deepee  Dołączył: 28 Cze 2011
Bogumił, jeśli dostawałbym takie JPG-i prosto z puszki, to byłbym średnio zadowolony. Zieleń w cieniach jest nieznacznie, ale jednak zbyt intensywna.

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
bogumile, pokaż jeszcze inne, masz mz zdjęcia, na której ta zieleń jest dużo gorsza niż na pokazanej fotce

Bogumił  Dołączył: 06 Kwi 2013
gorsza zieleń, jpg prosto z puchy

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Bogumił, znowu Adobe RGB. :roll: Wyrób sobie zwyczaj konwertowania do sRGB i tylko takie wypuszczaj do sieci, bo różni ludzie będą Ci różne głupoty pisać, w zależności od konfiguracji sprzętowej i software'owej.
Zielenie są nieco za bardzo nasycone w cieniach - jaki był profil kolorystyczny w aparacie, bo exifa wyciąłeś?

Bogumił  Dołączył: 06 Kwi 2013
Używając polecenia "zapisz dla internetu i urządzeń" program wycina Exif. I myślałem, że konwertuje do sRGB. Zawsze robie na profilu Adobe RGB.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Bogumił napisał/a:
I myślałem, że konwertuje do sRGB.
Jeśli to PS, to konwertuje i wycina exif jeśli taką opcję zaznaczysz.
Bogumił napisał/a:
Zawsze robie na profilu Adobe RGB.
Pytałem o profil kolorystyczny w sensie Bright, Natural, Portrait itd, a nie przestrzeń kolorów.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
5 sekund pracy w PSie.

Jakbyś robił w RAWach tak jak mówiliśmy to nie miałbyś takich problemów bo na etapie wywoływania jest to kwestia przesunięcia jednego suwaka.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Ja swoim amatorskim okiem nie widzę niczego złego w tych kolorach, rób w RAWach i ruszaj suwakami i nie będzie problemu

Skocz do: