jacekni  Dołączył: 13 Lut 2009
  Usuwanie aberracji chromatycznej
Witam, mam pytanko jak można skutecznie usunąć aberrację. Ścieszony nowym nabytkiem, którym jest SMC Pentax FA 50mm f/1.4, po kilkunastu fotach na pełnej dziurze z przerażeniem stwierdziłem, że takie foty nie nadają się do niczego. Dopiero od 1,8 można być w miarę zadowolonym, a tak mi zależało właśnie na 1,4. Podobno w PS czy Lightroomie można usunąć ten mankament, przynajmniej w pewnym stopniu , ale w jaki sposób? Przeszukałem forum, ale nie udało mi sę znaleźć odpowiedzi.
Dziękuje za ewentualne wskazówki

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W LR wchodzisz w usuwanie zniekształceń obiektywu, klikasz pipetkę przy sekcji usuwania aberracji i najeżdżasz na aberrację tam gdzie jest najgorsza i klikasz. To wszystko.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
jacekni napisał/a:
Dopiero od 1,8 można być w miarę zadowolonym, a tak mi zależało właśnie na 1,4.
F/1.4 jest w tym szkle mało używalne przede wszystkim przez niską rozdzielczość.
plwk napisał/a:
klikasz pipetkę przy sekcji usuwania aberracji
Najpierw warto zaznaczyć Remove Chromatic Aberrations w Lens Corrections->Color (dość skutecznie usuwa poprzeczną CA), a dopiero potem klikać pipetką, by usunąć LoCA. Akurat w przypadku pełnej dziury FA50/1.4 najbardziej dokuczliwy bywa fringing, który można również próbować usuwać pipetką, ewentualnie ręcznie rozszerzając nieco zakres jej działania. Mowa oczywiście o LR4 lub 5, w starszych wersjach było nieco inaczej i nie dało się usuwać ani fringingu, ani LoCA.

jacekni  Dołączył: 13 Lut 2009
Dzięki za pomoc. Zapodałem ten sam temat na http://www.pentaxforums.com/ i dodatkowo otrzymałem informację, że program DxO ma niwelować ten problem z FA 50mm 1.4.. Jeszcze nie sprawdzałem, ale wieczorem, albo w weekend sie tym zajmę i dam znać jak to wygląda w praniu

Skocz do: