jn.  Dołączył: 13 Maj 2013
[K-r] Przejsciowka i obiektywy M42
Witajcie serdecznie,

używam na co dzień Pentaxa K-r z kitowym obiektywem. Ostatnio kupiłem Heliosa i Takumara 50/1,4 oraz przejściówkę i mam problem następujący: po nakręceniu przejściowki do oporu i wkręceniu w nią któregoś obiektywu mogę zrobić od 1 do 5 zdjęć a następnie lustro zaczyna reagować na naciśnięcie dowolnego klawisza. Tak jakbym cały czas spuszczał migawkę. Sytuacja wraca do normy dopiero po ponownym wkręceniu kitowego obiektywu. Próbowałem kombinować z przykręcaniem przejściowki w różnym położeniu, ale problem się wciąż pojawia. Dodatkowo napiszę, że mam dwie przejsciowki od tego samego producenta, tylko w jednej zdemontowałem blaszkę.
Prosiłbym o jakieś sugestie.
Pozdrawiam
Kuba

llero1  Dołączył: 30 Mar 2012
Miałem podobny problem ,u mnie załatwiło sprawę kupienie koszyka i akumulatorków AA zamiast dedykowanego akumulatorka.Jeżeli używam manualnych obiektywów,to z paluszkami i niema problemu,a wcześniej aparat kłapał lustrem jak oszalały.
Pozdr.

Spróbuję, tylko kupię koszyk na baterie.

edit:
a jaki koszyk używasz? Są jakieś zamienniki tańsze? Zakup dedykowanego do pentaxa mija się z celem.

Tomasz Bartosik  Dołączył: 13 Mar 2012
Są tańsze zamienniki , koszt ok. 40 zł , mam dwa i jest OK .

Koszyk zamówiony. Dam znać czy faktycznie załatwi on problem z kłapiącym lustrem.

[ Dodano: 2013-05-17, 19:47 ]
@llero1
Dzięki za wskazówkę. Oba obiektywy po zastosowaniu koszyka z bateriami AA działają bardzo dobrze. Nie umiem odpowiedzieć czemu tak jest, ale w sumie to mało ważne :-)

pzdr.

Skocz do: