espresso napisał/a:
ps.
Dopiero teraz dostrzegłem Arku u Ciebie ostrzeżenie... Nie może to być, nie prawdopodobne. Chyba jednak coś jest nie tak.
espresso napisał/a:Chyba jednak coś jest nie tak.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
espresso napisał/a:Dopiero teraz dostrzegłem Arku u Ciebie ostrzeżenie... Nie może to być, nie prawdopodobne. Chyba jednak coś jest nie tak.
espresso napisał/a:Można mieć też nadejdzię na taki miły moment, że posiadaczy starych SDMów Pentax zaprosi na na akcję wymiany silników SDM, albo wymiany stare szkieł na nowe.
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
MacRayers napisał/a:Tak prawdę pisząc, to jestem z niej nawet dumny bo z rąk niewieścich dostałem... no prawie jak część garderoby
Pozdrawiam
plwk napisał/a:Teraz jesteś zobowiązany jej honoru i cnoty bronić.
Pozdrawiam
6d
zapraszam!
k3II, k20d, 10-20, 16-50, 85, 8, af540, yn560
moje oczy są oczami wariata...
plwk napisał/a:Mam problem z wyobrażeniem sobie cnoty i honoru wstążki
espresso napisał/a:zakładając też że sigma ma dedykowany TC którego w pentaxie brakuje
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
espresso napisał/a:aczkolwiek TC Sigmy dobrze że są jednak nie powalają
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
espresso napisał/a:Co ciekawe, to Ci którzy nie "popsuli" sobie np. K10D nowym softem, co powoduje że nie mogą korzystać z SDM, twierdzą że na śrubokręcie AF jest szybszy.
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
K-3 | K-30 | DA* 300mm f4 | DA 35mm f2.4 | M 28mm f2.8 | M 50mm f2 | Takumar 50mm f4 | DA AF 1.4X AW |
Bez przeniesienia śrubokręta działa OK, ale bez przeniesienia SDM nie działa poprawnie. Bez tych dwóch dodatkowych styków obiektyw nie jest prawidłowo rozpoznawany.PK napisał/a:Jeszcze jedno pytanie: testował ktoś na "zwykłych" pierścieniach pośrednich- bez przeniesienia śrubokręta i SDM?
FF, Crop / Klisza, Cyfra / 12mm - 400mm
Niestety nie pamiętałem dokładnie jak wygląda praca 300-ki przez pierścień bez styków SDM ale dziś znalazłem chwilkę żeby sprawdzić. Funkcjonalność jest ograniczona a aparat zachowuje się dziwnie. Przysłona jest odczytywana poprawnie i obiektyw nią steruje. AF co oczywiste nie działa ale dodatkowo jest dziwny problem. Nie da się wyzwolić migawki gdy na korpusie jest ustawiony AF. Dopiero przełączenie na MF pozwala wyzwolić migawkę. Możliwe że jak się przestawi priorytet migawki to będzie ją wyzwalać. Niestety z tak założonym zestawem do K-5 nie da się wejść do menu aparatu - dziwna sprawa. Menu pojawia się na chwilkę i znika. Dodatkowo obiektyw nie przekazuje do korpusu ogniskowej. W exifie jest taka jaka jest ustawiona dla manuali.PK napisał/a:ZbyszekB, czy objawia się to F-- na wyświetlaczu?