marpet  Dołączył: 13 Lis 2012
Serwis Apollo
Po moich długotrwałych przejściach z usunięciem samowyzwalającej się migawki (naprawa gwarancyjna 3 m-ce) ponownie musiałem w ramach gwarancji skorzystać z serwisu usterka FF. Chcąc uniknąć ponownego zatrzymania aparatu zadzwoniłem do serwisu i telefonicznie uzgodniłem z Panem zajmującym się Pentaxem, że będąc w Warszawie osobiście dostarczę aparat. W maju zadzwoniłem podczas pobytu w stolicy do serwisu i ustaliłem że za 30 min dostarczę aparat, zostałem tam mile zaskoczony jak Pan zszedł do mnie i poinformował że jeśli poczekam 25 min. to postara się skorygować ustawienia (normalnie w ramoch gwarancji 14 dni). Oczywiścię poczekałem no może 30 min. i rzeczywiście dostałem aparat z powrotem. Chciałbym korzystając z forum podziękować za błyskawiczne załatwienie sprawy przez serwis Apollo.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
A jakiego rodzaju problem występował i z jakim szkłem? B)

Typowy front focus ostrzył dużo wcześniej a mikroregulacja była już na full. Problem występował z kitowym obiektywem i 28-200 Pentaxa. Po kalibracji w serwisie z obiektywem kitowym na -3 jest dobrze ale na obiektywie 28-200 jest obraz delikatnie rozmyty i ciężko stwierdzić gdzie leży problem przypuszczam, że jest to wina obiektywu. Może podpowie któryś z kolegów używających tego szkła jak jest z ostrzeniem?.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sprawdź na LV, jeśli będzie ostro to regulacja do poprawki.

Dzięki za sugestię jak tylko wygospodaruję trochę czasu to sprawdzę na LV.

[ Dodano: 2013-06-04, 14:58 ]
Dzisiaj sprawdzałem na LV i efekt jest podobny może ktoś z kolegów użytkuje ten obiektyw i podzieli się uwagami. Może jestem przewrażliwiony i dla tego obiektywu jest normalne lekkie rozmycie obrazu.

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
http://www.pentaxforums.c...-Zoom-Lens.html

Ostrością nie grzeszy a bez przymknięcia to mydło.

Dziękuję za odpowiedź w takim razie nie będę szukał dziury w całym, a jaki z dużych zumów polecacie. Wiem, że będę skrytykowany za używanie tych obiektywów ale one w niektórych sytuacjach są wygodne.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
marpet napisał/a:
a jaki z dużych zumów polecacie.
\
a ten "duży" to jaki zakres :
18-250, 50-500, 55-300 ?

18 lub 28 do 250

kazio  Dołączył: 31 Paź 2011
marpet,

Ostatnio można wyrwać za nieduże pieniądze 55-300, który demonem szybkości i cichości może nie jest, ale jest bardzo przyzwoity gdzieś do 250 i przyzwoity na 300 (oczywiście w tej klasie).

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
http://www.optyczne.pl/25...%87_obrazu.html

Nie miałem przyjemności testować ale w teście wygląda całkiem przyzwoicie.

Dziękuję za odpowiedzi rzeczywiście rozważę zmianę obiektywu na tamrona lub sigmę.

Skocz do: