lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
samber napisał/a:
Kolega kupił sobie 40 i teraz mu wstyd bo zdjęć się nie da robić,

To jego wina, pewnie zepsuł. Bo przecież to szalenie bezawaryjny model.

samber napisał/a:
a na szkło nie może uzbierać :mrgreen:

To jego wina, kto mu kazał tak mało zarabiać.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
samber, to można kupić sektę? I z mniejsca stajesz się guru? ;-)

bEEf, przecież samber napisał
samber napisał/a:
ja głupi chciałem kupić sektę
bo nikt mądry by nawet nie próbował.

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
lipalipski napisał/a:
Swoją drogą dlaczego takich pytań nie zadają na forach nikona albo canona?
I to cała prawda, ja gdy nie mogłem się zdecydować to tu na forum Pentax-a dostałem szybką pomoc i już od miesięcy pstrykam k 100 z czego jestem bardzo zadowolony. Niech zinek2005, pytana na innych forach, ja tak zrobiłem ale najlepszą pomoc dostałem TU! I dlatego jestem użytkownikiem Pentaxa, za co jestem wdzięczny... Polecam i pozdrawiam... :lol:

zigger  Dołączył: 08 Lis 2006
Dawno juz tu nie zagladalem, ale widze, ze zinek2005 otrzymal pomoc :-P
I powtorze juz za przedmowcą
dan napisał/a:
nie ma takiego drugiego forum w calym polskim internecie :mrgreen:

pozdrawiam FORUMOWICZOW i male slowko do zinka-nie łam sie, bo tu lubią żartować ;-)

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
zinek2005 napisał/a:
czy 11 polowy autofokus bedzie szybszy i lepszy od 3 polowego d40
Liczba pól nie ma wpływu na szybkość i "lepszość" AF.

"Składający się z 45 punktów system pomiaru ostrości należy do bardzo zaawansowanych. 19 z elementów pomiarowych ma budowę krzyżową. Wspomaga je 26 "punktów asystentów", które śledzą sytuację wokół punktów krzyżowych, analizując wszelkie zmiany położenia fotografowanego obiektu. Dzięki temu prędkość autofokusa w porównaniu z poprzednikiem, modelem EOS 1D Mark II N, wzrosła trzykrotnie."

zrodlo: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5517

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
No tak, my o kasetce i D40, a ty o Marku 3 i śledzeniu obiektów w AF-C... ale jakoś mnie to nie dziwi.

Gregorek  Dołączył: 18 Maj 2007
Powiem tak,

1. Siostra ma D40. Dla mnie puszka jest zdecydowanie za mała (w mojej dłoni źle leży).
Kitowy obiektyw jest bardzo szybki.

2. e-400 ma kolega. Bardzo kontrastowy wizjer , z tym że ciężko jest w nim dostrzec ustawienia aparatu (bo nie są na dole tylko po prawej stronie...za pierwszym razem ich wogóle nie zauważyłem)! Puszka taka sobie - mało wyprofilowana. Obiektywy kitowe super szybkie.

3. K100 mam od kilku miesięcy ja :mrgreen: z sigmą 17-70 (na razie).
Brałem też pod uwagę D80, ale w moim przypadku o K100 zdecydowało:
- stabilizacja obrazu w puszcze
- dobra współpraca ze starszymi szkłami
- dobry wizjer
- wyświetlacz zewnętrzny (na początku go nie doceniałem, ale teraz coraz bardziej).
Dodam że, jaki model kupić zastanawiałem się kilka miesięcy :roll:

Jeżeli chodzi o jakość zdjęć to powtórzę starą zasadę:
WSZYSTKO ZALEŻY OD FOTOGRAFA!!!
Dobry doświadczony fotograf nawet mapką zrobi świetne zdjęcie, a słabemu nawet sprzęt wart dziesiątki tysięcy nic nie da.

BIERZ K100D nie będziesz żałował :!:

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Gregorek napisał/a:
nawet mapką zrobi świetne zdjęcie

Tu bym polemizowal :-) ale zawsze mozna probowac, zawsze w mapce mozna zrobic otworek i podpiac do jakiegos pudelka...

:lol:

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
zy napisał/a:
zawsze w mapce mozna zrobic otworek i podpiac do jakiegos pudelka

Zostawmy i małpkę, i pudelka w spokoju - czym sobie zasłużyły te biedne zwierzaki na takie traktowanie? ;-)

Pozdrawiam,
Kytutr

A co mi tam, napiszę. Gwoli kronikarskiej ścisłości.

zinek2005, jest obecnie posiadaczem d40. Na naszym forum każdy uzyska fachową poradę. :mrgreen:

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
lipalipski napisał/a:
zinek2005, jest obecnie posiadaczem d40. Na naszym forum każdy uzyska fachową poradę.

To moze teraz jakis sąd koleżeński nad tymi co mu doradzali?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
lipalipski napisał/a:
A co mi tam, napiszę. Gwoli kronikarskiej ścisłości.

zinek2005, jest obecnie posiadaczem d40. Na naszym forum każdy uzyska fachową poradę. :mrgreen:

Kto pyta nie błądzi ! :mrgreen:
Poza tym jak pisze powyżej Gregorek będzie miał bardzo szybki obiektyw (poniżej 9 s. leci... z okna). ;-)

PS. Jak słyszę o D40 to od razu przychodzi mi na myśl pewna znajoma która zrobiła 5 zdjęć tym aparatem w 5 sekund i na tym skończyło się jej dokumentowanie imprezy. Gdyby ktoś chciał zapozować to musiałby być Chuckiem Norrisem.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Film się jej urwał?

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Michu napisał/a:
Film się jej urwał?
po pięciu zdjęciach? to faktycznie ekspresowo. A co piliście na tej imprezie? :evilsmile:

W D40 nie wkłada się filmu. To porządna, cyfrowa luszczanka. Więc się Michu nie nabijaj. :evilsmile:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
kristofo napisał/a:
To moze teraz jakis sąd koleżeński nad tymi co mu doradzali?
Koniecznie, bo powinien kupić D40x. :mrgreen:

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Hej !
Witam wszystkich, bo to moje pierwsze słowa tutaj :-)

A Wy się koledzy nie śmiejcie, bo ja mam prawie ten sam problem co w temacie tego wątku. Chciałbym w miarę budżetowo kupić DSLR i jakieś szkiełko. Tak za 2-2.5kzł. Może 3kzł. No to idziemy do sklepu.
Pooglądałem E-410. Niebrzydki. Kształt do przejścia, trzyma się podobnie jak stare manualne analogi. Cena niezła, firma zacna, wizjer mały...
Wziąłem do ręki K100D. Ładnie leży w ręce, spory wizjer. Bzyknął AF, pstryknęło lusterko. Podoba mi się. Lustro ponoć strasznie hałasuje - jakoś nie stwierdziłem.
Potem D40 (nie "x", matryca zdaje się ta sama co w K100D). W sumie podobnie jak w "kasetce", lustro może trochę cichsze, ale chwila - moment - nie słyszę jak ostrzy? Czuję i widzę że ostrzy, ale prawie nie słyszę... I co ciekawe - delikatnie rusza wtedy przednią soczewką. Czyli tak nie do końca IF.
No i mam teraz lekką zagwozdkę, bo w podobnej cenie jak za kasetkę mógłbym mieć D40 z Nikkorem 18-70. I nie ukrywam, że taki zakres ogniskowych widzi mi się bardziej niż kitowy 18-55. I ma jeszcze histogram RGB. Niby "kastrat", ale chwilowo wątpię, żebym dokupił do niego coś więcej niż np. AF-S 55-200 VR.

Ale z kolei mam już np. SMC-A 1.7/50 (plus coś tam jeszcze) z mojego P30T i sentyment do Pentaxa... Antyszejk jest w korpusie. SDM/HSM/USM - znaczy cichsze obiektywy - chwilowo nie występują.

Powiedzcie, koledzy - jak to jest z histogramem w K100D. Ponoć uwzględnia tylko G i czy inne kolory potrafią czasem przepalić ? (jeśli się zasugerujemy wolnym miejscem "w światłach" i skorygujemy na +).

Bo jak patrzyłem w specyfikacje, to K100D w zasadzie miałby (na dziś :-) ) wszystko, czego mi potrzeba. Tylko szkoda, że nie ma do niego czegoś w rodzaju nikonowskiego 18-70...
Super jest droższy, tanich szkieł SDM/HSM na bagnet K w najbliższym czasie raczej nie uświadczymy a czyszczenie matrycy (z tego co słyszałem) działa tak sobie...

Albo może "pojechać po bandzie" i wziąć K10D ? Jakoś zawsze miałem lekką alergię na "amatorskie" korpusy. Kiedys wszystkie korpusy były jednakowo "pro" bo się je tak samo obsługiwało. Nieważna firma, był czas, przysłona i czułość filmu. I pierścień ostrości.
Teraz jest inaczej i jakoś tylko te bardziej "pro" puszki mają szybkie i łatwe ustawianie tego, co w cyfrowej fotografii ważniejsze - WB (szczególnie OneTouchWB), ISO etc. A jak się kupi coś tańszego, trzeba grzebać w menu. O ile producent udostępnił stosowne menu, a nie zagrzebał na 4 poziomie sub-menów...
Ale dziesiątka to już mocno więcej pieniędzy. Miałbym za to trochę szkła. Albo jaką lampę...

I tak sobie siedzę i myślę, i szlag mnie trafia... :-/

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
MiQ27, jeśli Twoje wątpliwości zmierzają ku D40 kontra K10d to przeczytaj ten wątek od początku, a potem przeczytaj ten wątek od początku i przeczytaj ten wątek od początku, a następnie przeczytaj ten wątek od początku. Następnie idź do MM/Sat/sklepu z mrożonkami i kup D40 w promocji dostając X.

Jeśli zaś coś tam Ci zaświta, to kup K100D. Chociaż? Dlaczego nie bierzesz pod uwagę C400D albo D70s? Albo D80?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
MiQ27, nie słuchaj Elemelka. Ma dziś te dni.
O K10 zapomnij. To duży, skomplikowany aparat, którego funkcji nie wykorzystasz. Po co więc płacić za coś, czego i tak nie będziesz używał? W zupełności dla Ciebie wystarczy puszka klasy K100, D40, e410 czy 400D.
O tym, jaki aparat wybierzesz, powinno zadecydować to, jak się z nim czujesz. W sumie wszystkie te aparaty robią świetne zdjęcia i z pewnością będziesz zadowolony z wyboru. Ponieważ nie masz (jeszcze!) za dużych wymagań, co do optyki i sądzisz że wystarczy Ci 1-2 zumy, więc nie jesteś obligowany przez wejście w konkretny, przemyślany system.
Do Twoich potrzeb w zupełności wystarczy Sigma 17-70 wraz z tele w postaci 70-300 (obydwa szkła zresztąd o dostania u Czesia z forum). To w zupełności powinno spełnić to, o czym piszesz w odniesieniu do optyki.
Sama zaś puszka... Cóż. Po prostu musisz poczuć, że to jest to. Że jesteście sobie przeznaczeni. Jeżeli istotną sprawą jest dla Ciebie wizjer, stabilizacja: bierz Pentaksa. Jeżeli preferujesz inne atrybuty - bierz inną puszkę.
Pamiętaj: najważniejsze jest Twoje zadowolenie.

Skocz do: