Bartholomeus  Dołączył: 03 Sie 2007
  Ile czasu czekaliście na obiektyw? Tajemnica rozwiązana
Witam, jestem tu całkiem nowy. Dałem się przekonać do systemu Pentaksa i nabyłem Samsunga GX-10 (do tej pory używałem Sony H2 i pierwotnie chciałem wejść w system Canona). Wszystko bardzo pięknie, aparat z kitem szybko był, generalnie jestem zadowolony. Problem tylko z obiektywami. Zamówiłem obiektywy Sigma 17-70 mm F2.8-F4.5 DC ASP IF MACRO i Sigma 70-300 mm f/4.0-f/5.6 DG APO MACRO ze względu na ograniczony budżet i całkiem niezłe właściwości optyczne przy tej cenie. Niestety nikt mi wcześniej nie powiedział, że chyba prawie nikt ich nie zamawia z takim mocowaniem. Od zamówienia minęły 3 tygodnie, a oni mi mówią, że naciskają na dystrybutora i nic więcej się nie da zrobić. Obiektywy na pewno będą, ale nie wiadomo kiedy, a ja od przyszłego tygodnia liczyłem na pełną użyteczność mojego sprzętu, bo rozpoczynam duże foto - zlecenie :(. Czy naprawdę tak mało ludzi jest w Polsce w tym systemie, a może te obiektywy nie działają dobrze z tym mocowaniem, że ich nikt nie kupuje? Czy ktoś kupował obiektywy Sigmy do Pentaksa? Chyba znajomi "Canonierzy" mieli rację, jak mnie ostrzegali, że na wszystko, co zamówię do tego systemu będę długo czekał :(. Będę Wam bardzo wdzięczny za odpowiedź...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Zapłaciłeś już? Żądaj zwrotu kasy, powiedz, że jak będą mięli na stanie, to się zgłosisz, bo tak to 100000 lat będziesz czekał.

Oczywiście, że nie zapłaciłem, odbieram sprzęt osobiście

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Bartholomeus napisał/a:
Czy ktoś kupował obiektywy Sigmy do Pentaksa?
Tak, poczytaj forum.
Bartholomeus napisał/a:
Czy naprawdę tak mało ludzi jest w Polsce w tym systemie, a może te obiektywy nie działają dobrze z tym mocowaniem, że ich nikt nie kupuje?
Są z tym problemy, to powszechnie wiadomo, że Pentaks to "niszowy" system, niektórzy twierdzą [np. niektórzy panowie w MM ], że z Chin! :evilsmile:

Chciałeś Pentaka - bądź diehard'em! :mrgreen:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Bartholomeus, Niestety troche trudniej jest z osprzetem do Pentaxa. Dlatego najczęściej zaopatruje się w Aster, Fotorimex( Sigma, na razie jedna) i za granicą.

Mój korpus jest akurat z Filipin, a kit z Wietnamu :)
Zatem pozostaje czekać... Dzięki serdeczne za szybką reakcję

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
http://www.fotorimex.pl/p...ntax.htm?show=1

pisza ze oba dostepne, a sklep zaufany

stw  Dołączył: 19 Kwi 2007
W foto-raj ciągle wisi moje zamówienie na DA 50-200, złożone 5 maja... Status "przyjęte". Ostatnio zaglądam tam już tylko z ciekawości, sprawdzając, czy już usunęli, czy jeszcze nie ;-)

W moim też pisali, że dostępny, ale jak przyszło co do czego... :) (www.cyfrowe.pl) - biorę stamtąd, bo to największy foto sklep internetowy w Gdańsku (wolę odbierać sam)

stw -> wygląda na to, że po złożeniu zamówienia zaczynają produkować obiektyw :-)

Gregorek  Dołączył: 18 Maj 2007
Mam kasetkę i sigmę 17-70 kupioną w fotorimex "od ręki" :lol:

[ Dodano: 2007-08-03, 21:40 ]
Co do sigmy 70-300 to się jeszcze zastanów, czy nie lepiej kupić tańszego tamrona, bo jakość podobna.

Zatem trzeba będzie pewnie od nich kupić, jak w poniedziałek nic się nie zdarzy, dzięki za cenne info. Co do Tamrona, to pędzę czytać test na optyczne.pl

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ja tam na żaden obiektyw nie czekałem dłużej niż 2 dni... :evilsmile:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Ja tam na żaden obiektyw nie czekałem dłużej niż 2 dni... :evilsmile:
Proponuje jaad75-a zbanować :mrgreen:

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Bartholomeus, trzeby spojżeć na to z innej strony: kupując sprzęt i osprzęt innego systemu po prostu go kupujesz i używasz - po prostuł banał, nic do doświadczeń życiowych nie wnosi. Natomiast kupując sprzęt i osprzęt pentaksowo-podobny oprócz tego, że prędzej czy później ten sprzęt będziesz posiadał uczysz się panowania nad złymi emocjami, technik radzenia sobie ze stresem, cierpliwości .... dlatego też kupowanie sprzętu i osprzętu pentaksowo-podobnego polecane jest zwłaszcza wędkarzom, co nie Spinner? :mrgreen: :-B

sky  Dołączył: 10 Lip 2007
zy napisał/a:
http://www.fotorimex.pl/products.php/206,pl,do_pentax.htm?show=1

pisza ze oba dostepne, a sklep zaufany

Witam,
niestety ale nigdzie nie ma w polsce Sigma 70-300 APO. Zmowilem tydzien temu i maly zonk bo sie wlasnie dowiedzialem ze nie bedzie przez najblizsze 2 tygodnie. Co nie przeszkadza niektorym sklepom opowiadac bajki w stylu "bedzie we wtorek w przyszlym tygodniu". U importera/dystrubutora Sigmy dowiedzialem sie ze najblizsza dostawa za ok. 2tygodnie z mozliwoscia opoznienia o nastepny tydzien (i lekki smiech w sluchawce ;). Dodatkowo pikanterii dodaje fakt ze w ostatniej dostawie importer sprowadzil 20szt. tych obiektywow.
Co by sie dobic do konca zaczalem drazyc temat z Tamronem ... podobna sytuacja. Moze bedzie za 2... tygodnie. Generalnie sprzedawcy opowiadaja o "wzmozonym zainteresowaniu Pentaxem". Czy to prawda czy wyuczona formulka, nie wiem. Ale fakt jest faktem ze ich nie ma.
Hmm toche jak z karabinu zaczalem ale mam nadzieje ze mi wybaczycie :). Bo wczoraj o malo nie dostalem bialej goraczki :).

No i ... pozdrowienia dla wszystkich od nowego na forum :)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Vitaj Sky. A sprawdzałeś na Allegro? Chyba leży tam jakieś tele.

goldenSo  Dołączył: 01 Cze 2007
@zy
Zgodność znaczku dostępny na stronie ze stanem faktycznym w Fotorimexie jest średnia.

sky  Dołączył: 10 Lip 2007
Michu napisał/a:
Vitaj Sky. A sprawdzałeś na Allegro? Chyba leży tam jakieś tele.

W moim przypadku nie moge kupowac od roznych dostawcow. Tylko 1. Calosc na 1 FS. Tak wiec moglem conajwyzej sie oblizac ;)
Co tez i uczynilem ;)

goldenSo napisał/a:
@zy
Zgodność znaczku dostępny na stronie ze stanem faktycznym w Fotorimexie jest średnia.

Tak na marginesie uslyszalem w jednym ze sklepow "co Pan, przeciez my jestesmy sklep internetowy, na magazynie nie mamy (a maja magazyn ? ;) ) wiec na zamowienie sciagamy". Hmm no niby to oczywiste ale...

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
goldenSo napisał/a:
@zy

Dokladnie nie wiem i nie zamierzam sie dowiadywac. Z tego co czytalem na forum wydawalo mi sie ze so OK i nie sciemniaja, ale jak nie to juz zmieniam zdanie. Pozatym dotychczas z Sigmami (a przynajmniej tymy najpopularniejszymi) nie bylo problemow, w przeciwenstwie do Pentaxa. Ale jak widac wszystko sie konczy, byc moze to chwilowe klopoty przed zalewem obiektywow z mocowaniem do systemu na P :-)

Markoo  Dołączył: 12 Kwi 2007
sołtys napisał/a:
prędzej czy później ten sprzęt będziesz posiadał uczysz się panowania nad złymi emocjami, technik radzenia sobie ze stresem, cierpliwości ....

Swiete slowa !!
Jak nie ma pilnej potrzeby to nie ma sie gdzie spieszyc ... ja tez na sigme troche czekalem ...
a co do fotorimexsu to ja mam dobre wspomnienia, pewnie rzeczywiscie nie ma tych sigm w polsce, miejmy nadzieje ze chwilowo :)

Tak na marginesie na allegro teraz jest 151 szkiel na K a ja pamietam takie jak 80...itp.
Cierpliwosci zycze.
Pozdr Markoo

Skocz do: