diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
  na pohybel ZUSowi
myslalem o tym juz od jakiegos czasu ale zaispirowany postem "dzis nie tankujemy"
postanowilem to zwerbalizowac
jako ze uwazam przymus obowiazkowych ubezpieczen za zwykle bandyctwo zastanawiam sie czy w oparciu o przepis (cytat luzny) "kto zmusza druga osobe do niekozystnego rozporzadzenia wlasnym mieniem podlega karze..."

dalo by sie wywalczyc w sadach mozliwosc nieplacenia tego haraczu?
moze ktos z forumowiczow ma jakies doswiadczenie prawnicze?
wiem ze to zakrawa na szalenstwo ale... moze jest jakies swiatelko w tunelu?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
kropla drąży skałę

Mam dość przymusów! Najlepsze absurdy:

• państwo zmusza do wymiany dowodów na nowe [choć stare są ważne] i każe płacić 30PLN
  • państwo zmusza do zapłaty za wydanie wtórnika dowodu rejestracyjnego gdy skończyło się miejsce na stemple [a przecież to nie moja wina, nie zgubiłem go! to oni go źle zaprojektowali!]
  • państwo zmusza do płacenia składek, a nie pozwala składać sobie na własnym koncie i samemu nim rozporządzać. Przecież można by się zrzekać emerytury od państwa na rzecz tworzenia własnego funduszu-czy nie?
  • państwo, państwo, państwo - jestem dziś na anty

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
tref napisał/a:
państwo zmusza do wymiany dowodów na nowe [choć stare są ważne] i każe płacić 30PLN
Dodaj prawo jazdy.

Cytat
Dodaj prawo jazdy.
50PLN ? Dobrze mówię?

tref napisał/a:
Dobrze mówię?
Pewnie tak. Nie mam prawka. Wstyd się przyznać :oops: .

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
diplodok napisał/a:
na pohybel ZUSowic

Należy się małe sprostowanie - to nie ZUS wymyśla ustawy które realizuje, tylko cudowni chłopcy i dziewczęta na ul. Wiejskiej w Warszawie. Więc jeśli już masz jakieś zastrzeżenia co do obowiązującego systemu to proszę je tam kierować. Proszę o tym pamiętać podczas wizyt w ZUS i US.

tref napisał/a:
państwo zmusza do płacenia składek, a nie pozwala składać sobie na własnym koncie i samemu nim rozporządzać. Przecież można by się zrzekać emerytury od państwa na rzecz tworzenia własnego funduszu-czy nie?

Nazywa się to solidaryzm społeczny. Ogólnie chodzi o to że jak ktoś dzisiaj ma do odłożenia stówę bo mu się za 35 lat przyda to przez ten okres będzie miał bardzo wiele pokus by tą stówę wydać niekoniecznie na inwestycje długoterminowe. I teraz: jak zaoszczędził to po 35 latach ma kasę, jak nie to dupa i idzie na sejm żeby mu dali pieniądze bo z głodu umiera. A od kogo sejm weźmie tą kasę ? Od tego co zaoszczędził ;-) Dlatego płacenie składek jest przymusowe coby ludzie się nie pozabijali po 65 roku życia :-P Jest też 3 filar i fundusze inwestycyjne.

tref napisał/a:
państwo zmusza do wymiany dowodów na nowe [choć stare są ważne] i każe płacić 30PLN

Tego też nie rozumiem. Moi rodzice musieli okazywać dodatkowo akty urodzenia. Dobrze że nie trzeba było udowadniać, że nie posiada się własnego aktu zgonu ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Rozumiem wasz bol, ale skrajny liberalizm jest taki fajny, dopoki sam nie potrzebujesz pomocy. Niestety czlowiek wbrew pozorom az tak rozsadny nie jest, zeby swiadomie odkladac pieniadze na starosc. Niestety czlowiek zyje duuuzo dluzej niz nawet 100 lat temu. Niestety wiezy rodzinne nie sa tak silne jak kiedys - vide przepelnione francuskie kostnice w czasie upalow rok temu. Niestety spoleczenstwo sie starzeje i innej drogi niz przymus wg mnie nie ma. A ze w Polsce to dziala jak dziala, a raczej nie dziala to juz inna inszosc.

A propos dowodow to faktycznie jest dla mnie niezrozumiale. Moze za wydrukowanie pieniadzy tez powinnismy placic? Oprocz podatku dochodowego, jeszcze 1% na druk pieniedzy. Z innymi dokumentami oplaty sa jednak zrozumiale, bo przeciez nie ma obowiazku ich posiadania.

dz.

dzerry napisał/a:
bo przeciez nie ma obowiazku ich posiadania.
To się odnosi także do starego prawa jazdy ? Przecież zmuszają do wymiany na nowe.

Mauros  Dołączył: 12 Lip 2007
Cytat
Cytat:
Dodaj prawo jazdy.

50PLN ? Dobrze mówię?

~75 PLN :evil:
w tamtym roku moje straciło ważność akurat jak leżałem dłuzszy czas w szpitalu - na nowe czekało się 3 tygodnie minimum a ja dostałem w tydzień dzięki znajomej pani :-)
Teraz znów muszę wymienić dowód ~30 PlN :evil:
a jeszcze za kartę pojazdu zapłaciłem 500 PLN bezprawnie pobieranych jak się okazało (w tej chwili chyba 50-70)
Szczerze mówiąc zaczynam mieć dość tego kraju i co najgorsze żadnej opcji nie widzę
aż się zdenerwowałem... teraz :-B na rozluźnienie

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Moze za wydrukowanie pieniadzy tez powinnismy placic?
No to mi się podoba! :evil:

[ Dodano: 2007-07-31, 22:01 ]
Mauros napisał/a:
zaczynam mieć dość tego kraju i co najgorsze żadnej opcji nie widzę
...kumulacja i Szwajcaria (na przykład).

dzerry napisał/a:
Moze za wydrukowanie pieniadzy tez powinnismy placic?
Zredaguj swój post. Jeszcze ktoś z Wiejskiej tu czyta :-P

argawen napisał/a:
Zredaguj swój post. Jeszcze ktoś z Wiejskiej tu czyta
czytać, to trzeba "umić", oni tam tylko piszą... ustawy
ustawiają... ławy

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Enzo napisał/a:
Moi rodzice musieli okazywać dodatkowo akty urodzenia.

Ja też musiałam - to chyba trzeba jak miejsce urodzenia jest rózne od miejsca zamieszkania... Całe szczęście mam tylko 70km do Jaworzna.

Mauros napisał/a:
Szczerze mówiąc zaczynam mieć dość tego kraju i co najgorsze żadnej opcji nie widzę

Zawsze masz opcję emigracji...

Mauros  Dołączył: 12 Lip 2007
mygosia napisał/a:
Mauros napisał/a:

Zawsze masz opcję emigracji...

chciałem od zawsze tego uniknąć ale zobaczymy jak będzie
nasz kraj jest piękny i wolałbym go nie opuszczać - niestety nad sentymentem przeważają względy czysto finansowe niestety

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
dzerry napisał/a:
ale skrajny liberalizm jest taki fajny, dopoki sam nie potrzebujesz pomocy

oprocz innych zalet liberaliz uczy rowniez dbania o siebie - na przyklad na starosc

dzerry napisał/a:
Niestety czlowiek wbrew pozorom az tak rozsadny nie jest, zeby swiadomie odkladac pieniadze na starosc.

a skad taki wniosek??? nie odkladalbys?
niestety ludzie teraz chca byc traktowani jak bydlo - grzecznie prowadzone na laczke gdzie niestety trawa juz zolta i uschnieta ale jesli ktos zauwazy ze obok jest piekne zielone pastwisko to niestety nic z tego bo dookola druty kolczaste

dzerry napisał/a:
Niestety czlowiek zyje duuuzo dluzej
przejdz sie na cmentarz... "zyl lat 45, 56 ,69" to norma a pieniadze co niby odkladal na emeryture gdzie? - bo dzieci tego nie dostana ???

dzerry napisał/a:
Niestety wiezy rodzinne nie sa tak silne jak kiedys

czego to wina? miedzy innymi przymusu ubezpieczen -dawniej tak musiales wychowac potomstwo zeby czylo obowiazek i potrzebe opieki nad starymi rodzicami ateraz? maja emeryture to niech sobie radza a najlepiej to do domu starcow zeby nie przeszkadzali (oczywiscie przerysowuje )

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Jak zlikwidować powszechne emerytury, to proponuję także zlikwidować powszechne szkolnictwo, publiczne szpitale, biblioteki oraz muzea. I inne takie.

Płacę za siebie ZUS, niezależnie od tego czy w danym miesiącu cokolwiek zarobię. I zdaję sobie sprawę, że emerytura, którą z tego dostanę będzie głodowa. Właśnie dlatego drugie tyle odkładam samodzielnie. I wkurza mnie często, że nie mogę sobie tego ZUS-u darować. To, co odkładam prywatnie, mi starczy.

Ale z drugiej strony, gdyby coś mi się stało, co spowodowałby, że nie mógł bym pracować, z pewnością na emeryturę odkładać bym nie mógł. I zdechłbym z głodu, gdyby nie zusowska renta -chociaż te są skandalicznie niskie.

Tak czy siak -ZUS to ubezpieczenie -jednym się przyda, innym nie.

A zanim zlikwidują ZUS, to trzeba się zastanowić z czego wypłacić emerytury tym, którzy są teraz na emeryturze, czyli żyją z naszych składek. A po drugie proszę, aby rezygnujący z ZUS-u zrzekli się nie tylko prawa do emerytury, ale też ew. renty oraz leczenia szpitalnego.

I jak się komuś takiemu nie poszczęści w życiu, to niech zdycha pod mostem.

Jednym słowem genialny pomysł na powrót do idei państwa nocnego stróża i w ogóle XIX-wiecznego wilczego kapitalizmu.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Niedawno, bodaj w Teleekspresie, usłyszałem zaskakującą dla mnie informację, że Kazachstan jest państwem, w którym każdy pracuje na SWOJĄ emeryturę - mają coś w rodzaju ZUSu ale działa on trochę inaczej. Państwowy, również obowiązkowy, ubezpieczyciel ma zawsze pulę pieniędzy, którą inwestuje (coś jak nasz 3 filar) - każdy wie ile już uzbierał i ile jego pieniądze ciągle zarabiają :!: . I nie ma czegoś takiego jak u nas, że ZUS jest zawsze biedny, bo wpłacane pieniądze są natychmiast wydawane na bieżące świadczenia i łatanie innych dziur w budżecie. Nie wiem jak państwo z byłego bloku było w stanie uporać się z problemem ubezpieczeń (może dodrukowali pieniądze dla powojennych emerytów?) ale jeśli te informacje nie są tylko propagandą sukcesu to ich podziwiam.

piotrecius napisał/a:
również obowiązkowy, ubezpieczyciel ma zawsze pulę pieniędzy, którą inwestuje (coś jak nasz 3 filar) - każdy wie ile już uzbierał i ile jego pieniądze ciągle zarabiają :!: .

To raczej II filar.

Jak się przyglądam reformie z 1999 roku dochodzę do wniosku, że ktoś ją pomyślał wieloetapowo. Obecnie do OFE trafia 1/3 składki emerytalnej (mniej więcej oczywiście -dokładnie 7,3% pensji brutto), a 2/3 rozliczane jest w ZUS-ie jak przed reformą. Myślę, że w założeniu było odwrócenie proporcji, kiedy spadnie (biologia jest bezlitosna) liczba emerytów ze starego systemu. Następnie, kiedy większość emerytów będzie odbierać emeryturę uzbieraną już po odwróceniu proporcji, można by dokonać likwidacji ZUS-u w obecnej formie.

I tak, państwowy ZUS pobierałby składkę rentową, a kto chciałby z renty zrezygnować musiałby sam ubezpieczyć się od niezdolności do pracy.

System emerytalny oparty byłby na prywatnych firmach ubezpieczeniowych/OFE -każdy wybierałby, w którym chce oszczędzać. Jednak każdy pracujący byłby zobowiązany taką instytucję wybrać, a minimalna wpłata zostałaby określona rozporządzeniem. Gdyby dziś to się miało wydarzyć, to spodziewałbym się, że byłoby to 300 złotych -powinno się uzbierać przez 40 lat pracy kwotę, która pozwoliłaby na egzystencję (zebrany kapitał: 976.782,58 pln, przy założeniu realnej średniorocznej stopy zwrotu 8% i z pominięciem inflacji oraz założeniu, że podobnie jak w IKE nie płaciłoby się tzw. podatku Belki -te pieniądze przy założeniu statystycznych 15 lat na emeryturze dawałoby kwotę 5426,56 pln miesięcznie -oczywiście inflacja istnieje więc prawdopodobnie te 5k za 40 lat to będzie obecne 800-1000 pln).

Oczywiście w takim systemie można by wpłacać więcej, do kilku zakładów i przejść na emeryturę, kiedy uzna się, że już ma się wystarczające pieniądze. Jednak założę się, że wiek emerytalny sam by się wyrównał na poziomie 60+.

Ale wszystkie te dywagacje są jednak zapewne bezcelowe. Bo nie sądzę, aby w naszym kraju tak rewolucyjną i dobrą dla obywateli doprowadzono do końca.

Na razie jednak nie pozostaje nic innego jak wspomniane 400 złotych odłożyć co miesiąc ponad obowiązek ZUS-owski, aby nie obudzić się na emeryturze z ręką w nocniku. Oczywiście jak kogoś nie stać, to 100/miesiąc lepsze jest niż nic.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
A czy nie jest tak, że tym drugim filarem od niedawna zarządza ZUS? Wujek mi taką informację obił o uszy ;-) . Jeśli to prawda to prawie tak jakby nie było II filaru :-?

piotrecius napisał/a:
A czy nie jest tak, że tym drugim filarem od niedawna zarządza ZUS? Wujek mi taką informację obił o uszy ;-) . Jeśli to prawda to prawie tak jakby nie było II filaru :-?

II filarem zarządza państwo w sensie egzekwowania obowiązku bycia w nim przez pracujących (losowanie 2x rocznie), kontrolowania i nadzorowania pracy PTE i OFE przez Komisję Nadzoru Finansowego, oraz ustalania limitu inwestowania w akcje (do 40%) i za granicą (do 5%).

Natomiast jeśli chodzi o zarządzanie portfelem klientów to firmy jak najbardziej prywatne, poza OFE Polsat należące do banków i ubezpieczycieli.

[ Dodano: 2007-08-01, 05:01 ]
Wujek zapewne jednym uchem usłyszał, że ZUS będzie zarządzał pieniędzmi z OFE tych, którzy już przechodzą na emeryturę. Ale to tylko projekt, jeden z kilku.

Skocz do: