Sławek  Dołączył: 27 Cze 2013
Objektywy minolty MD do pentaxa
Witam wszystkich forumowiczów!
Forum śledzę od niedawna, bowiem od niedawna jestem użytkownikiem tego systemu ( pentax k-5, poprzednio olympus ), dlatego może dla niektórych bywalców mój problem będzie banalny. Chcę podłączyć obiektywy minolty MD do pentaxa k-5. Posiadam oczywiście odpowiednią przejściówkę, jednak po połączeniu uzyskiwany obraz nie jest ostry - nie można go uzyskać po ustawieniu na nieskończoność , ani na odległość minimalną. Nie było tego z korpusem olympusa. I tu moje pytanie- czy należy coś jeszcze zrobić aby to skorygować, czy po prostu jest to fizycznie niemożliwe? Gdyby jednak było to niemożliwe, to w takim razie jak zachowuję się ostrość z obiektywami innych systemów , np. M42, Olympus itp. Zależy mi na podłączeniu tych obiektywów minolty, ponieważ mam ich kilka , i to całkiem niezłych.
Pozdrawiam, liczę na pomoc.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Minolta MD ma mniejszą odległość rejestrową (43.72) niż Pentax K (45.46) więc bez dodatkowych elementów optycznych nie da się jej podłączyć.

No to wszystko jasne. Niestety, nie pomyślałem o tym. A jak zachowują się obiektywy M42, ale nie pentaxa, np. radzieckie.
Dziękuje za odpowiedź.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Sławek, wszystkie m42 (ruskie, DDR-owe, japońskie i inne) możesz śmiało używać, jeżeli masz taką potrzebę. Pzdr.

Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi. Wiedziałem , że można na Was liczyć.
Pozdrawiam.

Skocz do: