sirOpty  Dołączył: 27 Sty 2012
Firmware czyli zamieszanie
Witam posiadaczy K-30
Podobno firmware 1.04 służy do poprawienia wadliwego firmware 1.03.
A zatem jakie zainstalować firmware do nowokupionego K-30?

Pozdrawiam.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
sirOpty, najnowsze..

jaro63  Dołączył: 20 Sty 2013
Re: Firmware czyli zamieszanie
sirOpty napisał/a:
Witam posiadaczy K-30
Podobno firmware 1.04 służy do poprawienia wadliwego firmware 1.03.
A zatem jakie zainstalować firmware do nowokupionego K-30?

Pozdrawiam.

Gdzieś czytałem że to 1.02 coś popsuł a 1.03 miał naprawić to co popsuł poprzednik.
Czyżby nie naprawił i trzeba kolejnej poprawki w postaci 1.04.
Aż strach pomyśleć co im wyjdzie jak tak będą eksperymentować na użytkownikach K-30.

Obecnie mam wersje 1.01.
Dziękuję...poczekam... nie będę królikiem doświadczalnym dla informatyków z Pentaxa. :-(

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
jaro63 zawsze wczytuje się najnowszą wersję. Ona zawiera poprawki poprzednie - czyli ściagaj.

AChmiel napisał/a:
jaro63 zawsze wczytuje się najnowszą wersję. Ona zawiera poprawki poprzednie - czyli ściagaj.

Mogę ściągnąć tylko nie mam pewności że kolejnej wersji za chwilę nie będę musiał ładować.
Opinia że Pentax szybko udostępnia aktualizacje, przez co dba o klienta/użytkownika może stracić na aktualności, na skutek takich nerwowych działań.

"Śpiesz się powoli" - myślę ze Japończycy mają jakiś odpowiednik naszego przysłowia.
Mam nadzieję że nie "Yako Tako".

fuen  Dołączył: 13 Lis 2012
1.01 poprawiała w zauważalny sposób pracę AF, 1.02 wprowadzała obsługę obiektywu, chyba tej lufy z ogniskową 560mm, ale chrzaniła pracę af w trybie filmowania i tylko z kilkoma obiektywami, 1.03 naprawiała ten błąd, ale kiepściła coś innego i stąd 1.04. Jeśli ktoś ma 1.01, to imo nie ma sensu instalować następnych wersji, zwłaszcza, że nie wiadomo, czy w 1.04 nie ma jakiegoś błędu.

yazon  Dołączył: 27 Lut 2013
Nie ma oprogramowania bez bugów, a najlepszym testerem jest właśnie użytkownik. Bardzo dobrze, że Pentax wypuszcza co chwię nowe wersje, a nie czeka aż uzbiera się tego 'trochę'. W 1.03 u mnie na betriach Ni-Mh gdy aparat wchodził w power down i gdy po tym został wyłączony to nie można było już go włączyć, pomagało wyciągnięcie i włożenie baterii. W 1.04 po krótkich testach wygląda na to, że wszystko działa jak należy.

do Yazon
No tak. Ale to byłoby wskazaniem aby w nowym aparacie instalować po kolei 1.02-1.03-1.04 bo nie ma pewności ze w 1.04 jest suma tego co było wcześniej. Co miałby naprawiać 1.04 jak nie było wcześniej 1.03

Przydałby sie w takich sytuacjach komunikat PENTAXA czyli u nas APOLLO. Może trzeba by ich wezwać do wyjaśnień?

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pewność jest, najnowsza aktualizacja zawiera wszystkie poprzednie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie trzeba instalować po kolei, wystarczy instalacja najnowszego.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
jaro63 napisał/a:
Gdzieś czytałem że to 1.02 coś popsuł a 1.03 miał naprawić to co popsuł poprzednik.
Czyżby nie naprawił i trzeba kolejnej poprawki w postaci 1.04.
Aż strach pomyśleć co im wyjdzie jak tak będą eksperymentować na użytkownikach K-30.

Robiłem zdjęcia na 1.0,
na 1.01 też robiłem
i na 1.02 oraz 1.03..
Jeszcze nie sprawdzałem, ale na 1.04 pewnie też da się robić,
po co się napinać :?:

FULL AMATOR  Dołączył: 05 Mar 2013
Wgrałem wersję 1.04 zobaczymy jak będzie działać ;-)

[ Dodano: 2013-04-05, 23:18 ]
1.04 link http://www.pentax.jp/engl...tal/k-30_s.html

yazon  Dołączył: 27 Lut 2013
sirOpty, instaluje się najnowszą, nie po kolei (no chyba, że komuś się chce ;-) ). Oczywiście, że jest, kolejne wersje to kolejne zrzuty z repozytorium:
Cytat

kod główny - v1.00
- bug fix
- bug fix
- improvement (np. dodanie nowego obiektywu, poprawa AF itp.)
v.1.01
- bug fix
itd. ...
v.1.03
- bug fix
v.1.04

Przy pełnej aktualizacji oprogramowania podmieniana jest cała zawartość flasha, nie jej część. Oczywiście po każdym zrzucie (wypuszczeniu nowej wersji FW) są robione pełne testy.

Instalować ostatnią. OK.

yazon napisał/a:
Nie ma oprogramowania bez bugów, a najlepszym testerem jest właśnie użytkownik. Bardzo dobrze, że Pentax wypuszcza co chwię nowe wersje, a nie czeka aż uzbiera się tego 'trochę'. W 1.03 u mnie na betriach Ni-Mh gdy aparat wchodził w power down i gdy po tym został wyłączony to nie można było już go włączyć, pomagało wyciągnięcie i włożenie baterii. W 1.04 po krótkich testach wygląda na to, że wszystko działa jak należy.

Mnie chodzi tylko o to czy nie powinni najpierw dobrze przetestować zanim udostępnią użytkownikom?
Było by poważniej.
A poza tym czy taka aktualizacja zawsze jest na 100% bezpieczna?( awaria zasilania, karty, pliku )
Czy jeśli się coś nie uda, będzie można zresetować, wrócić do poprzedniej wersji? Chyba nie.
Więc częste aktualizacje zwiększają stopień ryzyka.
Chyba że się mylę, to proszę o .....oświecenie :shock:

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Testy na pewno robią, lecz nie da się wypatrzeć wszystkich błędów. Zawsze można poczekać na opinie użytkowników, którzy już wgrali nowy soft :-) . Po miesiącu czy dwóch przy tak dużej liczbie użytkowników sprawa będzie jasna.
Co do bezpieczeństwa to bateria musi być świeżo naładowana, karta pewna i sformatowana. Suma kontrolna pliku przed wgraniem jest na pewno sprawdzana więc uszkodzonego nie zaaplikuje, co nie zmienia faktu że pewności na 100% niema (a gdzie jest? :-) ). Jedyne problemy z aktualizacjami jakie do mnie dotarły wynikały z winy aparatu i Pentax takie załatwiał w ramach gwarancji.

Ok. dzięki.

Watanabe  Dołączył: 18 Cze 2012
Tak się zastanawiam czy to możliwe- po update do 1.04 aparat troszkę lepiej współpracuje z KIT'owym obiektywem, wcześniej korekta -10 teraz w okolicach -6 :-? .

Update był robiony 1.02 -> 1.04 czy to możliwe żeby coś się zmieniło ? czy ja mam coś z oczami 8-)

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Watanabe - chyba ogólnie o to chodzi, żeby z każdym kolejną łatką poprawiały się takie parametry? :D

Watanabe  Dołączył: 18 Cze 2012
x4rd napisał/a:
Watanabe - chyba ogólnie o to chodzi, żeby z każdym kolejną łatką poprawiały się takie parametry? :D

D'oh :-B

Czekam na łatkę gdzie będzie można zmieniać kolor podświetlania focuspeak'a

Skocz do: