wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
espresso napisał/a:

ps.
Dopiero teraz dostrzegłem Arku u Ciebie ostrzeżenie... Nie może to być, nie prawdopodobne. Chyba jednak coś jest nie tak. :oops:

przesledz wątki prima aprilisowe ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
espresso napisał/a:
Chyba jednak coś jest nie tak.

Kliknij na jedyneczkę przy paseczku :lol:

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
espresso napisał/a:
Dopiero teraz dostrzegłem Arku u Ciebie ostrzeżenie... Nie może to być, nie prawdopodobne. Chyba jednak coś jest nie tak. :oops:

Trzeba odpowiadać do 16 pokolenia wstecz. Nie dosyć, że wujo dostał lanie pod Grunwaldem, to jeszcze zostałem wyzwany od "germańskich oprawców" i na koniec dostałem piękną wstążkę.
Tak prawdę pisząc, to jestem z niej nawet dumny ;-) :-B bo z rąk niewieścich dostałem... no prawie jak część garderoby :mrgreen:
Wesołych Świąt dla Was...

[ Dodano: 2010-04-03, 15:31 ]
espresso napisał/a:
Można mieć też nadejdzię na taki miły moment, że posiadaczy starych SDMów Pentax zaprosi na na akcję wymiany silników SDM, albo wymiany stare szkieł na nowe.

Na razie nie narzekam na silnik SDM. Na pentaxforums jest kilka osób, którym siadł silniczek. Pytanie tylko, czy jest to procentowa większa ilość niż tym, którym normalny napęd siada.
Co do wymiany - większe i bardziej znane marki w droższym modelach miały problemy np. ze smarem dostającym się nie tam gdzie trzeba, z gumami etc. i jakoś nikt wymiany nie robił. Jak na gwarancji - to zrobili. Jak po - to wymień sobie sam. ;-)

MacRayers napisał/a:
Tak prawdę pisząc, to jestem z niej nawet dumny ;-) :-B bo z rąk niewieścich dostałem... no prawie jak część garderoby

Teraz jesteś zobowiązany jej honoru i cnoty bronić.

plwk napisał/a:
Teraz jesteś zobowiązany jej honoru i cnoty bronić.

Wstążki ? ;-)

Mam problem z wyobrażeniem sobie cnoty i honoru wstążki :mrgreen:

andremobile  Dołączył: 27 Maj 2008
Też miałem dylemat czy brać Sigmę czy tego DA, jednak wybrałem Pentaxa i nie żałuję. Gdzieś na forum powinno być jeszcze moje porównanie tych dwóch obiektywów. Generalnie wyszło że pentax jest bardziej kontrastowy. Natomiast mam wrażenie że SDM jest nieco wolniejszy od śrubokręta. Zaklejałem styki od SDM- u i nie działało mi nic. Widocznie trzeba jeszcze któryś styk zakleić, wie może ktoś?

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
andremobile, już kiedyś był wątek o tym, nie idzie tak uruchomić :-(

plwk napisał/a:
Mam problem z wyobrażeniem sobie cnoty i honoru wstążki :mrgreen:

Nie takie rzeczy już w internecie widziałem :mrgreen:

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
espresso napisał/a:
zakładając też że sigma ma dedykowany TC którego w pentaxie brakuje

Który w dodatku współpracuje z tym szkłem całkiem znośnie.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
espresso napisał/a:
aczkolwiek TC Sigmy dobrze że są jednak nie powalają

To też prawda, ale 100-300 jest jednym z niewielu szkieł, z którymi jest całkiem całkiem. Sprawdzałem z x1.4.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
espresso napisał/a:
Co ciekawe, to Ci którzy nie "popsuli" sobie np. K10D nowym softem, co powoduje że nie mogą korzystać z SDM, twierdzą że na śrubokręcie AF jest szybszy.

No ja właśnie jadę na k10D v1.10 i raczej nie będę zmieniał softu na v1.30. Radocha jest nieziemska jak ogłuszysz stojącego obok Canoniera śrubokrętem Pentaxa :lol:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Ahoj, czy ktoś mi powie, jak to jest z autofokusem w DA*300- popsuł się komuś? Jakieś kłopoty?

Nawet na k10d?

yazon  Dołączył: 27 Lut 2013
PK, Kupiłem 4-letniego DA*300, SDM póki co (odpukać) śmiga bez zastrzeżeń.

Jeszcze jedno pytanie: testował ktoś na "zwykłych" pierścieniach pośrednich- bez przeniesienia śrubokręta i SDM?

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
PK napisał/a:
Jeszcze jedno pytanie: testował ktoś na "zwykłych" pierścieniach pośrednich- bez przeniesienia śrubokręta i SDM?
Bez przeniesienia śrubokręta działa OK, ale bez przeniesienia SDM nie działa poprawnie. Bez tych dwóch dodatkowych styków obiektyw nie jest prawidłowo rozpoznawany.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Na 2013 na mapie pentaxa był nowy TC pod DA.
Liczę że kiedyś się pojawi i 300/4 będzie na nim śmigać.

ZbyszekB, czy objawia się to F-- na wyświetlaczu?

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
PK napisał/a:
ZbyszekB, czy objawia się to F-- na wyświetlaczu?
Niestety nie pamiętałem dokładnie jak wygląda praca 300-ki przez pierścień bez styków SDM ale dziś znalazłem chwilkę żeby sprawdzić. :-) Funkcjonalność jest ograniczona a aparat zachowuje się dziwnie. Przysłona jest odczytywana poprawnie i obiektyw nią steruje. AF co oczywiste nie działa ale dodatkowo jest dziwny problem. Nie da się wyzwolić migawki gdy na korpusie jest ustawiony AF. Dopiero przełączenie na MF pozwala wyzwolić migawkę. Możliwe że jak się przestawi priorytet migawki to będzie ją wyzwalać. Niestety z tak założonym zestawem do K-5 nie da się wejść do menu aparatu - dziwna sprawa. :shock: Menu pojawia się na chwilkę i znika. Dodatkowo obiektyw nie przekazuje do korpusu ogniskowej. W exifie jest taka jaka jest ustawiona dla manuali.

Skocz do: