Ghost Rider  Dołączył: 13 Lis 2012
[K-5] FF/BF
Jaki jest mechanizm tego, że aparat z pewnymi szkłami wykazuje BF, z innymi zaś FF? Czy kalibracja duetu puszka-szkło manualne jest możliwa?

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Jeżeli manualne szkło to po co kalibracja systemu AF?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Matówka z klinem najlepszą metodą kalibracji manualnego szkła.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
tzn. pułapka ostrości przedwczesnie bądź za późno pokazuje ostrość - chyba taki jej urok, zwłaszcza z bardzo jasnymi szkłami - jakąś tam bezwładnosc musi mieć

Aaa, może nie wyjaśniłem dokładnie. Pierwsze moje pytanie dotyczyło obiektywów z AFem. Drugie zaś konkretnego obiektywu manualnego, którym nawet za pomocą matówki z klinem i rastrem i wyraźnych pionowych liniach przy małych liczbach przysłony nie mogę złapać ostrości a testy przy pomocy jednej z wielu dostępnych tablic testowych wykazują wyraźny FF.

Czy ten drugi konkretny obiektyw manualny ma poprawną odległość rejestrową, czy może ktoś go "ulepszył"? Może ktoś go rozbierał i trochę się pomylił przy składaniu?

Jak wymieniałeś matówkę z klinem to idealnie podeszła grubość? Bo można się zdziwić, jak jedna malutka podkładka potrafi uprzykrzyć życie...

Spróbuj wyostrzyć na LV a potem sprawdź matówkę.

plwk, nie wiem, czy ktoś się przy nim bawił. Jak się domyślasz, kupiłem jako używkę z dalekiej zagranicy. Chodzi o SMC-A 50/1.4, o ile to rzuci jakieś światło na sprawę.
tomekkarolmam właśnie wrażenie, że nie do końca. O ile musiałem solidnie przycisnąć ramkę, żeby się otworzyła wyjmując matówkę oryginalną, o tyle jej ponowne zamknięcie i testowe otwarcia były jakieś takie "gładkie", jakby coś nie wskoczyło na swoje miejsce. Z drugiej strony jednak problem istniał jeszcze przed wymianą matówki

W przypadku kiedy wszystkie dociekania i tak będą prowadziły donikąd zawsze możesz strzelać na LV.*

* ale i tak obstawiam matówkę ;-)

Rozumiem, że w takim razie pozostaje i oddać puszkę do kalibracji, bądź samemu popróbować z wymianą podkładki pod matówką. Dobrze rozumiem?

A co z tą kwestią FF/BF przy różnych szkłach autofokusowych?

Obiektywny  Dołączył: 17 Kwi 2013
A u mnie pojawiła się podobna sytuacja, tym razem z BF. Podpiąłem DA 55-300mm, gdy po ostatnim wypadzie do lasu, gdzie ponad 70% zdjęć wyszło nietrafionych zrobiłem test na tablicy testowej i potwierdziły się moje przypuszczenia: BF. Nie przejąłem się tym zbytnio, gdyż wiedziałem, że korpus K-5 posiada kalibrację obiektywu. Niestety, nie ważne, czy daję w minusie, czy tez w plusie 10, to wada pozostaje taka sama :shock: Taka sama sytuacja występuje, gdy podpinam mniejszego DA 18-55 WR. Wynika z tego, że mam coś nie tak z kalibracją w body :-/ No chyba, ze robię coś nie tak. Wcześniej kalibrowałem obiektywy w Olympusie E-30 i tam takich problemów nie miałem.

Zatwierdzasz zmianę po kalibracji?

Obiektywny  Dołączył: 17 Kwi 2013
Tak, najpierw kółkiem ustawiam korektę i zatwierdzam (ZAPISZ) przyciskiem OK. Kalibrację ustawiam dla konkretnego obiektywu i po podpięciu innego, ustawienia kalibracji zostają takie same i to też mnie dziwi :-/

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
Ghost Rider kombinuj z podkładkami pod matówkę, ja tak sobie wyregulowałem matówkę bo też mi pokazywała ostrość nie tam gdzie trzeba, jak już wyregulujesz matówkę (najlepiej na tej 50'tce) to wyreguluj potwierdzenie ostrości (czyli AF) za pomocą menu serwisowego, to na prawdę można zrobić samemu, najlepiej na czymś jasnym z AF ;-) .
a tu: http://www.focusingscreen.com/work/test-fsen.htm masz instrukcję regulacji matówki w razie czego.

Obiektywny napisał/a:
po podpięciu innego, ustawienia kalibracji zostają takie same

Wygląda jakbyś używał kalibracji ogólnej (dla wszystkich obiektywów).

Ghost Rider jeśli Twoja manualna 50'tka wykazuje FF, czyli L1<L2, czyli trzeba zmniejszyć odległość pomiędzy matówką a pryzmatem, czyli zmienić podkładkę pod matówką na cieńszą, chyba nic nie poknociłem...
czyli jeśli masz pod matówką tylko oryginalną ramkę miedzianą to ją wyjmij, a na jej miejsce wsadź cieńszą plastikową, u mnie zadziałało ;-)

bilko chyba spróbuję, rozumiem, że po tę cieńszą podkładkę mam - zgodnie z tym, co rozmawialiśmy - zgłosić się do Ciebie :-) :?:

Ghost Rider tak, sprawdzę czy mam zapas i dam znać, albo przecież możesz sam spróbować coś dociąć, jeśli masz ochotę, a jak nie to nie ma sprawy.

bilko, niestety, marnie u mnie z mikromanualnymi operacjami, nic nie wiem poza tym o grubości, kształcie czy materiale takiej podkładki. Już przy wymianie matówki delikatnie trzęsły mi się ręce :oops: . Jeśli coś znajdziesz, chętnie skorzystam. Odwdzięczę się w Piwotece :-B

Ghost Rider napisał/a:
nic nie wiem poza tym o grubości, kształcie czy materiale takiej podkładki

Grubość trzeba dobrać doświadczalnie, kształt identyczny jak oryginalnej, materiał w zasadzie dowolny sztywny dający się przycinać.

Skocz do: