szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Swego czasu była wersja SMC-M 1:4 100 macro - Dental Macro :mrgreen:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Swoją drogą, takiemu hipopotamowi to można i mieszek wsadzić.
I lampy studyjne.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
A w ogóle to brrrrrrrrr - straciłem już dwa "zęby mądrości" i jakoś mi z tym dziwnie :mrgreen:
Dent, może Ci ten pacjent powinien przywieźć:
- FA 50/1.4
- albo DFA 50/2.8 macro
- i do tego lampkę i kabelek do niej (niby tylko kawałek przewodu i styków, ale jakoś nie do dostania w EU)
- a na koniec - dyfuzor na lampkę do makrofotografii
?
Prawie niczego tym nie sfotografujesz in vivo w gabinecie, ale okazy po ekstrakcji, jak najbardziej :mrgreen:

[ Dodano: 2007-08-02, 16:15 ]
Jarek Dabrowski napisał/a:
Swoją drogą, takiemu hipopotamowi to można i mieszek wsadzić.
I lampy studyjne.

A od czego Pentax ma kolono- i gastroskopy?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
To moze jednak DSa i firmówkę pierścieniową? Apollo wyprzedawało swego czasu te lampy.

Dent  Dołączył: 30 Lip 2007
OK widzę że to kij w jamę ustną znaczy w mrowisko(dobrze że nie zostałem ginekologiem jak pierwotnie planowałem)
W kwestii usystematyzowania całości ,bo widzę że z części kolegów wychodzi podświadomy strach przed stomatologią-dentofobia( a to dla mnie najcudowniejszy zawód świata, nie żartuję).
1.Aparat ma służyć głównie rozrywce, foty dla przyjemności.Wróciłem własnie z wakacji ,gdzie koleżanka miała sony alpha100,i w porównaniu z moim nikosiem to ....eh.
Nie jestem jednak maniakiem i w miarę możliwości nie chcę nosić spiżarni słoików -żona miałaby ubaw po pachy.
2.Wybierając auto kupiłem SUV.na codzień super a i w lekki piach wiedzie.To samo z Tamronem.Chcę coś do powszechnego użytku (imieniny kuzyna lub fota kanarka kanaryjskiego na żywo)
3.Wykorzystanie w gabinecie.Po pierwsze mam wymówkę dla żony(a po co ci nowy aparat???).Zdjęcia u stomatologa to nie trofea wojenne (patrz jaką ósemkę wytargałem,a pacjent wciąż żyje :evilsmile: ).Aparatu używam do focenia przed i po wybielaniu(niech pacjent wie za co buli, bo potem mają pamięć krótką i nie widzą różnicy).Foci się zęby z przodu dla technika protetycznego jeśli kolor koron porcelanowych jest dziwny lub inny(a tu potrzeba super oddać niuanse świetlne).
Wiem że jet tu ogromny wpływ oświetlenia bocznego(lampy sufitowe dla stomatologii z widmem światła dziennego i wysoką częstotliwością 4000pln za jedną-nie mam).
Myślałem że z pierścieniówką będzie lepiej i wiarygodniej.
4.Zestawy dla stomatologii.Wiem że są.Na ostatnich targach nawet gratis dawali do rentgena aparat Kodaka z taką śmieszną lampą-przewodzący plastik łączący normalny flesz kompakta z kułkiem z przodu obiektywu.Ale powtarzam-chcę mieć K10 głównie dla FUN potem gabinet.
Dzięki wszystkim za rady
Dent

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dent napisał/a:
Aparatu używam do focenia przed i po wybielaniu(niech pacjent wie za co buli, bo potem mają pamięć krótką i nie widzą różnicy)
To lepiej używać szarej karty. Nie będzie problemu z dobrym ustawieniem temperatury barwnej( barwowej ? Nie wiem jak to należy napisać :-/ ).

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Dent napisał/a:
Aparatu używam do focenia przed i po wybielaniu

To teraz jest dla mnie wszystko jasne.
Myślę, że Tamron do tego celu w zupełności wystarczy, fotki pamiątkowe tez powinny być poprawne.

To lepiej używać szarej karty. Nie będzie problemu z dobrym ustawieniem temperatury barwnej( barwowej ? Nie wiem jak to należy napisać )
THX ale jak wiesz jestem lajkonikiem i jeszcze nawet nie mam kadyszki w łapach.
COOO? mam u licha zrobić z tą kartką? :oops:
Dent

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dent napisał/a:
mam u licha zrobić z tą kartką? :oops:
A przeczytasz sobie w instrukcji. Jest tam nawet dość dobrze opisane.
W skrócie: kierujesz obiektyw na szarą kartę( trza taką skombinować), w opcjach WB( balans bieli) ustawiasz, zdaje się custom, naciskasz spust i korpus robi pomiar temperatury. Najlepsze rozwiązanie. Ale na razie nie ma co myśleć o tym. Bedziesz miał aparat, to się pomoże :mrgreen: .

Wielkie dzięki
Będę prosił o pomoc po 22 sierpnia.
Dent :lol:

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Bierz Tamrona. Ma bardzo dobre recenzje. Przy okazji pacjent mógłby przywieźć ze dwa lub trzy takie. Za cenę 480USD to sam chętnie bym nabył :) W końcu to forum ma też sekcję Giełda.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Tylko pamiętaj o tym, że jak dojdziesz do wniosku, że jeden suuuperzoom jest dla Ciebie za słaby i chciałbys coś lepszego, to kupno kita w cenie takiej, jaka wychodzi w zestawie z body jest trudne, jeśli nie niemożliwe i kity luzem są jednak rzadziej spotykanym towarem. Pozostanie Ci wtedy szukanie obiektywów lepszych od kita i znacznie droższych.

Dada napisał/a:
kity luzem są jednak rzadziej spotykanym towarem

W USA nie ma problemu, 90$ w Adoramie.

Zdano, Jak wiesz doskonale, w USA z wieloma rzeczami, zwłaszcza do Pentaxa nie ma problemów. Zakładam jednak, że nie każdy pacjent Denta lata do USA :lol:

Dada, bo mnie się coś upszczyło, że Dent jest w USA, a nie jego pacjent :oops:

Zdano napisał/a:
Dada, bo mnie się coś upszczyło, że Dent jest w USA, a nie jego pacjent :oops:

Nie jestem ale właśnie wykończyłem ostatniego pacjenta i idę jeść i pić i p.
Nara
Dent :evilsmile:

robi  Dołączył: 27 Wrz 2006
Dent napisał/a:
właśnie wykończyłem ostatniego

musze pamiętać by przed wizytą upewnić sie czy to nie Dent, :mrgreen:

Jak nie będzie miał w gabinecie Pentaxa, to nie. :lol:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dada napisał/a:
Jak nie będzie miał w gabinecie Pentaxa, to nie. :lol:

Wyjmie go dopiero jak Cię przywiąże do fotela :evilsmile:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
plwk napisał/a:
Wyjmie go dopiero jak Cię przywiąże do fotela
- znacznie gorzej jak bedzie mial w drugim reku kolonoskop......wtykajac go w wiadomy otwor bez znieczulenia nie powstrzymasz sie od rozawrcia paszczy a wtedy.... :evilsmile:

ehhh
pamietam jak robioac kilkanascie lat temu zeba.... po raz 4 ta sama plombe trafilem wrescie do dentysty.......uhhhhh jak zalozyl przylbice.... i pokazal mi to czym bedzie ciac dziaslo...... :roll: :oops:

Skocz do: