latka9  Dołączył: 13 Mar 2013
[K10D] stabilizacja w K10D
Witam

Mam problem, o którym pisali już niektórzy na forum, jestem nowicjuszem w obyciu z K10D, ale sprawa ogólnie u mnie wygląda tak:
- mam wrażenie, że zdjęcia robione z ręki z włączonym SR i z wyłączonym SR są dokładnie takie same,
- przy zdjęciach z długim czasem np. 30s, bez obiektywu, aparat nie potrząsa matrycą "myśląc" że coś jest nie tak z ostrością,
- czyszczenie matrycy z "menu" działa chyba prawidłowo, bo matryca zostaje "wytrząśnięta" (piszę "chyba", bo nie mam drugiej puszki do porównania),

Moje pytanie brzmi - czy w czasie załączania/wyłączania SR, można cokolwiek usłyszeć z wnętrza aparatu (tzn. podniesienie matrycy na elektromagnesach, tak aby była gotowa "korygować" drgania aparatu)? Bo ja mam wrażenie, że u mnie czyszczenie matrycy działa, ale w czasie załączonego SR matryca spoczywa sobie spokojnie w pozycji w której jest dla wyłączonego SR i dlatego redukcja drgań jest prawie znikoma albo jej nie ma wcale. Czy to można jakoś sprawdzić?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
latka9 napisał/a:
- mam wrażenie, że zdjęcia robione z ręki z włączonym SR i z wyłączonym SR są dokładnie takie same,
Na jakich czasach i przy jakiej ogniskowej porównujesz?
latka9 napisał/a:
Moje pytanie brzmi - czy w czasie załączania/wyłączania SR, można cokolwiek usłyszeć z wnętrza aparatu (tzn. podniesienie matrycy na elektromagnesach, tak aby była gotowa "korygować" drgania aparatu)?
Raczej nie. Stabilizację słychać dopiero w trybie LV, którego K10D nie posiada.
latka9 napisał/a:
redukcja drgań jest prawie znikoma albo jej nie ma wcale. Czy to można jakoś sprawdzić?
Powinna dawać Ci jakieś 2-3 działki między maksymalnym czasem jaki jesteś w stanie utrzymać z nią i bez niej, z tym, że nie wymagaj cudów - przy bardzo długich czasach na niewiele się zda. Jeśli powiedzmy na 50-tce z SR off jesteś w stanie regularnie utrzymywać okolice 1/50s, to ze stabilizacją powinieneś zejść spokojnie do ok. 1/10s, co daje 2.33EV realnej efektywności.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
latka9 napisał/a:
Moje pytanie brzmi - czy w czasie załączania/wyłączania SR,
Nic nie słychać. Oczywiście z wyjątkiem samego przełącznika.
Podczas robienia zdjęcia z dłuższym czasem, powinien być słyszalny cichy szum stabilizacji. Nie porównuj go z trzepaniem podczas czyszczenia.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
latka9 napisał/a:
Moje pytanie brzmi - czy w czasie załączania/wyłączania SR, można cokolwiek usłyszeć z wnętrza aparatu
tak, na dłuższych czasach takie bardzo cichutkie "tcsscssss", ale musisz mieć na prawdę cicho w pomieszczeniu i dobry słuch
Cytat
Czy to można jakoś sprawdzić?
oczywiście - ustaw jak napisano, na 50 mm choćby kita pokombinuj ISO i przysłoną, żeby czas był ok 1/100s, zrób fotkę (najlepiej tekst na białym tle) z SR i bez, a potem obniż czas do 1/10s na tej samej ogniskowej - z SR i bez - zauważysz na pewno różnicę, no chyba, że ma sz ręce chirurga naczyniowego :mrgreen:

[ Dodano: 2013-05-01, 12:34 ]
latka9, jeszcze jedno SR matrycowe działa tylko w momencie rejestracji zdjęcia określonym czasem migawki, tj 1/100s, 1/10s itd - natomiast układy stabilizujące w szkłach (np VR Nikona) działa w czasie aktywacji światłomierza (półspust) >> w czasie dokładnego kadrowania >> i jeszcze chwilkę po zwolnieniu spustu... wydając charatkterystyczne wysokotonowe gwizdoświsty

arQ napisał/a:
latka9, jeszcze jedno SR matrycowe działa tylko w momencie rejestracji zdjęcia określonym czasem migawki, tj 1/100s, 1/10s itd
A skąd taka informacja? Z tego co mi wiadomo, to działa wtedy, gdy pojawia się "łapka" w wizjerze...

Witam

do jaad75: próbowałem właśnie na czasach rzędu 1/20s-1/50s, a ogniskową miałem około 55mm, czyli maksimum dla kita 18-55mm. Dla takich fotek właśnie mi się wydawało, że SR się nie spisuje, ale jeszcze sprawdzę to robiąc fotki z SR, bez SR, a na dniach zaopatrzę się w pilota i wtedy zobaczę czy jest różnica. Może faktycznie oczekuję cudów.

do Pentagram: nic nie słyszę, ale może nie mam warunków na to (idealna cisza, dobry słuch,idt.). Myślałem, że oddzwięki są bardziej namacalne. Jeszcze posłucham w nocy mojej kadyszki.

do arQ: potestuję tak jak proponujesz, jak jeszcze będę miał wątpliwości, to umieszczę fotki w sieci do oceny przez "znawców tematu". A co do działania SR w aparatach z wbudowanym SR - nawet się na tym nie zastanawiałem, patrzyłem tylko na efekt końcowy - ale dobrze wiedzieć o tym co piszesz na ten temat.

Na tą chwilę dziękuję za podpowiedzi :-) i ogólnie wszyskim stawiam wirtualne :-B . Jeszcze się oczywiście odezwę!

latka9 napisał/a:
Dla takich fotek właśnie mi się wydawało, że SR się nie spisuje, ale jeszcze sprawdzę to robiąc fotki z SR, bez SR, a na dniach zaopatrzę się w pilota i wtedy zobaczę czy jest różnica. Może faktycznie oczekuję cudów.
Sprawdź tak jak Ci pisałem, czyli maksymalnie długi czas jaki jesteś w stanie utrzymać ze stabilizają wyłączoną, a potem ją włącz i zobacz o ile się wydłuży - jeśli 2-3x to wszystko w normie. No i oczywiście pilot na nic się tu nie przyda, bo stabilizację na statywie się wyłącza (BTW, na statywie możesz używać samowyzwalacza, pilot nie jest niezbędny).
latka9 napisał/a:
A co do działania SR w aparatach z wbudowanym SR - nawet się na tym nie zastanawiałem, patrzyłem tylko na efekt końcowy - ale dobrze wiedzieć o tym co piszesz na ten temat.
Mam poważne wątpliwości, co do prawdziwości tej informacji.

Witam

Odpowiadam wszystkim zainteresowanym: test działania SR w K10D z kitem 18-55mm przeprowadziłem sumiennie i starannie. Usiadłem około 90cm przed sweterkiem rozłożonym na drugim krześle (sweterek rozłożony pod kątem 45 stopni, tak aby gdziekolwiek AF wybierze ostrość, można było wskazać ostry obszar, a sweterek właśnie dlatego, że włókna nici tkaniny są doskonałe do oceny uzyskanej ostrości). W trybie manualnym M zmieniałem przysłonę tak, aby uzyskać różne czasy otwarcia migawki.

Dla czasów od 1/1000s do 1/10s było bez różnic. Tak samo z SR jak i bez SR.
Dla 1/8s - nagle już widać różnice.
Dla czasu 1/5s - różnica kolosalna.
Dla czasu 1/2s - już nie każde zdjęcie z SR jest ostre, już trzeba wybierać te lepsze, gdzie "mniej latały ręce" fotografującemu.
Dla czasu powyżej 1s - testu już nie robiłem, bo to nie miało sensu.

Reasumując - dzięki SR w mojej kadyszce, zdjęcia są sensowne z ręki dla czasów nie dłużyszych niż 1/2s. Dla dłuższych trzeba statyw i tyle, bo SR nie jest lekarstwem na wszystko.

Aha - w moich warunkach i z moim słuchem - z wnętrza aparatu w czasie nie słyszałem nigdy nic (było tylko słychać pracę silnika AF napędzającego KITa)!

Dziękuję wszystkim którzy zabrali głos, a test "sweterka" dla czasów 1/5-1/8s z ręki polecam wszystkim potrzebującym!
Pozdrawiam! :-D

latka9 napisał/a:
Dla czasów od 1/1000s do 1/10s było bez różnic. Tak samo z SR jak i bez SR.
Dla 1/8s - nagle już widać różnice.
Dla czasu 1/5s - różnica kolosalna.
Dla czasu 1/2s - już nie każde zdjęcie z SR jest ostre, już trzeba wybierać te lepsze, gdzie "mniej latały ręce" fotografującemu.
Jednym słowem, wyszło Ci, że efektywność stabilizacji przy tej ogniskowej wynosi ~2EV.
latka9 napisał/a:
Reasumując - dzięki SR w mojej kadyszce, zdjęcia są sensowne z ręki dla czasów nie dłużyszych niż 1/2s.
Przy tej ogniskowej - przy 200mm utrzymasz pewnie ok. 1/20s, przy 12mm pewnie i ponad sekundę.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
arQ pewnie chodziło o różnicę między stabilizacją w aparacie (działającą tylko w momencie robienia zdjęcia) a stabilizacja w obiektywie (działającą cały czas, również podczas patrzenia w wizjer).
Aczkolwiek sprawdziłem sobie i wnioskując po odgłosach jaad75 ma rację - jeśli nie pojawi się "łapka" to stabilizacja nie działa.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Re: stabilizacja w K10D
latka9 napisał/a:
Mam problem, o którym pisali już niektórzy na forum, jestem nowicjuszem w obyciu z K10D (...)

W wizjerze ma się zaświecić zielony znacznik "dłoń". Może minąć i 2 sekundy od wciśnięcia spustu do połowy, zanim się zaświeci.

Drgania matrycy możesz usłyszeć przy czasach w granicach pół sekundy, sekunda.
Dokładnie teraz nie pamiętam, ale zobacz w instrukcji, czy czasem SR nie dezaktywuje się przy zdalnym wyzwalaniu (wężyk, pilot ir) i samowyzwalaczu (oba czasy).
Przy używaniu obiektywów A i M korpus może Cię zapytać o ogniskową. Jest to wymagane do poprawnej pracy SR.

I jeszcze jedno. Twój test jest niemiarodajny, jeśli nie podasz ogniskowej, przy której masz takie wyniki.

Witam

Znacznik "dłoni" pojawiał się faktycznie różnie, ale się pojawiał.

Pomiary robiłem dla ogniskowej 50mm (KIT) bo mam jeszcze stałkę 50mm i chciałem mieć tą samą ogniskową na innym obiektywie do porównania.

Dezaktywacja SR wg instrukcji - spawdzę to, jak sobie tą instrukcję znajdę w necie.

Dziękuję za waszą pomoc, mam nadzieję, że nasza dyskusja komuś się jeszcze przyda, bo dla mnie była ona bardzo owocna, jeszcze raz dzięki, pozdrawiam wszystkich!!! :-)

- Pentax K10D
- SMC Pentax-DA 1:3.5-5.6 18-55mm AL WR
- Revuenon 1:1.9 50mm

latka9 napisał/a:
Pomiary robiłem dla ogniskowej 50mm (KIT) bo mam jeszcze stałkę 50mm i chciałem mieć tą samą ogniskową na innym obiektywie do porównania.

I co? Z 50mm udaje Ci się zrobić nieporuszone na czasie 1/10s?

Dokładnie, dla 50mm i dla czasu 1/10s - w zasadzie prawie zawsze jest ostro z SR, zarówno ze stałką jak i z zoomem. :-) . Bez SR dla 1/10s bywa już różnie. :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie każdy ma w łapie imadło ;-)

latka9 napisał/a:
Dokładnie, dla 50mm i dla czasu 1/10s - w zasadzie prawie zawsze jest ostro z SR, zarówno ze stałką jak i z zoomem. :-) . Bez SR dla 1/10s bywa już różnie. :mrgreen:

To można przyjąć, że działa 8-)

[ Dodano: 2013-05-05, 21:15 ]
plwk napisał/a:
Nie każdy ma w łapie imadło ;-)

I niektórym nawet SR nie pomoże ;-)

Skocz do: