alekeyPL  Dołączył: 23 Sie 2012
[K-5] Zawiesza się w trakcie wykonywania zdjęć seryjnych
Jak w temacie.

Zauważyłem, że lubi się zawiesić. I to na dobre. Pomaga tylko wyjęcie akumulatora. Kartę mam dosyć szybką (class 10). Czym to może być spowodowane?

PS. Ostatnio zawiesił się też w trakcie naświetlania Bulb z pilota. Nie dało się zamknąć migawki. Tym razem było mniej permanentnie i przestawienie na pozycję OFF a następnie ON ożywiło aparat.

Gdzie może tkwić problem?

Pozdrawiam, Olek.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W trakcie serii prawdopodobnie zaczyna brakować prądu. Takie ostatnio wyciągaliśmy wnioski dyskutując o przypadkach zawieszania się. Przypadki zawieszania zdarzały się zawsze przy częściowo rozładowanym akumulatorze.
Oczywiście takie zachowania mogą być też związane z jakimś uszkodzeniem.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Tu jest podobny temat http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=41622 Jak chcesz rozwiać wątpliwości ślij aparat do serwisu.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
A masz najnowszy firmware? Ja też miałem przypadki zawieszania się ale po wgraniu najnowszego firmware już nie występują.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
plwk napisał/a:
W trakcie serii prawdopodobnie zaczyna brakować prądu.

Ja bym stawiał na przegrzewanie się. Właśnie sobie przypominam, że w K-x miałem podobne zwisy powodowane temperaturą. K-5 wariowała mi właśnie podczas upału lub w gorącym pomieszczeniu.

Firmware najnowszy. Raczej nie ma to związku z przegrzaniem, bo występowało to również przy umiarkowanych temperaturach.

Chyba nie obejdzie się bez serwisu.

A powiecie mi jak wygląda procedura wysłania korpusu do serwisu?

Jak długo może to potrwać?

Mam niebawem wyjazd do Rumunii i chciałbym trochę "popykać"...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak sobie nie poradzą w Polsce to wysyłają do Francji a wtedy to trwa, o ile pamiętam opisy wysyłających, do trzech miesięcy.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Ja tam żyję z tym zawieszaniem. Nie walę seriami jakoś często to i mnie nie boli to bardzo. Gripa nie ma więc poluzowanie baterii (w celu restartu aparatu) nie trwa długo. Zresztą w trakcie grzebania po karcie (np jak szykuje zaraz po sesji teasery na FB) też często się wiesza (niezaleznie od karty - używam naprzemiennie kilku). Tzn wołam plik z RAW, przycinam go, wywalam nieprzycięty JPG i nagle twardy zwis (co jakiś czas, dosyć często, nie zauważyłem jakiejś specjalnej prawidłowości). Podobnie jak przy trybie seryjnym - trzeba wyjąć accu. Tak więc wnoszę, że tu raczej kłopot jest z zapisem na karte itp. Może powoduje on spadek napięcia który w przypadku nieco rozładowanego accu starcza by zawiesić Firmware?

Chyba faktycznie jest coś na rzeczy z zasilaniem. Aparat dziwnie wskazuje stopień naładowania akumulatora. Po wykonaniu +/- 150 zdjęć w prawym górnym rogu wyświetlacza jest już żółta bateryjka. Później był "zwis" i znowu zielona. Nie wiem jak to interpretować.

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
Enzo napisał/a:
K-5 wariowała mi właśnie podczas upału lub w gorącym pomieszczeniu.

No jeśli specyfikacja jest do -10C to nie dziw, że nie działa jak gorąco. To tak jak z olejem silnikowym.

Skocz do: