newcastle26  Dołączył: 24 Mar 2010
Jimmy napisał/a:
Potem pojechał do Francji do naprawy

ja mialem podobnie z K-x. tzn inna usterka (ale nie bede sie rozpisywal, bo to nie ten watek). najpierw Apollo raz, pozniej Apollo drugi raz, pozniej Francja. Wrocil do mnie bez zadnej adnotacji o tym co bylo. Przejal go brat i dziala do tej pory :)

malero napisał/a:
Takie coś może się pojawiać jak zdjęcia były edytowane na komputerze i zapisane w inny sposób niż aparat to lubi.

zdjecia byly tylko skopiowane i karta wrocila do aparatu.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
newcastle26 napisał/a:

zdjecia byly tylko skopiowane i karta wrocila do aparatu.

Na mój gust to raczej wina karty. Bezpiecznie byłoby ją wymienić na inną lub reklamować jeśli nowa. Miałem tak kiedyś z jedną kartą, ale była już dość stara i mała więc wyrzuciłem.

[ Dodano: 2013-05-20, 11:52 ]
Możesz ją sformatować SDFormatter-em i testować, może to błędy logiczne, ale niepewność zostaje.
( https://www.sdcard.org/do...rmatter4exe.zip )

newcastle26  Dołączył: 24 Mar 2010
moze tak:
1. wyjmuje karte z aparatu
2. nie przegram na dysk tylko ogladam z karty
3. obracam zdjecie (ono sie chyba zapisuje wtedy)
4 wkladam karte do aparatu
5. aparat nie widzi tego zdjecia

wiec chyba z karta wszystko ok. tylko nie ma sie co spieszyc z ogladaniem i zawsze trzeba zgrywac ;-)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
No to by się zgadzało. Jeśli obracasz zdjęcia i program to zapisuje automatycznie to na pewno tego aparat nie odczyta. Z ciekawostek, jak się przekonwertuje RAW-a i zapisze JPG-a na karcie w tym samym folderze to aparat już nie pokarze tego RAW-a (póki będzie JPG) bo próbuje odczytać RAW+ a JPG nie może.

Skocz do: