wyrzykus napisał/a:Każdy buduje swój system pod siebie, pod swoje wymagania i styl pracy. Nie ma jednego uniwersalnego i najlepszego wyboru. Ja się skupiam na najlepszych na rynku zoomach bo widzę co nimi można zrobić. Na uzupełnienie tego mam na szyi codziennie Fuji X-100.
psore napisał/a:Może to kwestia trafienia odpowiedniego egzemplarza,ale mialem okazje porównać (podobno średniego optycznie) zooma Canona 24-70 2.8 ze stałkami canona 24/1.4 i 50/1.4.
Zoom w rogu kadru na pełnej dziurze nie ustępował 24L przysłoniętej do 8.
No dobra, jak Ty to wyznajesz to i ja się przyznam, że tak mam. Dwa razy wyjątek dla znajomych zrobiłem. Generalnie uważam to za dość niesmaczne uroczystości.jaad75 napisał/a:Jak bym miał w ogóle robić śluby, to bym się ze wstydu spalił...
Nie do bez przesady - jest czym, przecież to bardzo dobry roboczy aparat (choć nigdy to nie będzie NX200 ) I chyba wart swojej ceny. Co do podgryzania FF przez Aps-c to chyba tylko te nowe fujiki nawiązują równorzędną walkę. Ale jak kiedyś porównywałem K-5 do D700 to ten pierwszy w sumie nie okazał się słabszym aparatem. W testach jednak to fuji równa się z D4.Benek napisał/a:Ciesz się tym 5dmII, w sumie tyle twojego...
jaad75 napisał/a:ak bym miał w ogóle robić śluby, to bym się ze wstydu spalił...
Fakt, nie dość, że bierze udział w tych szopkach, to jeszcze musi nosić to głupie wdzianko...tomek_j napisał/a:A co ma ksiądz powiedzieć?
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
Ekajana napisał/a:Generalnie uważam to za dość niesmaczne uroczystości.
Nieostra wizja, fonii brak!!!
Ekajana napisał/a:Co do podgryzania FF przez Aps-c to chyba tylko te nowe fujiki nawiązują równorzędną walkę. ....W testach jednak to fuji równa się z D4.
może to kwestia diety - ja jestem wegeNieostry napisał/a:No mi tam akurat wyżerka na weselu zazwyczaj pasuje.
nooo... technika w tym x-transie pono niezgorsza.tomek_j napisał/a:Jeżeli nie masz FF, to raczej słabo. Są jednak tacy, którzy uważają, że techniką można to nadrobić.
K-5IIs + Pentax p30n + Tamron 17-50/2.8 + Sigma 30/1.4 + Sigma 85/1.4 + Paragon PMC 135/2.8 + Helios 44-2 + Metz 48 + YN460
D800,K5, SF7,Praktica KW 1949, 50mm SMC 1.7 ,18-55 WR ,Sigma 24-70 2.8,Sigma 50mm 1.4,Tamron 70-300 LD, Tessar 5cm 3.5, GY 180 + parasol :) , YN560II
Motyl napisał/a:Coraz bardziej zaczyna mnie irytować wojna systemowa, aparat to narzędzie, zdjęcia powinniśmy porównywać pod względem artystycznym, a nie jaki daje wykres czegoś tam.
panoramio.com - ubite przez Google
picasaweb - ubite przez Google
D800,K5, SF7,Praktica KW 1949, 50mm SMC 1.7 ,18-55 WR ,Sigma 24-70 2.8,Sigma 50mm 1.4,Tamron 70-300 LD, Tessar 5cm 3.5, GY 180 + parasol :) , YN560II
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
karmazyniello napisał/a:Kiedy moja D700 zeszła z tego świata podczas przysięgi, a w drugiej ręce miałem tylko Zorkacza 4 z Jupiterem 50mm i zaciętą przysłoną na F1.5, poczułem że żyję
Dobrze powiedziane. Choć dla mnie wyjątkiem jest K-5. Co chwilę myślę o jego sprzedaży, bo od jakiegoś czasu nie robię prywatnie zdjęć reportażowych a do innej fotografii mam inne sprzęty. Powstrzymuje mnie jednak uroda i klimat tej małej, prawie dalmierzowej lustrzanki (i dalmierzowo cichej) oraz doskonałość obrazka jaki produkuje, na stracie kasy w wyniku odsprzedaży kończąc. D600, póki co wydaje się mieć bebechy mega idealne do wszelkiego rodzaju fotografii. Znakomita uniwersalność wynikająca z dobrego iso i wysokiej rozdzielczości. W funkcjonalności cosik tam poobcinali, ergonomicznie też chyba mogłoby być lepiej... dlatego dobrze byłoby dla Pentaxa wziąć do FF tę matrycę. Wyszło by prawdziwe cacuszko a koraliki lepsze od chlapania olejem - tu producent się przyznał i wadę usuwał.karmazyniello napisał/a:Dla mnie dobre DSLR zawsze będzie maszyną do robienia zdjęć w każdych warunkach i tyle.
DSLR są brzydkie, plastikowe, duże, ciężkie itd, itp. To nie jest sprzęt do brylowania, ale do ciężkich robót.