greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
DA 55-300 a osłona słoneczna
Chyba się trzeba zaopatrzeć w to lekkie tele, ale jednocześnie kombinuję nad ograniczaniem do minimum zbędnych gadżetów, bo wszystko waży i zabiera cenne miejsce. Zamierzam wykorzystać CPL 62 przez przejściówkę redukcyjną, którą w takim przypadku nakręciłbym na stałe i uzupełnił o stosowny dekiel. Pytanie - czy przy takim zestawie da się operować tulipankiem, czy średnica bagnetu pozwoli na te 4mm przejściówki?
Pytanie dodatkowe - podobno szkło jest w komplecie z jakimś cordurowym futerkiem, warte ono cokolwiek czy od razu brać lepszy futerał? Jakieś foty na poparcie tez?

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Ze średnicą nie pomogę, bo szkło niedawno sprzedałem, ale jakbyś zdecydował się na filtr o nominalnej średnicy to w oryginalnej osłonie masz fajne wycięcie do kręcenia nim (+ stosowna zaślepka).
W komplecie ze szkłem jest futerał zapinany na rzep. Tylko poza wsadzeniem do niego szkła już nic z nim nie zrobisz - brak jakichkolwiek mocowań do np. paska, itp.

Oczywiście to wszystko masz w "pełnej wersji", wersja DA-L może być okrojona z tychże akcesoriów, ale to już niech się wypowie jakiś posiadacz...

Mój zestaw wyglądał tak:

Skocz do: