SNECZKU  Dołączył: 21 Kwi 2006
K-5 II problem z pikselami
Dzień dobry, kupiłem właśnie K-5 II i zauważyłem na wszystkich zdjęciach, gdzie widać kawałek nieba, piksele na podglądzie w komputerze ok. 100%. Podglądam rawa (PEF) w FastSone. Na zdjęciach z K10 prawie nigdy taki efekt nie występował. Czy już się martwić, czy to jakaś właściwość matrycy CMOS, czy komputer nie wyrabia z podglądem jpg-a z matrycy 16 mln?
Przykładowe zdjęcie i wycinek ~ 100%.

Pozdrawiam - Sneczku

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jeżeli dobrze kojarzę, to FastStone wyświetla podgląd JPG zaszyty w PEF - nie renderuje go sobie bezpośrednio z RAW

otwórz to w jakimś normalnym programie i zobacz jak wygląda podgląd RAW wygenerowany już na komputerze, a nie zaszyta miniaturka

O dzięki za błyskawiczną radę, zaraz sprawdzę.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
W FastStone kliknij Ustawienia (lub klawisz F12) -> RAW -> zaznacz ptaszek przy "Interpolacja koloru wysokiej jakości"

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
opiszon napisał/a:
jeżeli dobrze kojarzę, to FastStone wyświetla podgląd JPG zaszyty w PEF - nie renderuje go sobie bezpośrednio z RAW
Może robić tak, a może też wołać "w locie".

Tak, czy inaczej, jest to program który nie nadaje się do poważnego oglądania czegokolwiek, czy to RAW, czy JPG.

Penteusz  Dołączył: 27 Mar 2012
Zawsze i wszędzie do przeglądania obrazków będę polecał IrfanView.

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
Penteusz napisał/a:
W kontekście wątku jest równie przydatny jak FastStone. Podglądówka 16MP skompresowana do ~2MB nadaje się na puszkowe LCD, nawet ma zapas na podgląd w powiększeniu. Przeglądarki wczytujące podglądówki rawów zaszyte przez aparat są przez to "szybkie" i na tym zalety się kończą jeśli chodzi o rawy.
FastStone byłby dla mnie ok do jotpegów, gdyby co najmniej exifa pełnego pokazywał :-/

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Penteusz napisał/a:

Ja też :mrgreen: .żadne picassy nie są tak sprawne jako przegladarka IrfanView czy to instalowana czy też portable.

Cytat
tantal napisał/a:
Podglądówka 16MP skompresowana do ~2MB nadaje się na puszkowe LCD, nawet ma zapas na podgląd w powiększeniu

Kliknąłem w pierwszy z brzegu DNG z K-5 (w IrfanView) i mimo, iż "zaszyte" zajmuje na dysku ok 20MB, pamięci 46MB . Przeglądanie bardzo szybkie, exif i info pod klawiszem. Czegóż więcej żądać od przeglądarki?
Choć nawiasem mówiąc sama w sobie oferuje bardzo wiele.

A skąd ci się te 2MB wzięły doprawdy nie wiem. Ty pewnie też nie wiesz.

Penteusz, ale zdajesz sobie sprawę w jaki sposób przechowywany jest plik na dysku, a w jaki sposób po wgraniu do pamięci przez program który opisujesz :?:

ja nie wiem, ale mając pewną wiedzę ogólną w tym temacie, strzelam że obraz jest rozkompresowany i przechowywany w postaci mapy bitowej, dzięki czemu można go szybko przetwarzać

co nie zmienia faktu, że jeżeli początkowo obraz był zmasakrowany kompresją, to po rozkompresowaniu nic tego nie zmieni

A to, co pokazał autor wątku na swych obrazkach może być również spowodowane kiepskimi właściwościami matrycy monitora, szczególnie jeśli chodzi o jakość odtwarzania gradientów.

Penteusz napisał/a:
to, co pokazał autor wątku na swych obrazkach może być również spowodowane kiepskimi właściwościami matrycy monitora
a jakie ma znaczenie monitor ?
przecież nie oglądasz tych plików na monitorze autora wątku, tylko na swoim
:evilsmile:

opiszon, od strony technicznej, a ściślej programistycznej wypowiadać się nie chcę, wolę poczytać/posłuchać tych, którzy mają ode mnie większe pojęcie.
Natomiast piszę o tym, co widzę, a nie widzę (może ktoś sądzi inaczej) lepszej od Irfana przeglądarki zdjęć.

[ Dodano: 2013-04-29, 19:30 ]
opiszon napisał/a:
przecież nie oglądasz tych plików na monitorze autora wątku, tylko na swoim

Rany boskie....

Uroczyście odszczekuję :oops:

Na razie zrobiłem jak radził kolega Pyrek, niestety nie pomogło. Jestem na urlopie i zdjęcia oglądam na zwykłym laptopie. Próbuję ściągnąć sobie Lightroom 5 Beta i zobaczę.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Dziwne, trzeba by w ustawieniach jeszcze poszukać,
coś musi być przestawione :-/
ja przeglądam FastStonem Raw'y i jest ok..

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
SNECZKU napisał/a:
Na razie zrobiłem jak radził kolega Pyrek, niestety nie pomogło.
Ta rada zakładała że w tej samej zakładce nie masz zaznaczone "Przeglądaj pliki RAW : Osadzony podgląd (Najszybciej). Jeśli tak masz to zmień na: "Połowa rozmiaru"lub "Pełny". Kolory będą zupełnie inne, bo to nie podglądówka z aparatu tylko raw zinterpretowany przez dcraw który pewnie wszystkie te przeglądarki wykorzystują.
opiszon napisał/a:
co nie zmienia faktu, że jeżeli początkowo obraz był zmasakrowany kompresją, to po rozkompresowaniu nic tego nie zmieni
Krótko na temat podglądówki.
Penteusz napisał/a:
Czegóż więcej żądać od przeglądarki?
Pełnych metadanych.
Penteusz napisał/a:
A skąd ci się te 2MB wzięły doprawdy nie wiem.
Strzeliłem na podstawie przykładowego pliku, ściślej to było 1.6MB.
Penteusz napisał/a:
Ty pewnie też nie wiesz.
Wyciągnij z rawa podglądówkę, chociażby dcraw -e *.dng albo jakimś dedykowanym programikiem.

tantal napisał/a:
FastStone byłby dla mnie ok do jotpegów, gdyby co najmniej exifa pełnego pokazywał :-/
Fastone byłby ok, gdyby respektowal profil monitora, a ponieważ tego nie robi, to nie nadaje się do oglądania niczego, a szkoda, bo jest jedną z najwygodniejszych przeglądarek.
SNECZKU napisał/a:
Na razie zrobiłem jak radził kolega Pyrek, niestety nie pomogło. Jestem na urlopie i zdjęcia oglądam na zwykłym laptopie. Próbuję ściągnąć sobie Lightroom 5 Beta i zobaczę.
Przede wszystkim musisz albo mieć wybraną opcję View RAW files in: Actual Size, albo nacisnąć A w trakcie przeglądania, w przeciwnym razie (domyślnie) będziesz oglądał zaszytego JPG-a.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
SNECZKU napisał/a:
PEF

A jak zmienisz na DNG to problem nadal występuje? Sporo aplikacji ma problemy z PEF-ami Pentaxa.

Enzo napisał/a:
A jak zmienisz na DNG to problem nadal występuje? Sporo aplikacji ma problemy z PEF-ami Pentaxa.
Myślę, że przyczyna problemu jest już wystarczająco dobrze opisana... :roll:

Dobry wieczór, otworzyłem w Lightroomie i jest OK. Co za ulga. Dziękuję za pomoc wszystkim dyskutantom i pozdrawiam.

Skocz do: