Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
RAW Challenge 291
Proszę o przyklejenie przez kolorowych.
==========================
Bardzo proszę o rawy do obróbki.

Zasady zabawy są tu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1745
i tam proszę zadawać ewentualne pytania.

RAW do ściągnięcia: http://www.jarekdabrowski.net/prc/raw/rc291.pef

Wyniki proszę przysyłać na adres:
pentaxrawchallenge2 <-at-> gmail ->dot<- com
do niedzieli, 19.05.2013, do godziny 20:00 czasu wschodniobiałostockiego.

Miło będzie, jeśli w treści maila napiszecie, jak pracowaliście nad plikiem.

Obydwa jpgi proszę zapakować razem w jednego zipa.
Pliki proszę nazywać:
- rc291_nick.jpg - duży jpg (max. wielkość 5 MB),
- rc291_nick_700.jpg - mały jpg (max. wielkość 500 kB),
- rc291_nick.zip - załączony zip
Maile proszę tytułować podobnie - rc291_nick.

Bardzo proszę o pilnowanie nazewnictwa plików i tytułów maili.

Miłej zabawy.
-----------------------------
Ciągle proszę o podsyłanie swoich rawów, można je wysyłać mailem na podany wyżej adres, lub wrzucać przez ftp:
ftp.pentax.org.pl
juzernejm: RCuser
pasłord: wo2Gaish (ważna wielkość liter)
(proszę o podanie nazwie pliku swojego nicka, dobrze jest wiedzieć, od kogo mam pliki)
Powyższy ftp służy wyłącznie do wrzucania propozycji - a nie do nadsyłania wyników poszczególnych odcinków.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Po kliknieciu na male zdjecie, otworzy sie ono w nowym oknie - w rozmiarze oryginalnym.
Zdjecia dostepne równiez pod adresem
http://www.jarekdabrowski.net/prc/rc291.html

Tak wyglada ten plik bez obróbki, czyli jpg wyciagniety z rawa.

Link do spakowanych wszystkich malych plików:
http://jarekdabrowski.net/prc/zip/rc291.zip

1. Blesso

2. izbkp

3. jaerk
Rozjasnianie, potem balans bieli. Cos tam jeszcze poprawialem ale, ze bawilem sie na raty to nie pamietam...
I wyszlo jak wyszlo.

4. mr.ra66it
Skupilem sie na odzyskaniu z cieni elementów wystroju oltarza. Zalozylem, ze slady na sniegu sa mniej istotne a wynikowy obrazek ma byc zauwazalnie bardziej wyrazisty od jotpega zaszytego w rawie. Uzylem DxO (obróbka) i Irfan (miniaturka).

5. shaper
Lightroom 4.4 - zmiana kontrastu, ekspozycji i paru innych suwaków

6. _basta_

Jaerk  Dołączył: 27 Maj 2009
Moja praca jest jest najładniejsza bo jest moja i najbardziej wiosenna:-). Uwierzcie mi tam musiało być tak ciepło słonecznie i żółtawo- wiosennie.

A na poważnie to po otwarciu pełnych plików najbardziej podoba mi się obróbka _basta_ potem izbkp.

shaper  Dołączył: 01 Maj 2010
Moja najgorsza natomiast, zbytnio skupiłem się na fakturze śniegu ;). _basta_ najbardziej stonowana fota, choć śnieg najgorszy mu wyszedł.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Jaerk, Moim zdaniem zupełnie nie trafiłeś z kolorami ;) Po za tym przesadziłeś z wyciąganiem cieni i wyszło hdr-sztucznie bo skoro słońce jest z tyłu kapliczki to jej wnętrze z przodu nie może być aż tak jasne. Chyba, że na planecie gdzie są dwa słońca ;P

shaper, U Ciebie zdecydowanie za mocny kontrast.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Najbardziej pasuje mi obróbka Blesso. Słońce jest wysoko więc trzeba utrzymać kontrasty.

Oj tam, oj tam. Wnętrze jest jasne bo światło odbija się od śniegu. A co do kolorów hmmm, no jest żółto bo jest słonecznie:-)

Ps. Zobaczycie przy kolejnym czelendżu jakie mogą być ładne kolorki, jaki nastrój etc.;-)

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Jaerk napisał/a:
Wnętrze jest jasne bo światło odbija się od śniegu.

Szkoda, że ten Cień przed kapliczką o tym nie wie... ;P A poważnie, kąt odbicia promieni słonecznych równa się kątowi padania ;)

No oczywiście, że kąt padania równy kątowi odbicia. Ale powierzchnia śniegu nie jest gładka. Myślę że śnieg odbija promienie słoneczne w każdym kierunku. Jeśli się mylę to poprawcie mnie.
Natomast co do uwagi plwk. Faktycznie patrząc na długość cieni (co prawda ciężko cokolwiek ocenić) to jak na zimową porę słońce jest stosunkowo wysoko.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Deczko przesadziłem w wyciąganiem z cieni. :-/

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Zdecydowanie izbkp faworytem tej edycji RAW Ch. 291.
Bo:
- ma odpowiedni kontrast
-dobrze zachowaną kolorystykę
-prawidłowo zachowane światła
- niezłą ostrość i chyba standardowe odszumianie.
-nie ma tak dobrze odzyskanego śniegu jak Basta ale nie razi on zbyt mocno swą bielą.

2 Basta- jak dla mnie zbyt zzieleniały.
tak jak wspomniałem- śnieg fajnie widać, ale niestety całość ucieka w dziwny pseudo HDR.
- fotka lepiej odszumiona niż izbkp.
- w światłach ( niebo) też słabiej niż poprzednik.
Bardzo dobrze - dostatecznie ( jak na Bastę) ;)

3. mr.ra66it - za mocno wyciągana za uszy "w górę światła" ta praca.
Utraciłeś sporo kolorystyki, otrzymałeś w zamian szumu niezłą dawkę i kontrast też za mocno podbity.

4.jaerk - Miodowe Lata? E - nie w ten deseń kolorystyczny powinno się uderzać. Ta "żółć/ brąz" - psuje odbiór. Szumy OK.

5 shaper? Chyba Sharper ;) Ostro i kontrastowo . I widzę tylko 2 kolory. Biały oraz butelkowo-zielony . A reszta?

U mnie średnia arytmetyczna.

Skocz do: