Eljot  Dołączył: 04 Lip 2013
Problem z ustawianiem ostrości w Panagorze 24/2.5
Witajcie.
Miałem ostatnio przyjemność podpiąć Panagora 24/2.5 do K-5.
Wszystko jest ok, potwierdza ostrość, podaje parametry ekspozycji z zielonym. Jest natomiast problem z ostrością na nieskończoności. Do ok 2m ostrzy dobrze, natomiast dalej "brakuje obrotu" i cały plan jest nieostry. Może ktoś coś podpowie, byłbym wdzięczny. Chyba, że ta sztuka jest po prostu uszkodzona. Szkoda byłoby, bo to całkiem fajne szkiełko.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Eljot, bagnet K czy M42 ?

arQ napisał/a:
Eljot, bagnet K czy M42 ?

Bagnet K

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Mógł być rozkręcany i przestawione jest szkło zewnętrzne bliżej grupy soczewek w środku. Co za tym idzie nie można cofnąć przy wyostrzaniu przedniej soczewki tak aby uzyskać nieskończoność. Jeśli tak jest to szkło powinno mieć powiększoną możliwość regulacji w zakresie makro. Sprawdź to. Oczywiście można to zmienić rozkręcają całość i przestawiając pierwszą soczewkę czy grupe w miejsce pierwotnego założenia konstruktorów.

[ Dodano: 2013-08-19, 13:17 ]
Przepraszam pierwsza soczewka lub grupa jest odsunięta bardziej. Pomyłka.

[ Dodano: 2013-08-19, 13:24 ]
Jak sprawdzić? Otóż jeśli na pierścieniu ostrości minimalna odległość od fotografowanego obiektu do płaszczyzny filmu/matrycy to np 45 cm, a Ty max uzyskujesz 30cm licząc od matrycy do fotografowanego obiektu/miejsca ostrości to włąśnie jest dowód na przestawioną pierwszą soczewkę/grupę.

M.K., dzięki będę kombinował, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ostrożnie tylko. Popatrz na łebki śrubek i pierścienie dociskowe szkieł. Jeśli noszą ślady rozkręcania to ktoś rozkręcił i składając nie zrobił tego właściwie. Ot i cała historyja.

M.K. właśnie się przyjrzałem, pomiędzy 1 a 2 soczewką widać ślady palców :)
Nigdy nie rozkręcałem żadnego szkła, więc raczej oddam z powrotem "obrotnemu" właścicielowi.

Oddaj. Najlepsze wyjście.

Oddam. Wielkie dzięki za pomoc

Drobiazg

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
M.K napisał/a:
Mógł być rozkręcany i przestawione jest szkło zewnętrzne bliżej grupy soczewek w środku. Co za tym idzie nie można cofnąć przy wyostrzaniu przedniej soczewki tak aby uzyskać nieskończoność. Jeśli tak jest to szkło powinno mieć powiększoną możliwość regulacji w zakresie makro. Sprawdź to. Oczywiście można to zmienić rozkręcają całość i przestawiając pierwszą soczewkę czy grupe w miejsce pierwotnego założenia konstruktorów.

Jak sprawdzić? Otóż jeśli na pierścieniu ostrości minimalna odległość od fotografowanego obiektu do płaszczyzny filmu/matrycy to np 45 cm, a Ty max uzyskujesz 30cm licząc od matrycy do fotografowanego obiektu/miejsca ostrości to włąśnie jest dowód na przestawioną pierwszą soczewkę/grupę.

Co to za poplątanie z pomieszaniem????

Przednia grupa soczewek to metalowy monoblok, nie można źle skręcić metalowego monobloku z soczewkami, nie da się !!!.
Mozna co najwyżej źle ustawić soczewki np którąś odwrócić - ale to od razu widać bo szkło nie będzie miało płaszczyzny ostrości. Tu uwaga - czasem to robiono specjalnie bo dawało to wspaniałe ekekty rozmycia tła.

Problem jest banalny - przy demontażu i ponownym montażu albo:
- za mocno skręcono gwinty drobnozwojowe i brakuje nam możliwości dalszego ruchu
- albo nie wyregulowano właściwie pierścienia ostrości

Pierwsze wymaga całkowitego rozłożenia szkła
Drugie szybka robota do zrobienia samemu.

Jak masz obawy - wyślij to do mnie i Ci to zrobię.
Jeśli trochę umiejętności i odwagi tu masz instrukcję krok po kroku.
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=44694

Mówimy o tym samym ale innymi słowami.

Grzechotnik, dzięki za info, spróbuję się pobawić sam, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Myślę, że faktycznie soczewki mogły zostać odwrócone, bo rozmycie tła jest nietypowe. Co nawiasem mówiąc odbieram jak zaletę - jest to niezła okazja do zabawy i eksperymentów.
Jak coś mi pójdzie nie tak, to skontaktuję się z Tobą.

Skocz do: