kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
  Makro: ostateczna konfrontacja
Witam

Wiem, że ten temat był powielany wielokrotnie i dlatego wyselekcjonowałem 3 zestawy, które nie zabijają kieszeni a pozwolą mi i mojej kasetce na zajrzenie robaczkom w oczy. Nikt ich nigdy nie porównał (chyba, że nie zdołałem znaleźć)

1. Cosina f3.5 100mm macro
czy
2. Kitowy SMC DA 50-200mm + Raynox DCR-250 Super Macro
czy
3. Vivitar Macro f4.5 / 80 - 200mm

??

Dziś się bawiłem kitowym 18-55 ale bliższego kontaktu z zieloną muszką nie zdołałem nawiązać niestety :evilsmile:

Gregorek  Dołączył: 18 Maj 2007
Zdecydowanie
Cosina f3.5 100mm macro
Tylko upewnij się że soczewka 1:1 jest w zestawie.

Cosina f3.5 100mm macro + Raynox jako uzupełnienie. :mrgreen:

garp  Dołączył: 16 Lut 2007
tu masz podobną muchę zrobioną soligorem 100/3,5 makro, bliźniaczym obiektywem do cosiny.

Cosine przed chwilą kupiłem (używkę) z ebaya choć jak zasugerował Gregorek myślę, że dobrym pomysłem będzie dołożenie Raynoxa.

Garp, widzę, że też specjalnie upolowałeś muchę, która tak często lubi przesiadywać na krowich plackach :-P

arrow01  Dołączył: 28 Cze 2007
Ja może zaproponuję jeszcze jeden zestaw :)
Industar/Wołna plus pierścienie pośrednie na m42, plus przejściówka m42/pentax.
Koszt całości to plus minus 200 zł dla Industara - Wołna jest droższa.
A efekty:

Taki zestaw daje naprawdę dużo frajdy.

Wow, zdjęcie tej muchy robi wrażenie!

Choć jako laik o zestawie,o którym wspomniałeś pierwszy raz słyszę, ale nie da sie ukryć, że efekt jest!!

Dziś zakupiłem 2 szkła:
- Cosina f3.5 100mm macro wraz z soczewką
http://cgi.ebay.co.uk/ws/...66689&rd=1&rd=1

oraz

- Vivitar Macro f4.5 / 80 - 200mm
http://cgi.ebay.co.uk/ws/...47671&rd=1&rd=1

O tym dokładnie vivitarze nigdzie nic nie zdołałem znaleźć i wziąłem go w ramach eksperymentu ale za grosze w przeliczeniu na złotówki bo ok 60zł :evilsmile:

Jeśli powyższe mnie nie zadowolą to będę szukał dalej pośród pierścieni a być może pośród tego co podałeś, za co dziękuję!

Gregorek  Dołączył: 18 Maj 2007
A ma ktoś z Was może do pokazania zdjęcia portretowe z tej cosiny/soligora?

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Ja mam tylko "portret" kilku owadów: http://picasaweb.google.com/aflinta/Makro :evilsmile:

Oto moje pierwsze próby:

Wstępnie jestem zadowolony z tego szkła ale noszę się jak to podpowiedział jeden z przedmówców by dorzucić do tego zestawu Raynoxa macro. Chętnie bym zobaczył rezultaty takiego połączenia jeśli ktoś ma.

Flagoon  Dołączył: 28 Lut 2007
Kulten, w moim odczuciu Twoje fotki są za bardzo photoshopowane. Kolory rażą po oczach, a same zdjęcia są przeostrzone. Sam fotki macro też przerabiam, ale bez takiej agresji :)

Tutaj coś mojego do skrytykowania. Też poprawiane. Fotka mi się bardzo podoba, mimo że nie trafiłem do końca z ostrością.

dziacial  Dołączył: 16 Cze 2007
A ja zakupiłem sobie Cosine f1.8 50mm by była niedroga i tak do testowania Sigme (pompke) f4.5 100-200mm coby zobaczyc jak to dziala. Pozniej jeszcze nabylem pierscien do polaczenia tych obiektywow razem i zabralem sie za testy. Mysle za na poczatek nie jest zle:

Zdjecie 1
Zdjecia 2
Zdjecie 3

I mam przy okazji pytanko. Jest szansa na wieksze GO przy takim powiekszeniu?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
dziacial napisał/a:
I mam przy okazji pytanko. Jest szansa na wieksze GO przy takim powiekszeniu?

Tak, masz. zwiększając jeszcze bardziej przysłonę, np. do f/64 ;-)
A swoją drogą twoje zdjęcia, to chyba już nie macro, a mikrofotografia i znacznie większe głębie ostrości raczej nieosiągalne, chyba, że przesiądziesz się na jakiś kompakt z matrycą 1/2,5".

Flagoon - masz w pełni rację, teraz w zestawieniu z Twoim pasikonikiem muszę przyznać, że moje po pseudopodrasowaniu wyglądają bardzo słabiutko :cry:

dziacial - Pierwsza fotka mi sie podoba choć mi osobiście brakuje ostrości na całość stworka ale też wiem, że moim zestawem nie mam najmniejszych szans na takie zbliżenie.

No to kolejna porcja z dzisiejszej sesji i na tym samym zestawie:

eryk Dołączył: 18 Lip 2006
arrow01 napisał/a:
A efekty:

Dla mnie bomba. Mucha wygląda jak F 16 na chwilę przed startem .
dziacial napisał/a:
Mysle za na poczatek nie jest zle:

Szczególnie 3 robi wrażenie
Ja mam do dyspozycji 135 M i zestaw pierscieni. Światło naturalne. Przydała by się dobra głowica, ale to koszt powyżej 500 zł

bildam  Dołączył: 19 Kwi 2006
Hej, a ja swoją muchę zrobiłem K10D z odwróconym obiektywem Minolty 50/f1,2

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
bildam napisał/a:
K10D z odwróconym obiektywem Minolty 50/f1,2

Oo. Nie wiedziałem, że można coś takiego uzyskać odwracając jedynie obiektyw :-) . Myślałem, że można jedynie dołączać obrócony obiektyw do jakiegoś innego szkiełka.

bildam  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jak najbardziej można,mocowanie sam sobie zrobiłem z takiej dziwnej przejściówki(jest to chyba mieszek) bagnetu
K na M42, dokleiłem tylko gwint 49mm ze starego filtra aby nakręcić obiektyw i już.

Nie wiem czy coś takiego działałoby z ME-Super :-/ - jak obiektyw nie przesunie tego dzyndzla w bagnecie sprzężonego ze światłomierzem to pewnie będą duże przekłamania w pomiarze światła :?:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
jak obiektyw nie przesunie tego dzyndzla w bagnecie sprzężonego ze światłomierzem to pewnie będą duże przekłamania w pomiarze światła

Niestety - będą. Miałem 50-kę z odpiłowanym popychaczem (żeby działała na roboczej w cyfrze) i musiałem dokleić popychacz, żeby działało dobrze z mesuperem.

No chyba, że będziesz robił na pełnej dziurze - ale wtedy makro raczej nie ma sensu... Inna możliwość - trzaskać na manualu.

A pierścienie pośrednie mają przeniesienie na ten dzyndzel?

[ Dodano: 2007-08-11, 13:55 ]
Pewnie to zależy od producenta pierścieni.
Tutaj sprzedawca odpowiedział, że nie.
Tutaj czekam na odpowiedź sprzedającego
A tutaj jest adapter odwrotnego mocowania - takie coś jak zrobił sobie Bildam

Skocz do: