Anetka  Dołączyła: 06 Lip 2013
HOT PIKSELE w trybie filmowania mimo "mapowania"
Witam i proszę o pomoc.
Czy ktoś z Państwa spotkał sie może z podobnym problemem?
Sprawa dotyczy hot pikseli w K-5 II. Po mapowaniu zniknęły one z matrycy. Ale jak włączam aparat z pozycji trybu filmowania to pojawiają się one na nowo. dopiero po przejściu na tryb zdjęć i później na LV a następnie znów na tryb filmowania, to w trybie filmowania nie sa już widoczne. W trybie zdjec nie widać ich już w ogóle. czy da się coś z tym zrobić czy lepiej od razu odsyłać do serwisu?

Mam nadzieję że nie nagmatwałam i moje pytanie jest zrozumiałe.
Z góry dziękuję za pomoc.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Anetka, mapowanie dotyczy tylko zdjęć - przy filmie to za duża ilość danych dla procesora aparatu...

[ Dodano: 2013-08-08, 17:03 ]
Jak na gwarancji to do serwisu... I uzbrój się w cierpliwość... Albo aparat zastępczy ;-)

arQ napisał/a:
Anetka, mapowanie dotyczy tylko zdjęć - przy filmie to za duża ilość danych dla procesora aparatu...

[ Dodano: 2013-08-08, 17:03 ]
Jak na gwarancji to do serwisu... I uzbrój się w cierpliwość... Albo aparat zastępczy ;-)

Nówka sztuka dopiero co kupiona. To jeśli mapowanie nic tu nie pomaga to jak oni naprawią to w serwisie? Wymienia na nowy? I po co jest to matowanie skoro piksele zostają w trybie filmowania?

verc  Dołączył: 06 Sie 2012
Skoro dopiero co kupiony to może da radę jeszcze zwrócić/wymienić na inny. Ewentualnie później w programach do obróbki video usunąć te hot pixele. Bo tak naprawdę filmowanie w pentaxach to tylko dodatek.
Jeśli miałbym czekać na reklamowany aparat miesiąc czy dwa to przemyślałbym to czy warto.

verc napisał/a:
Skoro dopiero co kupiony to może da radę jeszcze zwrócić/wymienić na inny. Ewentualnie później w programach do obróbki video usunąć te hot pixele.

Nie trzeba, bo to znika jak z trybu wideo przelączy się na tryb foto i z powrotem na wideo. A wymienić się od ręki niestety nie da.

verc napisał/a:
Bo tak naprawdę filmowanie w pentaxach to tylko dodatek.
Jeśli miałbym czekać na reklamowany aparat miesiąc czy dwa to przemyślałbym to czy warto.

Niby tak, ale jest to filmowanie więc niby dlaczego miało by być niepełnowartościowe. Zwłaszcza że to nie jest zabawka za 10zł, tylko swoje kosztuje. Czy nad takimi pikselami w takim sprzęcie należy podchodzić jak do czegoś co jest na porządku dziennym? Może to tylko moje przewrażliwienie? Mnie nie martwi czekanie na reklamowany aparat, tylko że gdyby miała to być wymiana na nowy to trafię na inną, jeszcze gorszą wadę.

verc  Dołączył: 06 Sie 2012
Fakt, tak nie powinno być, ale.... przez pierwszy tydzień użytkowania K-r też mnie denerwował jeden hot pixel (przy filmowaniu). Po dwóch tygodniach o tym zapomniałem, a tryb filmowania w ciągu roku używałem może raz. W K-5 nawet nie sprawdziłem ale jak dziś rano wstanę nie omieszkam zerknąć.
Ciekawe czy Twój sposób na ewentualne hot piksele będzie działał u mnie.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Anetka, o ile dobrze zrozumiałem: te gorące piksele są widoczne na ekranie LCD aparatu? Czy w takim razie są widoczne także na filmie który został zarejestrowany (np. podczas odtwarzania na komputerze, telewizorze etc.)?

Enzo napisał/a:
Anetka, o ile dobrze zrozumiałem: te gorące piksele są widoczne na ekranie LCD aparatu? Czy w takim razie są widoczne także na filmie który został zarejestrowany (np. podczas odtwarzania na komputerze, telewizorze etc.)?

Jesli nagrywam film gdy piksele są widoczne na wyświetlaczu to podczas odtwarzania na innym obrazie też je widać. Ale gdy przestawie tryby i wróce z powrotem do filmowania gdy piksele już nie są widoczne to przy odtwarzaniu tez ich nie widać.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Anetka, napisałaś nieco pokrętnie... Pytanie było konkretne - nagrałaś film, uruchamiasz go na telewizorze LCD bądź komputerze - czy na TV/PC też widać hitoiksele czy nie ?

arQ napisał/a:
Anetka, napisałaś nieco pokrętnie... Pytanie było konkretne - nagrałaś film, uruchamiasz go na telewizorze LCD bądź komputerze - czy na TV/PC też widać hitoiksele czy nie ?

To zależy od tego czy nagrywam film w sytuacji gdy na wyświetlaczu są widoczne piksele. Jeśli nie widać ich na wyświetlaczu to na monitorze kompa tez nie. A jeśli nagrywam gdy na wyswietlaczu są one widoczne, to na monitorze przy odtwarzaniu również. A widocznosc tych pikseli jest zalezna od tego z jakiego trybu uruchomie aparat, co opisałam w postach wyżej.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Ciekawa sprawa. Muszę u siebie sprawdzić, tylko nie wiem czy mam jakieś hot-y (pewnie tak). Jeśli potwierdzą to inni to może być błąd oprogramowania, który producent mógłby pewnie poprawić w nowym sofcie.

[ Dodano: 2013-08-11, 10:47 ]
Poszukałem na pentaxforums.com i okazuje się że inni też mają ten problem. Również działa mapowanie po uruchomieniu filmowania z włączonego wcześniej LV. Pytanie czy dotyczy to wszystkich (jak myślę), jakiejś serii, czy może tylko niektórych egzemplarzy.
Dobrze chociaż że da się to obejść i uruchomić filmowanie z mapowaniem.

Sprawdzalismy w sklepie inny egzemplarz i występuje ten sam problem, tylko z mniejszą ilością pikseli. Czekamy na dostarczenie następnego. Zobaczymy co będzie.
Jak widać to nie jednostkowy przypadek tylko jakaś wada. Ciekawe czy jest ona na poziomie fimweru czy to juz grubsza sprawa i po prostu albo seria, albo pojedyńcze matryce są walnięte i czy w ogóle Pentax zareaguje na tem problem ogólnie czy po prostu pozostawi rozwiązanie na poziomie ewentualnych reklamacji tych co zauważą. Swoją drogą czy nie powinno być jakiejś kontroli jakości, która wyłapuje takie problemy?

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Myślę jednak że jest to błąd oprogramowania. Hot-ów się nie uniknie i nie jest to problem jeśli działa mapowanie. Pytanie tylko dlaczego nie uruchamia się przy normalnym załączeniu filmowania?
I tu właśnie podejrzewam dwie przyczyny, albo zapomniano o włączeniu mapowania przy trybie filmowania, albo przy filmowaniu miało go nie być, z jakiś powodów i nie zauważono że można to obejść poprzez LV. Niestety jak myślę sprawa do rozwiązania tylko nowym oprogramowaniem aparatu, chyba że znajdzie się ktoś komu mimo hot-ów mapowanie w filmie działa.

Nicram  Dołączył: 15 Mar 2012
Szczerze mówiąc rozwala mnie to, że producenci tak drogiego sprzetu nie są w stanie poradzic sobie z problemem hot pixels :) Niby postęp jest a stare problemy nadal występują.

dntsln  Dołączył: 18 Sty 2010
W swoim k-5 mam ten sam problem. Dzięki autorce za poruszenie tematu, przełączenie z LV do wideo pomaga.

Również jestem zdania, że Pentax powinien wypuścić nowy software, który załatwiłby problem.

Pozdrawiam.

szatek0000  Dołączył: 23 Gru 2008
Czy ktos wysylal aparat z w/w przypadloscia do servisu ? - w ramach gwarancji?

[ Dodano: 2014-04-13, 13:36 ]
Widze ze nie dotyczy to wiekszosci posiadaczy k5II -k5IIs. - to dobry znak -jak dla nas. Swoje k5IIs oddalem na gwarancji do sklepu .a z racji tego ze mieszkam w Irlandii body poszlo do uk . ( oczywiscie takie same body otrzymalem jako zastepcze ze sklepu) po 2,5 tygodniu przyszlo ale panowie z sewisu w uk wgrali nowe firmware i przestawili z full hd na hd filmowanie . Aparat wrocil do uk . Pytalem co bedzie ja wroci ponownie z tym problemem : sprzedawca stwierdzil ze bedzie nowe body ... takze polecam skladac reklamacje - poniewaz tak byc nie powinno ...... jak sie wyjasni cos wiecej dam znac .....

[ Dodano: 2014-06-04, 22:12 ]
witam ponownie - dzis odebrałem k5IIs - w uk wymienili matryce na nowa- problem zniknął - takze polecam oddanie body na serwis

Skocz do: