YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
Bierzesz gostka z parą w nogach, dajesz mu świecę dymną i zasuwa po polu w tę i nazad, aż zadymi całość. Ty tylko robisz zdjęcieMazurkiewiczGD napisał/a:W jaki sposób wykonuje się ten efekt, specjalny obiektyw czy photoshop?
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
MazurkiewiczGD napisał/a:Nie chodzi np o burzowe chmury nad polem ze zbożem - było takie znane zdjęcie, nie pamiętam autora -efekt był taki jakby chmury wisiały bezpośrednio nad łanami zbóż.
[ Dodano: 2013-08-05, 22:59 ]
przykład:
http://dcs-188-64-84-29.a...tw=541&dsth=361
lub
http://tapety.joe.pl/na-p...ury-nad-polami/
Prima BF80 | Fed4 | Praktica BX20 Prakticar MC Pentacon 28/2.8 50/1.8 135/2.8 | Canon A590IS CHDK |
Forum ocenzurowane, forum ... ;) ?
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
MazurkiewiczGD napisał/a:[...]
przykład:
http://dcs-188-64-84-29.a...tw=541&dsth=361
[...]
„Każdy może tworzyć byleco i ma prawo być z tego zadowolonym, byleby nie był w swej pracy szczerym i znalazł kogoś, kto równie kłamliwie będzie to podziwiał.” Witkacy
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
technik219 napisał/a:rozłączasz warstwę korekcyjną od kopii warstwy
technik219 napisał/a:i narzędziem przesuwania warstw
To ten krzyżyk na górze z prawej strony palety narzędziowejPenteusz napisał/a:a co to za ptica to narzędzie
Prawie tak, ale to nie maska warstwy, ale "maska wektorowa" jeśli jużPenteusz napisał/a:Masz na myśli maskę warstwy, a piszesz o warstwie korekcyjnej
Jak zwał, tak zwał (u mnie nazywa się to "przesunięcie" ze skrótem "V"), a nazwa "narzędzie do przesuwania warstw" jest dosłownym tłumaczeniem wersji angielskiej.Penteusz napisał/a:myślisz o narzędziu Movie Tool, a piszesz o narzędziu do przesuwania warstw
Właśnie w gradiencie jest ten "myk", który sprawia, że zmiany na kopii warstwy widoczne są taki sposób, jak działa filtr połówkowy szary. Przypominam, że jest to gradient-maska wektorowa, nie gradient zwykły-rastrowy.Penteusz napisał/a:Twój cały opisywany sposób jest poza tym nieco do niczego (po cholerę jeszcze tam gradient po drodze
Po co wachlować pędzelkiem? Czy to obraz olejny? To uzyskuję za pomocą gradientu na masce wektorowej. Efekt jest bardziej naturalny.Penteusz napisał/a:pokryć maskę warstwy czarnym kolorem i przy użyciu miękkiego, o kryciu ok 30% pędzla (kolor biały - zmiana kolorów następuje po wciśnięciu klawisza X) klikać po chmurach aż do uzyskania właściwego efektu.
Sorry, mam za mało palców i robię to prawym przyciskiem myszyPenteusz napisał/a:A potem "tajemniczy" skrót Ctrl+Alt+Shift+E
K-1 |K-5 | MeSuper | F28/2.8 | M40/2.8 | F50/1.7 | FA100/2.8 macro | DA12-24 | DA16-45 | DA18-55WR | DA55-300 | Vivitar 28/2.8 | m42 | slik340dx | flickr
Jak chce, niech idzie. Sam musi się zorientować, że ta droga prowadzi donikąd.lukarch napisał/a:MazurkiewiczGD nie idźcie tą drogą!
No i co z tego? Już mam klękać? WyluzujPenteusz napisał/a:Rozpisałem się jednak, ale trafiłeś na mojego konika i czasami wręcz żywiciela, więc się nie dziw.
rychu napisał/a:MazurkiewiczGD, a o perspektywie nie słyszałeś?
nie ma mnie w internecie