tm  Dołączył: 14 Sie 2006
  Filtr CPL Cokin - problem - brak ostrości na nasiekończoność
Cześć wszystkim,
Spotkał się ktoś może z takim o to problemem:
obiektyw z filtrem CPL do około 100mm bardzo ładnie ostrzy na nieskończoność, a powyżej już nie?
Dodam, że filtr jest porządny, Cokin CPL Pure Harmony 72mm. Testowałem na moim spacerzoomie do którego go kupiłem (Pentax FA 28-200), jak i na stałce Pentaksa 300 mm. Najdziwniejsze jest to, że gdy przystawiłem swój stary filtr Marumi, wszystko działa ok (filtr ma 58 mm).
To normalne przy większych rozmiarach filtra, czy coś jest nie tak? Filtr dopiero mi dzisiaj przyszedł, więc w teorii mam 10 dni na odesłanie.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
tm napisał/a:
To normalne przy większych rozmiarach filtra
nie ? ;-) na moje oko, jeśli obiektyw działa ok (wykluczamy błąd szkła), i innym filtrem działa też ok no to znaczy, że kolega nabył bubla :-/ albo filtr siedzi w jakiś dziwny "krzywy" sposób w holderze - do sprawdzenia

[ Dodano: 2013-04-16, 20:08 ]
a może to specjalny ficzer filtra że nie ostrzy na "nasiekończoność" ;-) literówka przednia :-B

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
tm, zaraz, czy 300/4 też nie ostrzy? Bo może 80-320 powyżej 100mm ma za mało światła, żeby wycelować... polarek sporo światła jednak kradnie?

Też nie ostrzy właśnie :( Żeby to chociaż autofocus przestawał działać przez brak światła, ale na manualu jest to samo, tak jakby skala ostrości obiektywu kończyła się dużo wcześniej przed nieskończonością. Wiem czemu działa na krótkich ogniskowych, po prostu tam jest pewien zapas w tym obiektywie i można ostrzyć jakby delikatnie "za nieskończoność". Szukałem na różnych forach i taki efekt jest podobno w kiepskich filtrach, gdy użyto kiepskiego szkła. Firma Cokin jest już trochę na rynku i raczej ma dobre opinie, więc widać kupując ich pierwszy filtr akurat trafiłem na jakiś bubel, który przez przypadek przeszedł kontrolę jakości :( Mam kilka filtrów Marumi i nigdy nie miałem takiego problemu, zachciało mi się próbować innych to mam za swoje :evilsmile: No nic, będę jutro reklamował w sklepie.

arQ:
Ale słowo- potworka stworzyłem :D

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
tm system Cokin jest ciekawy i praktyczny, ale filtry tej firmy do tego systemu nigdy nie były wysoko oceniane. Taka przypadłość jest przypisywana filtrom ze słabego szkła. Niestety filtry tej firmy są właśnie z takiegi słabego szkła robione. To masz za swoje eskperymentowanie.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
aż tak źle z nim nie jest : http://www.optyczne.pl/8....n_CPL_P164.html
ale to najlepszych to on nie należy ;-) tm, spróbuj wymienić - może jak wspomniałem na początku akurat trafiła Ci się sztuka z przerwy na Cappuccino :mrgreen:

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale coś tak mi się w bańce ćwiarzy, że AF w cyfrowych lustrzankach może mieć jakieś problemy z ostrzeniem w przypadku polarów liniowych. Takie kłopoty nie występują w polarach obrotowych.
Gdzieś o tym czytałem, ale nie mogę sobie przypomnieć źródła.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
AChmiel napisał/a:
filtrom ze słabego szkła.
A od kiedy to Cokiny (systemowe) są ze szkła ?
Kuszelas napisał/a:
AF w cyfrowych lustrzankach może mieć jakieś problemy z ostrzeniem w przypadku polarów liniowych.
I owszem. Nie działa przeważnie. Wymagany jest polar kołowy. Dotyczy to wszystkich luster z pomiarem AF, nie tylko cyfrowych. Tyle że z oznaczenia CPL wynika, że jest to kołowy. Natomiast jeśli to jest filtr o określonej średnicy (72 mm) to ma tyle wspólnego z Cokinem co z nazwy wynika, a i tak jest prawdopodobnie chiński.

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Dada z tym szkłem to masz rację. Ja z założenia Cikinów miałem nie kupować to dokładnie nie doczytałem. Sory za wprowadznie w błąd. Ja zanabyłem filtry HiTecha i jestem prawie zadowolony.

A ja mam dość sporo, jeszcze od analogowych czasów (kolorowe są bardzo wygodne, zwłaszcza połówki) i nie narzekam. Polara także mam, jest w wersji dużej płytki szklanej (prostokątnej) i na pewno nie jest to oryginalny Cokin, ale także nie mam takich problemów.

Wszystko załatwione ze sklepem :)
Też byli zdziwieni, chociaż raz zdarzył im się filtr Hoya UV, po którego założeniu przestawał działać autofocus (to dopiero magia :D).
Najwyraźniej mają w Cokinie spory rozrzut jakościowy i lepiej uważać na ich filtry nakręcane ;)
Tym bardziej, że napis na opakowaniu mówi: Designed by Cokin France, made in China :D
Tak ku przestrodze to ta seria:
http://www.cokin.co.uk/pages/harmonie.html
http://www.cokin-filters.com/pure-harmonie/
Niby nowość, może jeszcze maszyny się nie dotarły ;)

tm napisał/a:
Designed by Cokin France, made in China
A co pisałem piętro wyżej ? :mrgreen:

Skocz do: