amatorka  Dołączyła: 14 Maj 2013
  zachalapany obiektyw
Witajcie, mam dziwną sprawę.Posiadam Pentaxa kx i dziecko zachlapało mi soczkiem aparat i nie chce robić zdjęć na AF, tak jakby obiektyw był sklejony w środku. Czy da radę to jakoś wyczyścić? Gdzie się uda z czymś takim? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

verc  Dołączył: 06 Sie 2012
Napisz co dokładnie zachlapał (body, jeśli obiektyw to jaki), czy już wyschło, czy próbowałaś podłączyć inny obiektyw, czy słychać śrubokręt autofokusa itd. Ewentualnie czy w K-x jest ustawiony autofokus (AF) czy ręczne ostrzenie (MF).

Może podczas czyszczenia przypadkiem przestawiłaś z AF na MF??

Zachlapał obiektyw kitowy 18-55, z elektroniką raczej wszystko jest w porządku. Jest ustawiony na AF i jest taki odgłos jakby nie mógł się ustawić. Śrubokręt słychać. Nie mam innego obiektywu, więc nie podłączałam. Nie wiem co z tym zrobić. Czy zanieść do serwisu czy to się da jakoś wyczyśćić?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Soczki są raczej gęste i lepkie, więc jeśli dostał się do środka, to po prostu posklejał prowadnice i tyle. Raczej bez rozbiórki do czyszczenia się nie obejdzie, więc chyba jakiś serwis by się przydał.

A możecie mi polecić jakiś dobry serwis w Poznaniu gdzie mogę to załatwić?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Poznaniacy do tablicy !

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Ciekaw jestem jaki będzie koszt naprawy, ale coś mi się zdaje, że może być większy niż 159 zł (tyle kosztuje nowy kit wg Skąpca)

Skoro koszt może być znaczny to zdejmij obiektyw (lub przełącz na MF) i delikatnie spróbuj pokręcić pierścieniem ostrości. Może się wyrobi. Jeśli zrobi się to delikatnie chyba nic się nie stanie

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
Jeśli chodzi o naprawę szkieł w Poznaniu to świetny jest serwis:
FOTOOPTYKA - NAPRAWA
Szczepan Kostrzewski
60-241 POZNAŃ ul.Kuźnicza 13/8
tel 061 862 63 23

ale naprawa kita może być nieopłacalna. Najlepiej zadzwoń, przedstaw sprawę, może Ci wyceni telefonicznie.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Odepnij obiektyw, sprawdź, czy styki na bagnecie nie są zaklejone. Rozruszaj go trochę pierścieniem manualnego ostrzenia. Jeżeli koszt czyszczenia będzie zbyt wysoki, zrób mu kąpiel parową. Ja zalałem energy-drinkiem DA40, tak się skleił, że na siłę nie mogłem go ruszyć. Aparat umyłem pod bieżącą wodą. Wszystkie przyciski i kółka musiałem rozruszać i dokładnie wypłukać syrop. Obiektyw natomiast trzymałem nad parą i odsączałem ten ulepek paskiem papieru. Po trzech takich kąpielach obiektyw zaczął działać lekko, bez żadnych oporów i działa już tak pięć lat.

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
Pentagram napisał/a:
Jeżeli koszt czyszczenia będzie zbyt wysoki, zrób mu kąpiel parową. Ja zalałem energy-drinkiem DA40, tak się skleił, że na siłę nie mogłem go ruszyć. Aparat umyłem pod bieżącą wodą. Wszystkie przyciski i kółka musiałem rozruszać i dokładnie wypłukać syrop. Obiektyw natomiast trzymałem nad parą i odsączałem ten ulepek paskiem papieru. Po trzech takich kąpielach obiektyw zaczął działać lekko, bez żadnych oporów i działa już tak pięć lat.

To nie lepiej w izopropanolu go przemyć? Lepszy dla elektroniki no i nadaje się do optyki, bo szybko paruje.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Pewnie lepiej, ale trzeba go mieć i dodatkowo trzeba rozkręcić obiektyw, a nie każdy sobie z tym poradzi.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
malero napisał/a:
To nie lepiej w izopropanolu go przemyć?

Soki, napoje zawierają cukier. Cukry nie rozpuszczają się w alkoholach. Izopropanol tak, ale do usunięcia wody po wymyciu cukru.

Na miejscu amatorki z miejsca wyrzuciłbym ten obiektyw jeśli najpierw trzeba by go utopić a później spić :mrgreen: . Żartuję ;-)
Na jakim etapie jest ratowanie/naprawa obiektywu?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Zamiast wyrzucić lepiej przerobić na kubek. :-P

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Proponuję umyć wodą destylowaną, a co! Kranówka tylko pogorszy sytuację, a tak przynajmniej są szanse. Potem izopropanol, wysuszyć... i do boju

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc, zaniosłam aparat do Pana Kostrzewskiego i został wyczyszczony, kosztowało mnie to mniej niż nowy kit, więc się opłacało ;)

p_ttl
[Usunięty]
amatorka, ile zapłaciłaś?

100zł

Skocz do: