Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
RAW Challenge 289
Proszę o przyklejenie przez kolorowych.
==========================
Bardzo proszę o rawy do obróbki.

Zasady zabawy są tu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1745
i tam proszę zadawać ewentualne pytania.

RAW do ściągnięcia: http://www.jarekdabrowski.net/prc/raw/rc289.dng

Wyniki proszę przysyłać na adres:
pentaxrawchallenge2 <-at-> gmail ->dot<- com
do niedzieli, 05.04.2013, do godziny 20:00 czasu wschodniobiałostockiego.

Miło będzie, jeśli w treści maila napiszecie, jak pracowaliście nad plikiem.

Obydwa jpgi proszę zapakować razem w jednego zipa.
Pliki proszę nazywać:
- rc289_nick.jpg - duży jpg (max. wielkość 5 MB),
- rc289_nick_700.jpg - mały jpg (max. wielkość 500 kB),
- rc289_nick.zip - załączony zip
Maile proszę tytułować podobnie - rc289_nick.

Bardzo proszę o pilnowanie nazewnictwa plików i tytułów maili.

Miłej zabawy.
-----------------------------
Ciągle proszę o podsyłanie swoich rawów, można je wysyłać mailem na podany wyżej adres, lub wrzucać przez ftp:
ftp.pentax.org.pl
juzernejm: RCuser
pasłord: wo2Gaish (ważna wielkość liter)
(proszę o podanie nazwie pliku swojego nicka, dobrze jest wiedzieć, od kogo mam pliki)
Powyższy ftp służy wyłącznie do wrzucania propozycji - a nie do nadsyłania wyników poszczególnych odcinków.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Po kliknieciu na male zdjecie, otworzy sie ono w nowym oknie - w rozmiarze oryginalnym.
Zdjecia dostepne równiez pod adresem
http://www.jarekdabrowski.net/prc/rc289.html

Tak wyglada ten plik bez obróbki, czyli jpg wyciagniety z rawa.

Link do spakowanych wszystkich malych plików:
http://jarekdabrowski.net/prc/zip/rc289.zip

1. Blesso

2. izbkp

3. jaerk
Próbowalem siobie wybrazic jak tam swieci slonce, jakiego koloru jest swiatlo. Pobawilem sie balansem bieli oraz rozjasnilem cienie, troche podbilem kolory. Pozdr dla reszty uczestników zabawy

4. mr.ra66it

5. samouk
Witaj(cie)
To mój debiut w RC dlatego pragne sie przywitac, jestem totalnym amatorem i chetnie wyslucham krytyki.
To co zrobilem i czym:
Darktable 1.2 na Ubuntu 12.04

Ekspozycja:
czern 0,003
ekspozycja -0,97

Swiatla i cienie:
cienie 78,50
swiatla -68,13

Balans bieli - lekko zmieniony

Kontrast miejscowy:
szorstkosc 30
kontrast 25
szczegól 0,219

Krzywa tonalna - zmodyfikowana

Ozywienie:
25%
45% miekkie swiatlo

Wyostrzanie:
promien 2,000
ilosc 0,582
próg 0500

I jeszcze kilka mniejszych zabiegów.

6. wgwariat

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Co jest ? Klawiatury zablokowało?
;)

Moja działa.

6. wgwariat - dosyć chłodny i ciemny. Pomarańczowe - ciepłe słońce nie ogrzewające nic na fotce. Taka kolorystyczna jałowizna bez uwypuklenia nieba i tafli wody.

5.samouk ( siemano) - w przeciwieństwie do poprzednika zaznaczył koloryt zachodu, ale niestety niebo mogło być lepiej "odzyskane". Walka z szumem degraduje trochę szczegóły w dali( drzewa), ale np drugoplanowe liście wydają się ostre. Jeszcze odrobinę za ciemno.

4. mr.ra66it z większym szumem niż samouk ale też i jaśniejszy , ze sporą ilością ukazanych detali, czasami odpowiednio wyciągniętych z mroku.

3 _jaerk jedziesz z tą zielenią Oj ! Jedziesz! Nie podoba mi się jej barwa tak jak mocno przejaskrawione/kontrastowe słońce. No i nieba nie widzę tak jak i wody.

2. izbkp - prawie , prawie gdyby nie dziwne otoczki na drzewostanie w oddali oraz linii wody. Nieba trochę żal i kolor trawy ( lewy dolny róg) zbyt nietrawiasty. Podoba mi się "łagodność" fotki spowodowana małym wyostrzeniem.

Tworzenie "poczucia piękna" za pomocą programu do obróbki RAW czasami się nie sprawdza. Ta fota nie powinna być ostra (tak jak na 1.), bo tu potrzebny jest klimat zachodzącego słońca, ciepła i spokoju. Jedynka to taki pic na wodę . Ostro, kontrastowo,kolorowo czyli...."technicznie" - na pokaz.

Wg mnie w tej pracy ważne było odzyskanie szczegółów nieba. Parę osób tego nie uwzględniło. Kolor trawy też nie powinien przeszkadzać. Duszek z obiektywu też mógłby być bardziej soft niż hard.
Ale i tak we wszystkich pracach widać więcej niż na oryginale.

Jaerk  Dołączył: 27 Maj 2009
Thx za krótkie recenzje. Spoglądając na inne prace pierwsze co mi się rzuciło na oczy to "o .... to tam jest niebo na tej fotce"
Teraz widzę że jak człowiek za bardzo chce to przesadzi;-). Chociaż na obronę mogę powiedzieć, że mój zielony na moim monitorze może wyglądać mniej zielono niż na twoim monitorze. Raczej nie sprawdzimy tego:-)
Patrząc na fotki to podoba mi się praca blesso (zwłaszcza za wyciągnięte szczegóły nieba) oraz mr. ra66ita za to że jest nienachalna (w porównaniu do mojej).
Pozdr dla uczestników zabawy.

Skocz do: