tryfan  Dołączył: 01 Maj 2012
[K-7] Światłomierz się zacina
Witam

Czy ktoś spotkał się w K7 z problemem zacinania się światłomierza podczas pracy z wizjerem? Od niedawna mam tak, że po zrobieniu kilku - kilkunastu zdjęć, światłomierz jakby przestawał działać i zdjęcia lecą z maksymalną przysłoną i minimalnym czasem. W rezultacie oczywiście wychodzą same czarne zdjęcia.
Szukając na forach, doczytałem, że przy LiveView pomiar światła dokonywany jest przy użyciu bodajże matrycy, stąd gdy zdarza mi się ten problem, przełączam sięna LV i wtedy mogę działać dalej. Ale nie bardzo mi to odpowiada.

Po jakimś czasie światłomierz się odblokowuje, jeszcze nie odkryłem po jakim czasie / wydarzeniach.

Czy jest to kwestia przeczyszczenia czegoś w aparacie? czy to po prostu awaria do naprawy serwisowej?

z góry dziękuję

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Zwróć uwagę, czy światło nie wpada Ci przez wizjer. Byłem wstrząśnięty, gdy jakieś 10 lat temu odkryłem, że światło wpadające przez wizjer może zafałszować pomiar. Wszystko przez to, że noszę okulary, więc oko nie przylega dobrze do wizjera i niestety trochę światła przezeń wpaść musi. Było to dokuczliwe gdy miałem słońce za plecami lekko z prawej strony.

Dzięki za odpowiedź, trochę minęło zanim sprawdziłem twój trop, ale niestety byłem odcięty od komputera i Pentaxa.

Niestety nie o to raczej chodzi. Twoja podpowiedź może faktycznie ma znaczenie jeśli chodziłoby o lekkie prześwietlanie / niedoświetlanie zdjęć (co też zresztą mi się ostatnio częściej zdarza), ale raczej nie powinna mieć wpływu na to, że aparat ustawia mi np. 1/8000 sek przy przesłonie 22, podczas gdy sekundę wcześniej, przy właściwie tym samym ujęciu, ustawił 1/800 i 5.6.
I takie ustawienia są przez następne kilka zdjęć, jakby w ogóle światłomierz nie reagował. Wtedy kombinuję jak to zresetować i np. wyłączam i włączam Pentaxa, albo próbuję zmienić tryb fotografowania, albo po prostu daję sobie spokój ze zdjęciami i za parę godzin wszystko wraca do normy...

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
tryfan napisał/a:
prześwietlanie / niedoświetlanie zdjęć (co też zresztą mi się ostatnio częściej zdarza), ale raczej nie powinna mieć wpływu na to, że aparat ustawia mi np. 1/8000 sek przy przesłonie 22, podczas gdy sekundę wcześniej, przy właściwie tym samym ujęciu, ustawił 1/800 i 5.6.

Właśnie, zwróciłbym szczególnie uwagę czy to aby napewno takie samo ujęcie...
Niestety nie jesteśmy[narazie, na szczęscie] połaczeni z elektroniką aparatu łączem fire-wire ;-) , i nie możemy stwierdzić w jaki sposób TTL mierzy w danej chwili, tutaj przecież przesunięcie o milimetr kadru może mieć znaczenie.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
To raczej nie jest kwestia światła wpadającego przez wizjer. Nie chodzi też - IMHO - o drobne przesunięcie kadru, to nie powinny być aż takie zmiany. Uważam, że masz padnięte coś w aparacie, czy światłomierz (układ pomiarowy) czy raczej elektronike sterująca to ciężko powiedzieć. Ale zdecydowanie nie liczyłbym, że to jakiś Twój drobny błąd, który zniknie jeśli zaczniesz inaczej oko do wizjera przykładać...

No i cóż. Światłomierz padł całkowicie. :-(
W międzyczasie aparat był w serwisie Apollo i tam stwierdzili, że nie widzą, że coś jest nie tak, ale nie potrafią naprawić. Mogą wysłać dalej (bodajże do Francji??), ale koszt będzie ponad 1000PLN, więc stwierdziłem, że nie warto. Gość z serwisu stwierdził, że przeczyścił co nieco i przez jakiś czas powinno być lepiej, ale nic więcej nie poradzą, bo to chyba coś z płytą główną (?). Nie jest. Nie wiem czy to zbieg okoliczoności, ale praktycznie kilka tygodni po serwisie padł całkowicie. Więc nie wiem czy nie pogorszyli sprawy. Wcześniej starczyło wyłączyć i włączyć, żeby zaczął znowu działać, teraz nonstop jest F22 i 1/8000s...
Pozostaje mi LiveView (nienawidzę), bo wtedy używa drugiego światłomierza (tak mi się zdaje), no i jeszcze tryb manualny ustawiana przysłony i czasu.
Tak sobie tłumaczę, że to może znak, żebym nauczył się lepiej fotografować (wcześniej leciałem głównie na automatycznym czasie zmieniając ręcznie przysłonę)....

Co ciekawe - chyba mam szczęście jak 1 na milion, bo szukałem w ciągu ostatniego roku na wielu forach i nie znalazłem, żeby ktoś trafił ten sam problem...

Skocz do: