gamic1  Dołączył: 29 Sie 2009
a ja właśnie stałem się posiadaczem Sigmy 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM :mrgreen:

Przesiadka z Tamrona AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro - kolosalna !!!

Dosłownie - Sigma to kolos :-D , ale ta cisza przy przy ostrzeniu i ta szybkość i to nie zmienianie rozmiarów i to f/2,8 i w ogóle - jak na razie same "ochy i achy" :mrgreen:

Nawet moja lepsza połowa stwierdziła , że warto było wywalić te "kilka" złotych !!! :mrgreen:

Więcej będę mógł napisać jak ze szkłem się bliżej zaprzyjaźnię ;-)

Jedyny minus - nie zmieści mi się w torbie podpięte do body... muszę się z plecakiem przeprosić ;-)

maros76  Dołączył: 01 Cze 2009
witam
Pytanko ... czy u kogoś wystąpił problem z AF tejże sigmy ... u mnie nie dość, że chodzi wolno - to ma momenty, że w ogóle nie działa ... a najgorsze to to, że w kwietniu gwarancja mi się skończyła ... a serwis w gdyni na dzień dobry zawołał sobie od 410zł ..., lub ewentualnie za diagnozę 100 coś tam złotych ... :-/

Musad  Dołączył: 15 Kwi 2008
Podepnę się do tego wątku. POMOCY - czy ktoś wie gdzie można jeszcze kupić tą sigme bez OS ? potrzebuję bardzo :) i niestety koniecznie muszę mieć na nią papiery w sensie fakturę najlepiej. Czy to szkło można gdzieś jeszcze dostać? Może ktoś gdzieś widział?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Zapytaj w centrali Sigmy, czy mają jeszcze gdzieś w magazynie.

Tu masz telefony.

caroos  Dołączył: 11 Maj 2010
maros76 napisał/a:
witam
Pytanko ... czy u kogoś wystąpił problem z AF tejże sigmy ... u mnie nie dość, że chodzi wolno - to ma momenty, że w ogóle nie działa ... a najgorsze to to, że w kwietniu gwarancja mi się skończyła ... a serwis w gdyni na dzień dobry zawołał sobie od 410zł ..., lub ewentualnie za diagnozę 100 coś tam złotych ... :-/

Też tak miałem, AF działał coraz gorzej (wolniej) aż w końcu padł na amen, na szczęście stało się to przed upływem gwarancji. W serwisie naprawili i chodzi jak nówka. Więc chyba pozostaje Ci zapłacić za naprawę niestety :(

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Z ciekawości zapytam, czy to nie jest tak, że jeżeli coś się zaczyna dziać z napędami typu SDM, HSM, nie ma to związkuz zanieczyszczeniem/zawilgoceniem obiektywu? Być może przegląd konserwacyjny przedłużył by jego żywotność.

Dlatego właśnie pomimo wyższego komfortu użytkowania bezgłośnego napędu AF pewniej czują się z tradycyjnym śrubokrętowym 8-)

vulkanwawa  Dołączył: 13 Sty 2012
...dobrze wiedzieć bo miałem kupić Sigmę z HSM- czyli lepiej zostać przy śrubokrętach, głośniej ale trwale.
Kolega ma Tamrona 70-300 prawie 6 lat i działa bez zarzutu.

Bffist  Dołączył: 04 Maj 2011
vulkanwawa napisał/a:
...dobrze wiedzieć bo miałem kupić Sigmę z HSM- czyli lepiej zostać przy śrubokrętach, głośniej ale trwale.

Tak tylko że HSM/SDM są szybsze i celniejsze. Śrubokrętem nie poszaleje np. w sporcie.

vulkanwawa  Dołączył: 13 Sty 2012
AF HSM/SDM/DC itp. bez wątpienia są cichsze, ale "śrubokręt" szybkością aż tak bardzo nie odstaję w przeciwieństwie do wysokich cen HSM/SDM itp.
Pentaxowy oraz Canona 18-55 ostrzą wg mnie błyskawicznie.
Powiedziałbym szybsze gdyby stosunek prędkości wynosił np. HSM 0,2-0,3 s a "śrubokręta" około sekundy.

Wyniki szybkości i efektywności AF wg testów "apetycznych" :-D
Pentax smc DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II - 0.7 sekundy, efektywność 3%
Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM - 0.5 sekundy, efektywność 3%
Pentax smc DA* 16-50 mm f/2.8 AL ED IF SDM - trochę powyżej 0.5 sekundy, efektywność 6%

Myślę że w praktyce trudno będzie wychwycić te około 0.2 sekundy.

Bffist  Dołączył: 04 Maj 2011
Mówisz o testach studyjnych. Wyjdź w teren.

seboc  Dołączył: 09 Sie 2008
Wczoraj przyszla do mnie wersja z OS. Dziala j**. W najblizszych dniach wyjde z tym gdzies w plener.

Jedna rzecz mnie tylko nurtuje. Oslona przeciwsloneczna wraz z ta przejsciowka na APS-C to kompletne dziadostwo, telepie sie i zrobione jest z taniego plastiku.
W starej sigmie 18-200 oslona jest calkiem solidna.

daniel.chojecki  Dołączył: 23 Sty 2011
seboc napisał/a:
Wczoraj przyszla do mnie wersja z OS. Dziala j**. W najblizszych dniach wyjde z tym gdzies w plener.

Jedna rzecz mnie tylko nurtuje. Oslona przeciwsloneczna wraz z ta przejsciowka na APS-C to kompletne dziadostwo, telepie sie i zrobione jest z taniego plastiku.
W starej sigmie 18-200 oslona jest calkiem solidna.

u mnie się nie telepie.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Nie bój, nie bój, zacznie. :mrgreen:

daniel.chojecki  Dołączył: 23 Sty 2011
Pentagram napisał/a:
Nie bój, nie bój, zacznie. :mrgreen:

:mrgreen:

Skocz do: