kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
Pewnie ściemniają, bo jako Sigma Polska są gdzieś na szarym końcu z dostawami. Najpierw szkło idzie na ważniejsze rynki.

porucznikx  Dołączył: 16 Maj 2007
Dostałem info z jednego ze sklepów, że będzie w przyszłym miesiącu (bez podania konkretnych dat).

Cytat
Witam serdecznie, bardzo dziekuje za zainteresowanie naszym sklepem. Niestety przyszły miesiąc dopiero.

car13many  Dołączył: 27 Sty 2013
Według Pentax Forum szkło jest już dostępne w B&H.

Tutaj info.

Tutaj link do sklepu.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008

Niunek  Dołączył: 09 Mar 2011
squonk napisał/a:
a tutaj w kraju:
http://allegro.pl/sigma-1...3317250228.html

Może taka ofertą będzie jakąś alternatywą:

http://www.fotoplus.pl/ob....8-EX-DC-OS-HSM

blade74  Dołączył: 25 Lut 2009
Tak ale to jest stara wersja obiektywu.

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
blade74 napisał/a:
Tak ale to jest stara wersja obiektywu.
a jest nowa S17-50? To jest najnowsza wersja tego obiektywu, wykastrowana pod koniec 11 roku z OS dla Pentaxa.

Pytanko, tematowa nowa Sigma 17-70 C też dla nas jest bez OS?

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
pool80 napisał/a:
Pytanko, tematowa nowa Sigma 17-70 C też dla nas jest bez OS?

Wersje "Contemporary" dla Pentaksa i Sony są pozbawione OS. Tak przynajmniej wynika z informacji na stronie producenta.

blade74  Dołączył: 25 Lut 2009
Mam 17-50 i faktycznie zdjęcia wychodzą ostre choć chyba ze stałki sigmy 105/2.8 są lepsze. Poza tym mam 70-200 2.8 i myślę nad 17-70 aby mieć pełny zakres do 200mm. Czy jest duża różnica między tymi szkłami (17-50 2.8 a 17-70 2.8-4)?

dołączam się do pytania blade74, :?:

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
W rzeczywistości niewielka różnica pomiędzy 50 a 70mm jest moim zdaniem nie warta utraty działki światła. Ale dyskusje na ten temat toczą się ciągle i każdy broni swych racji jak niepodległości :roll:

70 ma dodatkowo tryb makro i mniejsze mocowanie filtrów. Jeżeli jednak jakość obrazka z 50 nie jest znacząco lepsza, to chyba wybrałbym uniwersalność 70ki. Dotychczas pstrykając kitem, często brakowało mi do portretu długiego końca. zakładałem wówczas S70-300, i na 70f4 dawało mi super obrazek. Nie jestem jednoznacznie w stanie określić, czy ten jaśniejszy i dłuższy nastaw, dając mi płytszą GO, daje taki efekt, czy po prostu moja S jest ostrzejsza. Do tego wszystkiego dochodzi fakt ze obiektyw kitowy z moim k-x często daje niezadawalające kolory, nie dajace nieraz się dobrze poprawić w postprocesie (raw). W Sigmie chłodniejsze kolory, jakoś zawsze lepiej mi ewentualnie poprawić, ale tu juz zbaczam z tematu. Obecnie S17-50 w promocji vs S17-70 daje mi niezłą zagwózdkę. Chciałem przed wakacjami coś nabyć.... chyba 18-135 co w podobnej cenie, odpuszczę...

Rafal  Dołączył: 21 Kwi 2008
No wlasnie apropo promocji na sigme 17-50 to ja zamowilem w Parkcameras w UK,zamowilem za £319 ale oczywiscie nie maja na stanie ,a to jedyny sklep w UK z taka cena :-( Dostalem email ze do 2 tygodni powinna byc i zadzwonia jak bedzie i potwierdza cene(ciekawe czy sie nie zmieni :))Mam chrzciny do focenia na 18 sierpnia i chce cos jasnego ,mysle tez o najnowszej sigmie 18-35 1.8 ale czy do tego czasu bedzie na nasz bagnet ??Ehhh pentax zawsze na koncu dostaje szkla ,szkoda.Chyba ze ta sigme wezme ale f4 jakos mi sie nie widzi,nawet nie chodzi tyle o ciemnosc co o rozmycie tla ,sam nie wiem :-P

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Jedni twierdzą, że jasne szkła, szczególnie o dłuższych ogniskowych i tak trzeba przymykać, bo głębia za płytka, ale jak patrzę na bokeh z 77 przy F 1.8 - 2.2 oraz ten po przymknięciu do F4 - obiektywy zaczynające się od F4 to nie to co daje radochę z posiadania. Dodatkowo jakość obrazka w obiektywach zaczynających się od F4 odbiega pewnie od przymkniętego do tej przysłony limiteda. Jeżeli miałbym wybierać - tylko 17-50/2.8, nawet za cenę szczytu ostrości bliżej F2.8, co może przeszkadzać przy pejzażowaniu 8-)

GO na 70 f4 jest mniejsza niż na 50 przy f2,8. czyli wiekszą zabawę z GO uzyskam na 17-70 ;)

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
pool80 napisał/a:
GO na 70 f4 jest mniejsza niż na 50 przy f2,8. czyli wiekszą zabawę z GO uzyskam na 17-70 ;)

Niższa przysłona daje więcej możliwości i wyższą ostrość po przymknięciu do F4 ;-) Takie moje zdanie, lepiej mieć jaśniejsze szkło, ale jak kto woli ;-)

Dlatego mając najkona można iść do sklepu i sobie na szybko posprawdzać, a przy Pentaksie to nawet w Krk, można sobie o tym pomarzyć ;/

Rafal  Dołączył: 21 Kwi 2008
rey, no wlasnie mysle tak samo dlatego chce cos z 2.8 nawet jesli jest krotsze,bo z czasem dokupie druga puszke i podczepie cos dluzszego tez z 2.8 i bedzie gitara.Dzis pstrykalem znajomej dziecku urodziny na kregielni mialem 18-135 i jakos tak srednio,pozniej zalozylem fa 43 ltd ustawilem na 2.8 no i malina,i nie chodzi mi o jakosc zdjec,ale wyroznianie osob z tla zdjecia rowniez z lampa ale duzo lepiej wychodza.Najlepiej by mi przypasila ta sigma 18-35 1.8 ale kiedy to wyjdzie :roll:

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
No zobaczymy, właśnie do mnie doszła pod nasz bagnet, wieczorkiem "postrzelamy" :-)

squonk, 17-70? I jakie wrażenia ?

Skocz do: