hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
[K-5] Problem z rolką i wyświetlaczem
Wiem, że na pierwszy z tych problemów jest znany, tylko nie pamiętam jaka była diagnoza. Chodzi o to, że e-pokrętło sporadycznie (powiedziałbym nawet, że rzadko, ale jednak) przy podglądzie zdjęć po przekręceniu "o jeden ząbek" w prawo wariuje i leci do maksymalnego przybliżenia zdjęcia.

Drugi problem, który też bardzo rzadko występuje (na szczęście na razie było to jedynie dwa razy), to taki, że widać takie jakby delikatne paski na wyświetlaczu i odświeżanie widoku ekranu jakby "spowalnia", tzn. widać, że coś jest nie tak. Na myśl przychodzi mi nie do końca doczepiona, albo uszkodzona, taśma od ekranu, ale ja się nie znam... Po wyłączeniu aparatu, nie używaniu go przez chwilę (kilka sekund) i ponownym włączeniu, problem nie wystąpił.

Spotkał się ktoś z takimi przypadłościami?

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Może to wina softu? Próbowałeś przeinstalować?

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Softu? Chodzi Ci o firmware? Najnowszy, 1.14

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Takie objawy mogą być spowodowane zawilgoceniem, mimo uszczelnień wilgoć i tak się dostać może a wydostać się jest jej ciężko. Na wszelki wypadek dobrze by go było osuszyć, najlepiej pootwierać wszystko, wyjąć baterię kartę, odpiąć obiektyw i wsadzić do szczelnego worka z jakimś osuszaczem, nawet na dzień dwa, przynajmniej na noc.
Na pewno mu to nie zaszkodzi, a koszt żaden.
Jak to nie pomoże to pozostanie tylko serwis, ale przy tego typu usterce będzie problem z udowodnieniem że coś mu w ogóle dolega.

Mirro  Dołączył: 03 Sty 2013
Jeżeli masz więcej, niż jedną kartę pamięci, to spróbuj ją podmienić i sprawdź czy objawy też występują (w temacie przeglądania zdjęć).

Skocz do: