hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Sesja na cmentarzu żydowskim - co myślicie
Zapewne część słyszała, część być może nie. Dla tych co nie słyszeli:
Cytat
Półnaga modelka pozowała na tle macew na cmentarzu żydowskim w Chęcinach. Będzie dochodzenie policyjne w tej sprawie – zdecydowała Prokuratura Kielce-Wschód. Policjanci pod nadzorem prokuratury sprawdzą, czy doszło do znieważenia miejsca pochówku.

http://www.tvn24.pl/rozbi...e,350235,s.html

Jak dla mnie dość mocno kontrowersyjna decyzja - wiadomo, że szeroko rozumiana sztuka rządzi się swoimi prawami, a tego typu sesji było już kilka, chociażby wliczając akty w kościele (oczywiście katolickim).

Tłumaczenie fotografa głupie (zwrócenie uwagi na zaniedbanie tego miejsca? dafaq? :shock: ), zdjęcia średnie a afera na całą Polszę.

A co Wy sądzicie o tym?

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Myślę, że nie wróżę długiej przyszłości temu wątkowi. A fotograf zapewne chciał wywołać kontrowersje sesją... Ale wyszła afera i teraz zaczęły się schody. Poza tym naród żydowski mocno ceni swoja historię - więc tym bardziej będzie mu ciężko wykręcić się sianem...

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Przemilczmy ten temat. Dla społeczności żydowskiej która jest stroną w sporze, to najlepsze co możemy zrobić.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Jaka rozbierana? Jak już to nagość zakryta :evilsmile:

Śmieszy mnie podejście polskich mediów do tej sprawy, swoją drogą kolejnego zapychacza. Jakoś sesja na Cmentarzu Orląt we Lwowie nie jest dla nich żadnym problemem, a to jest. Kolejny temat zastępczy, ot co.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Cytat

Przemilczmy ten temat.
:!:

Słabe zdjęcia, której przyświecała słaba idea.

x4rd napisał/a:
Kolejny temat zastępczy, ot co.

Raczej zupełnie niepotrzebne przymilanie się społecznościom Żydowskim moim zdaniem...
x4rd napisał/a:
Jakoś sesja na Cmentarzu Orląt we Lwowie nie jest dla nich żadnym problemem, a to jest.

No więc właśnie w tym sęk, że tam to była sztuka, a tu to jest skandal.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
hitman1986 napisał/a:
Raczej zupełnie niepotrzebne przymilanie się społecznościom Żydowskim moim zdaniem...
Niepotrzebne przymilanie się, to także pisanie przymiotników odnarodowych z wielkiej litery :-P

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
hitman1986, bo Żydzi z reguły mieli zawsze pod górkę, Polacy w PRLu też, w historii też różnie bywało - raz dymali nas z lewa raz z prawa... No i naród nauczył się kombinować - każdy na swój sposób. A co do zdjęć, gdyby się jeszcze jakoś broniły - słaba sesja i tyle...

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
arQ napisał/a:
Żydzi z reguły mieli zawsze pod górkę, Polacy w PRLu też, w historii też różnie bywało - raz dymali nas z lewa raz z prawa...

co za różnica kto kogo z której strony? Naganne jest wykorzystanie miajsca jakiemu należy się szacunek i uszanowanie do tak prostackiego czynu - zwykłego pokazania światu gołej dupy. Zawsze w takiej sytuacji radzę, by podobni "performensi" wybrali się gdzieś na bliskowschodnią wycieczkę i urządzili sobie taką sesję w meczecie, to by była rewelacja.

rychu napisał/a:
Naganne jest wykorzystanie miajsca jakiemu należy się szacunek

Wydaje mi się, że w kontekście sztuki słowo "szacunek" nie występuje...
rychu napisał/a:
i uszanowanie do tak prostackiego czynu - zwykłego pokazania światu gołej dupy.

Szczerze mówiąc to nie widzę nic złego w tej sesji...
rychu napisał/a:
radzę, by podobni "performensi" wybrali się gdzieś na bliskowschodnią wycieczkę i urządzili sobie taką sesję w meczecie, to by była rewelacja.

Nie widzę związku.

Tequila  Dołączyła: 12 Cze 2010
Najłatwiej posadzić gołe dupsko na miejscu dla kogoś świętym i krzyczeć, że jest się artystą a społeczeństwo takie zamknięte na sztukę i świętoszkowate.

Przecież jeden z bardziej oczywistych sposobów na zwrócenie na siebie uwagi to obraza kogoś... a Wy się na to nabieracie?

A porównywanie tych dwóch sesji: przepraszam ale kojarzy mi się tak samo brzydko. Dupa jest dupa. A to, że ktoś na wcześniejszą źle zareagował wcale jej nie wyświęca.

GUNWO znane jest ze swojej stronniczości. Miałem kiedyś zajęcia prowadzone przez jednego z marketingowców, który zajmował się między innymi kontaktami z tą gazetą i mówił, że takie G (jak sama nazwa wskazuje) i hohsztaplerstwa dawno nie widział. ;-)

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Mnie te zdjęcia nie bulwersują, bo nie dostrzegam na nich żadnych negatywnych emocji względem czegokolwiek, co na nich jest. Nie ma na tu profanacji, zamiast tego jest dekoracja.
Ot, fotki jak fotki.
Ta ze Lwowa fajniejsza.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Ehh... sprawa lokalnie już chyba ponad tydzień rodzi kontrowersje. Fotograf jest do bani, jak ktoś chce nie polecam sesji którą artystycznie zrobił w pustym basenie (przy tej ta na prawdę jest niezła). Zależy mu tylko na podbiciu oglądalności, żeby mógł więcej wziąć za ślubniaki. Cieszę się że dobrała mu się do 4 liter prokuratura, bo na to tym idiotycznym tłumaczeniem zasługuje. Bdw. modelka tłumaczyła się jeszcze lepiej, twierdząc że jej znajomość z tym fotografem nie powinna nikogo obchodzić i cytuję "całujcie się w d* wieśniaki! " tak zakończyła publiczne skomentowanie tej sytuacji :shock:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Jasiek Matacz napisał/a:
gdzie gazeta wyborcza pisała że nie rozumie tej całej afery, a teraz ta sama gazeta chce się zawściec jaka hańba,mocno oj mocno wybiórcze...
Nie gazeta, tylko jeden z komenatorów, który nie rozumiał zaangażowania konsula i reakcji na poziomie międzypaństwowym. Oto była cała afera.

Tym razem jakoś nie widziałem, żeby ktoś wyrażał oficjalne oburzenie. Widziałem tylko informację o podjęciu działań przez prokuraturę.

Jesteśmy na forum fotograficznym, więc chyba na pierwszy rzut oka widać, że poza cmentarzem te dwie sesje nie mają ze sobą nic wspólnego. Ta na żydowskim jest po prostu tandetna i niesmaczna.

x4rd napisał/a:
GUNWO znane jest ze swojej stronniczości.
RAZ. Jedziesz po krawędzi regulaminu.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
W moim odczuciu, takie zdjęcia są profanacją miejsca pochówku ludzi, niezależnie od ich narodowości i wyznania. Kultura i dobre obyczaje wymagają, by w miejscach kultu religijnego stosować się do norm uznawanych przez daną społeczność. Autorowi tej tandety brakuje kultury, empatii i zwyczajnych, ludzkich uczuć, skoro świadomie depcze uczucia innych.

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Do wszystkich tych co nie widzą nic złego...Bo Wasze dzieci tam nie leżą!!! Pomyśl jakbyś się czuł gdyby Twój ukochany synek leżał tam w ziemi, a nad jego grobem robino ową sesje! Takie to trudne wczuć się w położenie tych co są dotykani? Bo nie dotknięto Ciebie więc niczego nie czujesz?

[ Dodano: 2013-08-29, 12:22 ]
Co do ludzkich wartości wnosi sztuka kontrowersyjna? No co takiego, że warto się tego chwycić? Przyklaskiwać tym, którzy w obliczu bycia byle jakim i byle kim robią wszystko, żeby tym kimś nie być? Jakimi wartościami w życiu się kierujesz, kiedy patrząc na fotografie nie dostrzegasz niczego złego? Kim jesteś? Co wniosły te obrazy w nasze życie? Nagie krocze kobiety, która zamiast być w społeczeństwie ostoją czystości, piękna, jakiejś tajemniczości czy czegoś nieuchwytnego stacza się w chorych rozumach mężczyzn do bycia naroślą na narządach płciowych. Wstyd mi, że tak się dzieje...

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
M.K na bardzo ciekawy tor skierował dyskusję. Cmentarz jako obiekt do zwiedzania i fotografowania.

Wielu amatorów fotografii chętnie eksploruje cmentarze różnego typu. Są stare, klimatyczne. Traktujemy je jako zwykły element architektury, publiczną przestrzeń.

Frywolnie rozstawiamy statywy i fotografujemy omszałe pomniki i zarośnięte bluszczem (czy czym tam) połacie nekropolii.

Większość nie fotografuje pojedynczych pomników, nie czyta co jest na nich napisane.

Nie wiem czy to dobrze, czy źle. Ale ja już tak nie robię. Cmentarz jako sztafaż? Jako sztafaż do zdjęć niezwiązanych z żałobą, pochówkiem, upamiętnieniem? Bez sensu.

dzerry - z całym szacunkiem, ale raczej wątpię czy chociaż trochę to się ociera o jakąkolwiek krawędź. Użycie tego słowa na "g" jest powszechnie używanym określeniem pewnej gazety. Ani to nie jest przekleństwo ( ;-) ), ani właściwie nie zahacza o politykę. Takie są fakty.

Ad rem - gusta są tutaj różne, sam spotkałem się z opiniami, że sesja jest udana, tylko media robią problem. To zależy już od indywidualnego poczucia smaku. Jednakowoż moim zdaniem każde miejsce pochówku, obojętnie jakiego wyznania, zasługuje na szacunek i w tym wypadku (oraz na Łyczakowskim) ten warunek nie został moim zdaniem dotrzymany.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
M.K napisał/a:
Jakimi wartościami w życiu się kierujesz, kiedy patrząc na fotografie nie dostrzegasz niczego złego? Kim jesteś?

Zdjęcia są tandetne (głównie te 'polskie') i ciężko się nimi zachwycać, ale złe rzeczy dzieja się w rzeczywistości, a nie na zdjęciach. Bardziej mnie rusza krzywda wyrządzana istotom żywym, a nie pomnikom czy też obrazom (choć tutaj też takowej nie widzę). Krzywdę wyrządzono tutaj przede wszystkim poczuciu estetyki.
Zważ, że nie drążę, czy innych to oburza czy nie, bo to ich sprawa i ich zdanie. Bądź więc łaskaw nie wystawiać mi cenzurki z moralności, bo nie masz do tego legitymacji.

Skocz do: