tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
winieta w photoshopie tworzy warstwę z tego co wiem..... nie rozumiem do końca dla czego jest dozwolona jest zabawa kanałami, a niedozwolone zrobienie warstwy (choćby fotofiltr), przekształcenie jej całosciowo i zmieszanie z oryginalnym obrazem (bez maski, wycierania itp)...(dodoam że w moim Adobe Elementse nie mam zabawy kanałami ale zwykle obchodze to zabawą na warstwach). Tak dla ścisłosci może by w zbiorczym regulaminie te póżniejsze doprecyzowania typu winieta pisać;-)
A wersja Blesso pod względem kolorystyki jest dla mnie stanowczo zbyt trupia i nienaturalna- nie lubie sinych dziewczyn zbytnio z prosektorium mi sie kojarza;-) a użycie dozwolonej winiety pochwalę oczywiście;-)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Michu mówisz o 1. czy o ostatnim przykładzie?
Bo jeśli o 1 , to jedynym chłodnym elementem jest "biel" bluzki, którą to pewnie wyprano w większej ilości ulramaryny lubo fotka została wykonana przy pomocy doświetlającej zastane światło lampy błyskowej. I co? I mamy trochę niebieskości tu i tam, a raczej jedynie TU , bo pozostałe elemetny cechu*je jakże naturalna kolorystyka( niebieskie dżinsy, brąz fotela, i głęboka gorzka czekolada tylnej szafki). Zwróć uwagę na cerę modelki. Naturalny kolor skóry z jakże pięknymi zaróżowionymi policzkami- no zakochać się można. A nie tam jakaś żółtaczka ( u Basty) czy pijacka czerwień ( u Rafiego). No może w zimie nie nosiła koleżanka rękawiczek, więc łapki lekko zmieniły zabarwienie ale ...wg mnie reszta ...cacy ;)
By lekko zniwelować Twój pogląd o pieprzeniu roboty, pokaże fotkę z której mama modelki nie będzie zadowolona, gdyż bluzeczka wpada w cieplejszą barwę, co świadczy o nie używaniu temperatury 90 stopni C do prania białej odzieży.

PS
tomekl- Taki Photoscape ma kreator winiet i możesz sobie wybrać jedną z 10 i jeszcze regulować poziom natężenia czerni lub bieli nie klikając na fotkę nawet myszką.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
To NIE JEST naturalny kolor skóry. Chyba, że jesteś miłośnikiem filmów o zombie. Przeczy temu wygląd zdjęcia w przeglądarce, w Photoshopie, na skalibrowanym monitorze, na nieskalibrowanym, na tablecie, w komórce i wreszcie w samych wartościach liczbowych.
Na temat "winiety" nie chcę się wypowiadać, bowiem uważam, że leżącego się nie kopie.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Jakiego koloru jest śnieg?
Nie raz "udowadnialiśmy" tu, że niekoniecznie jest on biały, choć czasami nawet w trudnych warunkach oświetleniowych miał on barwę "podstawową" , niezmąconą przez padające na niego światło.

Jaki jest " naturalny kolor skóry"...... murzyna ?
A jaki dziewczyny na fotce?
Ba !

Widziałem kiedyś dziewczynę o białkach oczu białych, a nawet lekko niebieskawych. Aż musiałem z nią na ten temat pogadać. Ale jaki kolor skóry ma dziewczyna z fotki- nie wiem. Wyobrażam sobie. Ale czasami ten kolor nie ma takiego znaczenia, bo ustawienie "prawidłowego" odcienia psuje całkowicie resztę fotki.
I od razu nasuwa się pytanie- czy Ona jest najważniejsza czy otoczenie również.
Trzeba znaleźć złoty środek. A jak nie złoty to przynajmniej tombakowy.

PS
Ktoś wpadł już pod stół?

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Moim zdaniem, w tym konkretnym przypadku, modelka naturę przykryła makijażem.
Jeśli więc szukamy naturalnego koloru skóry, to patrzmy na jej ręce :)

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
he he dajecie czadu ;) niebieskie dzinsy , doświetlająca lampa błyskowa, makijaż ;)
wychodzi , że po raz kolejny portrety, odcienie skóry (jakieś zazielenione, żółte, pomarańczowe , czerwonawe i inne) sprawiają najwięcej problemów czeleńdżowiczom, nie pierwszy raz, a jeśli już dochodzi jakieś sztuczne światło i wyższe iso , jest jeszcze gorzej :)

Skocz do: