Ramon  Dołączył: 11 Maj 2006
  [K-5] Nagły brak ISO 100
Wczoraj bawiłem się aparatem z lampą, próbując różnych ustawień i p o jakimś czasie okazało się że nie mogę ustawić czułości ISO 100. Kręcę, kręcę, schodzi do 200 i dalej nie ma. Żeby było śmieszniej 15 min wcześniej pstryknąłem bez problemu jedno zdjęcie na czułości 100 (również z tą samą lampą). Zmiana rozszerzona czułość, zwykła czułość nic nie pomaga.
Proszę o pomoc.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ramon, masz ustawioną jakąś korekcję w puszcze (cieni czy świateł). Wyłącz a ISO wróci.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Oprócz tego nie masz włączonego zakresu rozszerzonego bo mógłbyś zejść do ISO80.

Owszem kombinowałem z automatyczną korekcją i być może została tak ustawiona - sprawdzę. Natomiast zmiana rozszerzony-normalny zakres czułości nic nie daje tzn. nie można zejść ani do 100 ani tym bardziej do 80. Mam nadzieję że to kwestia tylko tych ustawień autokorekty.
Przy okazji: czy takie bajery jak ta automatyczna korekcja lub jakieś zmiany zakresu dynamiki mają sens, są przydatne czy lepiej sobie to darować?

Dzięki.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ramon napisał/a:
Owszem kombinowałem z automatyczną korekcją i być może została tak ustawiona - sprawdzę.
Nie z "automatyczną korekcją", tylko z korekcją świateł.
Ramon napisał/a:
Natomiast zmiana rozszerzony-normalny zakres czułości nic nie daje tzn. nie można zejść ani do 100 ani tym bardziej do 80.
Można zejść do ISO180 przy rozszerzonym zakresie ISO, który masz jak widać wylączony.
Ramon napisał/a:
Przy okazji: czy takie bajery jak ta automatyczna korekcja lub jakieś zmiany zakresu dynamiki mają sens, są przydatne czy lepiej sobie to darować?
Korekcja świateł ma sens, nawet jeśli robisz tylko RAW.

No i po kłopocie, sprawdziłem, faktycznie przy włączonej funkcji "ustaw. zakr. dynam." korekcja świateł na ON - dostępny zakres czułości zaczyna się od 200.
Czy gdzieś można znaleźć w sieci przykłady z fotkami pokazujące jak to działa?

Jest też w menu C.1.7. "autom. komp. eksp." - jak to działa?

PS. Co się stało z naszym forum, że tak dziwnie wygląda? mam nadzieję, że to przejściowe trudności.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Normalnie wygląda. Sprawdź jaką skórkę używasz i zobacz jak wyglada z innymi.

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
Ramon napisał/a:

PS. Co się stało z naszym forum, że tak dziwnie wygląda? mam nadzieję, że to przejściowe trudności.

moze kliknales sobie mobile pentax? Jesli tak to na dole strony bedziesz mial "pokaz pelna wersje"

Coś w tym stylu bo już sam wpadłem na to, że na dole strony może być "pokaż pełną wersję" i faktycznie wróciło do normy. Dzięki.

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
jaad75 napisał/a:
Korekcja świateł ma sens, nawet jeśli robisz tylko RAW.

Dlaczego? W PDCU widziałem odpowiadające opcje dla wywoływania.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
malero, dlatego, że aparat robi zdjęcie na niższym o działkę ISO niż masz to zapisane w exifie i ciągnie krzywą, by uzyskać jasność średnich tonów na poziomie takim, jak dla tego co zapisuje w exifie. Dzięki takiemu zabiegowi masz większą rezerwę w światłach - tego nie da się symulować w wołarce.

Skocz do: