opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
trochę pomieszałeś linie DOS, 9x i NT - wybierając pasujące ci wersje sytemów można taką listę stworzyć, a w rzeczywistości było "troszkę" inaczej
to są osobne rodziny systemów, które czasami wspólny miały jedynie interfejs graficzny w równoległych wersjach

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Wymieniłem te z którymi się bezpośrednio zetknąłem - na niektórych długo pracowałem, inne szybko i bez żalu pożegnałem :-?

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
Konto socjalne? Tam wpływają pieniądze z opieki społecznej? I to wszystko na tablecie?
Tak, przychodzą banknoty i trzeba je wyciągać wykałaczką przez szczelinę. Nad tym, żebym nie wybrał za dużo na raz, czuwa agent USB.

[ Dodano: 2013-04-23, 22:03 ]
greentrek napisał/a:
zwłaszcza że co drugie dziecko M$ to bękart [kto nie wierzy niech policzy - 3 > 3.11 > 95 > 98SE > NT4 > 2k > Me > XP > Viśta > 7 > 8

Piękna legenda ludowa hi hi :-)

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
greentrek napisał/a:
co drugie dziecko M$ to bękart [kto nie wierzy niech policzy - 3 > 3.11 > 95 > 98SE > NT4 > 2k > Me > XP > Viśta > 7 > 8 > ...].

z całym szacunkiem, ale jak czytam takie dyrdymały, to ręce opadają :-/

greentrek napisał/a:
na niektórych długo pracowałem, inne szybko i bez żalu pożegnałem
Pewnie za szybko. Pamiętam początki tego "najlepsiejszego" na świecie systemu, czyli xp. Oj wiele nieparlamentarnych słów wtedy padło - to nie chodziło, tamto nie chodziło. . Powrót do 98SE i znowu wszystko wróciło do normy. Oczywiście z czasem xpek dostał SP i 98 poszedł w odstawkę.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Jak po I odpaleniu w7 niezbyt mi się podobał (strasznie jestem przyzwyczajony do odchudzonej wyglądowo wersji XP 'ala' 98 (wygodne to i ergonomiczne) to po odpaleniu w8 miałem dość

Ten niby ułatwiający życie ekran z pierdylionem zbędnych niby ułatwiających życie aplikacji tak mnie irytował że wykosiłem go prawie do zera

A brak "pokaż pulpit" to znowu porażka
Dobrze, że to był komp kolegi i tylko kilka dni się pobawiłem.

mam dziwne odczucie że robią te nowe systemu typowe pod użytkowników smartfonów i smart TV, gdzie zamiast na kompie odpalić sobie porządną przeglądarkę i otworzyć z 5/10 kart to oni na każde po kolei mają osobną malutką i wkurzającą aplikację.
Jakoś mega szybki ten w8 na i5 i 8 GB Ramu mi się nie wydawał.
Zaznaczam, że w ciągle mam xpeka na 512mb ranu i celeronku 1,7ghz
no i w Firefoxie 10 otwartych kart to norma

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
laaval napisał/a:
jak czytam takie dyrdymały, to ręce opadają

Mnie opadło znacznie więcej :mrgreen: gdy musiałem się mierzyć z Me lub Viśtą, w zasadzie sposób obsługi LAN je dyskwalifikował.
laaval napisał/a:
początki tego "najlepsiejszego" na świecie systemu, czyli xp

Właśnie o to chodzi by się nie rzucać na "nowalijki" tylko spokojnie pozwolić im dojrzeć, jadąc na sprawdzonym, starszym sofcie. Podszedłem dopiero do XP SP1, wszędzie mając W2kpro. A potem w całej firmie zablokowałem pociągnięcie SP3 8-) Zauważ zresztą że po hucznych kampaniach reklamowych i wciskaniu na siłę / wymuszaniu na .producentach stosowania "rewolucyjnych osiągnięć", po jakimś czasie, cichaczem niektóre systemy są wygaszane, albo kolejna wersja wchodzi szybciej niż się spodziewano... :-P

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Cytat
A brak "pokaż pulpit" to znowu porażka
Kombinacja "windows"+"d" działa w Win8 tak samo jak w win xp. ;-)

Mam na jednym kompie XP, na drugin W8. Jedyne co mnie irytuje to wsadzenie kafelków tam, gdzie sa całkowicie zbędne. Może SP1 (zwany Win8 Blue) coś poprawi, chociaż za bardzo się na to nie zanosi.

w codziennym użytkowaniu W8 jest całkiem przyjemny. Ekran startowy ukryłem i wcale nie przeszkadza.
A że jest to hybryda systemu na tablety i komputery to niestety widać.

greentrek napisał/a:
Mnie opadło znacznie więcej gdy musiałem się mierzyć z Me lub Viśtą, w zasadzie sposób obsługi LAN je dyskwalifikował.

Vistę posiadam na stacjonarce od stycznia 2009. Bez konieczności reinstalacji. Po SP2 to bardzo dobry system. Owszem miewa swoje fochy, ale jego interface bardziej mi odpowiada niż ten z 7.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Pecetowe Windows 8 to pikuś - dopóki ma się klawiaturę i myszkę ;) Prawdziwa irytacja zaczyna się wedy kiedy trzeba toto obsługiwać paluchem ;P

Cytat
Kombinacja "windows"+"d" działa w Win8 tak samo jak w win xp.
ja wiem, ale mi myszka przyrosła do dłoni ;-) jakoś tak się przyzwyczaiłem, że skrótów klawiaturowych używam rzadko

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Ale po co skróty- jeśli można zainstalować Classic Shell i mieć od razu dostęp do standardowego pulpitu znanego z Win 7/XP ?

No właśnie "zainstalować", skoro robią już te nowe systemy dla bardzo "amatornych" ludzi to niech takiego Classic Shella wrzucą od górnie do systemu i wtedy będzie można jednym klikiem sobie zmienić "skórkę"
Ale nie oni muszą być tak do przodu, że większość kumających bazę i tak musi pół dnia grzmerać po świeżej instalacji by te systemy jakoś wyglądały i były ergonomiczne.

Niby kwestia gustu, ale chyba sporo ludzi usprawnia w ten sposób te nowe systemowe cacka

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
A ja właśnie zacząłem aktualizację do Windows 8.1 Preview - o wynikach poinformuję. Z dotychczasowych doświadczeń wiem jedno - Windows 8 jest wart instalacji na urządzeniach z ekranem dotykowym.

Kytutr napisał/a:
Z dotychczasowych doświadczeń wiem jedno - Windows 8 jest wart instalacji na urządzeniach z ekranem dotykowym

Ameryki nie odkryłeś :-) Do tego został stworzony.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Na niedotykowych też jest wart instalacji ;-)
Mimo kontrowersji związanych z tym Metro / Modern czy jak mu tam właściwie, sprawuje się bardzo dobrze.

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
Bawiłem się tym na lapku kumpla, kompletnie mi nie podszedł. Czuję, że siódemka będzie u mnie siedzieć jeszcze długi czas. :)

gkeb  Dołączył: 28 Lut 2012
A możecie podpowiedzieć ile zajmuje na dysku? Szczególnie po upgrade z win7? Tak mniej więcej o ile więcej miejsca zajmuje.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Mam W8, bo był preinstalowany na komputerze, który zanabyłem okazyjnie. Z początku byłem raczej na nie, ale teraz coraz bardziej się z nim oswajam i zaczynam go lubić Sam Windows zajmuje na dysku nieco ponad 20 GB.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Zawsze mnie ciekawiło co składa się na rozmiar instalacji Win7/8 ? Komplet softu w Slackware to ok 7-9 gb, ale mamy już all inclusive w wersji KDE... Tu 20 GB zjada ? No wlaśnie co ?

[ Dodano: 2013-06-27, 14:41 ]
(bo o ile XFCE czy LXDE można nazwać brzydactwem to pulpit KDE raczej do nich nie należy, a i wodotrysków graficznych ma sporo)

pe72  Dołączył: 12 Paź 2010
arQ napisał/a:
Zawsze mnie ciekawiło co składa się na rozmiar instalacji Win7/8 ?

Mnie także zawsze to nurtowało:-)
Po za tym ciekawie wygląda współcześnie rozmiar instalowanych programów. Kiedy ostatni raz instalowałem oprogramowanie sterownika do drukarki plus dedykowany soft do tzw "kreatywnego" drukowania (tak na marginesie niezbyt wysokich lotów), zajęło to... 1,5 GB przestrzeni dyskowej :shock: :mrgreen:

Skocz do: