalibyście. Z tym, że chodzi mi o manuala do 400-500 zł. Po prostu nie chciałbym wyrzucać wielkiej kasy na coś co może okazać mi się nie bardzo przydatne w przyszłości, stąd taka granica cenowa.
Z góry dzięki.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Heliosa - możesz kupić nawet za mniej niż 50zł (pamiętaj, z Zenitem taniej! :lol: ) ;-) ogniskowa 58mm. Jak Ci nie będzie potrzebny, to może robić za przycisk do papieru ;-)

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Używany Samyang/Falcon 85/1,4 byłby dobrym rozwiązaniem ale może być problem ze zmieszczeniem się w 500 zł.

Bffist  Dołączył: 04 Maj 2011
do 500pln, szukaj jupitera 9 85/2. Świetne portretowe szkło, miałem, i polecam z czystym sumieniem. W gruncie rzeczy kupisz takiego jupitera za około 300zł.

Duszek  Dołączył: 05 Maj 2012
135/2,5 (ciężko może być w 500 zł się zmieścić) lub 135/3,5 wydaje się niezłą propozycją - sam się zastanawiam nad nimi

WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
Ja zanabyłem K135/2.5 za 500zł ale do klasycznego portretu bym nie polecał bo można się zniechęcić:).

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Jest jeszcze fajny zoom Pentax-M 75-150/4 - ale to już ciemniej. Niemniej bardzo go lubię, a wyrwać go można już za jakieś 100-120zł. :-)

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Sonnar 135/3.5 świetnie rysuje i uplastycznia obraz.

jeszcze szkiełka z zakresu 100mm pod macro w tej cenie się znajdą ...

spb  Dołączył: 28 Lip 2009
Dzięki za rady!
Mam nadzieję, że znajdę coś z tego co mi poleciliście i się pobawię :)

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
Jak dla mnie idealny byłby FA 50 1.4, ogniskowa jest po prostu super na FF i cropie - jednocześnie dość szeroko a można dobrze odseparować obiekt od tła. Tyle że ja lubię szerokie portrety - węższych niż popiersia nie robię. Więc będąc w systemie Pentaxa pierwszym zakupem byłby teraz 50/1.4 lub 55/1.4.

Ponadto moim zdaniem świetnym portretowym szkiełkiem jest 35/1.4 na pełnej klatce, tyle że brak w systemie Pentaxa - ale można robić naprawdę szeeerokie portrety z głębią ostrości jak 50/2.

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
Morg napisał/a:
świetnym portretowym szkiełkiem jest 35/1.4 na pełnej klatce, tyle że brak w systemie Pentaxa

A właśnie jest - Samyang 35/1,4 :-P

Bffist  Dołączył: 04 Maj 2011
kwantus napisał/a:
Morg napisał/a:
świetnym portretowym szkiełkiem jest 35/1.4 na pełnej klatce, tyle że brak w systemie Pentaxa

A właśnie jest - Samyang 35/1,4 :-P
Tylko że kolega pisał na pełnej klatce której brak w pentaxie. Więc ciamciang 35/1.4 to odpowiednik ~50mm.

Na APS-C fajna jest jeszcze sigma 24mm 1.8.

Skocz do: