laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
arQ, jedno jest pewne, katalog "Windows" rośnie z wiekiem. Te wszystkie aktualizacje, punkty przywracania, sterowniki i inne badziewie sprawiają, że ten katalog strasznie puchnie

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
laaval, ok ale mówisz o użytkowaniu, to logiczne jest. Natomiast ja dywagowałem o samej instalce - dostajemy grzmota który tak na prawdę jest dość ubogi w oprogramowanie. Druga sprawa ile wymaga XP, o Win2000 czy 98 SE nie wspominając - chyba, że to inicjatywa oddolna producentów dysków :)

[ Dodano: 2013-06-28, 13:21 ]
pe72, a zobacz jak urosły inne programy, choćby Adobe Reader czy Nero

arQ, Faktycznie, to wszystko jest zastanawiające. Instalka 98 se to kilkaset mega, a przecież zawierała w sobie część programów użytkowych. Może tutaj jest pies pogrzebany. Każda nowa wersja danego programu (przeważnie) puchnie w oczach. Przykład Nero (w którym nagrywanie płyt to tylko ułamek funkcjonalności) czy Adobre Readera (którego już od dawien dawna nie używam, bo są dużo lepsze i lżejsze odpowiedniki) jest znakomity. Te wszystkie programy dodawane przez MS więcej ważą i to też zwiększa objętość instalki.

pe72  Dołączył: 12 Paź 2010
arQ napisał/a:

pe72, a zobacz jak urosły inne programy, choćby Adobe Reader czy Nero

Właśnie. Generalnie sama funkcjonalność programów pod win zmienia się stosunkowo w niewielkim stopniu, zaś rozmiar puchnie niebotycznie.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Ciekawe kiedy wypuszczą Program Płatnika tylko pod Ósmą Windę? I nie będzie już rozterek. Chcesz czy nie, na ósme piętro musisz jechać. :evilsmile:

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Pentagram, Jeśli masz chwilę czasu to sprawdź czy Płacznika nie można zwirtualizować w TAKI sam sposób? ;)

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
W "ósemce" nie ma potrzeby instalowania sterowników do wielu urządzeń zewnętrznych. Podłączasz i W8 sam pobiera wszystko ze swojej bazy. Jest to jakieś ułatwienie i może dlatego tak napuchnął. Podłączyłem drukarkę HP i po ok. minucie mogłem jej używać podczas gdy w XP instalacja z płytki trwaaaała. Pzdr

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Win7 działa podobnie.

powalos, za chwilę wyjdzie nowa drukarka, której w W8 nie przewidzieli i też z płytki będziesz ją instalował. ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Pentagram napisał/a:
i też z płytki będziesz ją instalował.
kiedy (ile lat temu? bo ja nie pamiętam) instalowałeś jakieś sterowniki z płytki :?:
nawet w WinXP

jeżeli masz kartę sieciową, do której system ma sterowniki, to jesteś w domu, i żadnej płytki nie potrzebujesz - wszystko ściągasz z sieci w najnowszych wersjach :mrgreen:

A jak internet wyłączą? :evilsmile:

to nie ma po co komputera używać

A jakbym w Knight Lore albo King's Quest chciał zagrać? :roll:

w stare gierki to ogólnie lepiej na Amidze grać, niż na PC (grafika, grafika i jeszcze raz - grafika - choć pierwszy King's Quest to chyba różnicy nie robi)

Pentagram napisał/a:
A jakbym w Knight Lore albo King's Quest chciał zagrać?
emulatorkiem ;)

btw. zostałem zmuszony do pracy (na szczęście jako 2 PC - na lapku) na Windows 8 :-( o ile na komórce (dotyk) jest super o tyle na rzeczonym 17" to koszmar ergonomii, owszem startuje szybko, ładny jest... ale procedura wyłączania - (ukryte na pierwszy rzut oka) menu start - wyloguj, przewinięcie myszą w góre - dopiero wyłącz... ufff - Metro/Modern UI to wyważanie otwartych drzwi jeśli się nie ma dotykowca...

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
E tam, instalujesz Start8 albo coś podobnego i większość problemów znika. A na laptopie takie wyłączanie to jakoś nigdy nie było problemem, bo przecież naciska się guzik "power". ;-)
Gorzej ma się sprawa z zamknięciem aplikacji "metrowej" poprzez ściągnięcie jej myszą z góry na dół - dotykowo bajka, myszowo tragedia.

Eee tam. Zamknięcie Windowsa czy programu to Alt+F4

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Gwiazdor napisał/a:
Gorzej ma się sprawa z zamknięciem aplikacji "metrowej" poprzez ściągnięcie jej myszą z góry na dół - dotykowo bajka, myszowo tragedia.

Można też po prostu nacisnąć logo windows na klawiaturze albo zrobić ikonę do pulpitu.

Od jakichś dwóch miesięcy używam 8 po przesiadce z XP i jestem bardzo zadowolony.

Cóż XP lata swojej świetności ma za sobą, 2003 rocznik chyba jest. Ja mam na kompie Viste Business (oryginał) i nie narzekam, wizualnie nawet bardziej mi się widzi od 7-ki, po SP2 chodzi dobrze, jakoś nie kusi mnie przesiadka na Win 8... Tylko, że nabywcy nowych PC już tego wyboru nie mają

arQ, Mam prawie tak samo (Vista Home Premium) - na stacjonarce, która się kurzy. Na (głównym obecnie kompie) mam 7 i jakoś tak bardziej lubię Vistę :-)

Skocz do: