Lalo  Dołączył: 26 Maj 2013
  [ analog] Pentax Mz-60 z obiektywem OSAWA nie BANGLA
Witam,

Mam problem z Pentaxem MZ-60, a mianowicie do korpusu dostałem Obiektyw stałoogniskowy marki OSAWA. Podczas montażu na wyświetlaczu LCD pokazuje się komunikat Av i nie mogę wykonać zdjęć. Jak zdejmę obiektyw wszystko funkcjonuje ok.

Czym może to być spowodowane??

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
MZ-60 ma wykastrowany bagnet - współpraca z obiektywami nie posiadającymi pozycji A na pierścieniu przysłon (a zapewne ta OSAWA pozycji A nie posiada) jest, jakby to powiedzieć - "nie przewidziana", "utrudniona", "niepożądana" ;-)

aparat nie posiada elementu, który odczytuje z obiektywu wartość ustawionej przysłony - w aparatach cyfrowych można to obejść przy pomocy zielonego guziora

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Nie pamiętam w jakim stopniu wykastrowany jest bagnet w MZ-60. W wykastrowanym MZ-50 ewentualnie dało się robić zdjęcia obiektywami bez styków nie wkręcając obiektywu do końca w gniazdo. W MZ-30 ten patent już nie działał. Obawiam się, że w MZ-60 też może nie działać.

Dziękuję za wyjaśnienie. Teraz znam diagnozę, a czy jest na to jakieś rozwiązanie??

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Lalo, zmienić korpus lub szkło.

Idąc za ciosem wymienię szkło - mam do wyboru:

Obiektyw Pentax SMC DA 18-55mm F 3.5-5.6 AL

OBIEKTYW SIGMA 70-210 4-5.6 STYKI PENTAX PX

Czy któryś z powyższych będzie pasował??

Co w oznaczeniu Obiektywu będzie wskazywać na kompatybilność z MZ-60??

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lalo napisał/a:
Pentax SMC DA 18-55mm F 3.5-5.6 AL

Nie kryje pełnej klatki tzn. kryje dopiero od bodaj 26 mm.
Od Pentaksa szukaj obiektywu FA lub DFA, DA może nie kryć "pełnej klatki". Od innych producentów szukaj obiektywów z AF kryjących pełną klatkę.

Skocz do: