puss  Dołączył: 01 Paź 2009
vivitar 80-200 1:4.5 MC problem z mocowaniem
Witam, mam taki problem dostałem ten obiektyw od kolegi aby coś z nim zrobić. Nie znalazłem podobnego tematu na forum, więc zakładam nowy. Po zamocowaniu do body podobno bardzo cieżko go ściągnąć. Może wiecie czy trzeba coś obciąć, dokręcić odkęcić, aby dało się go ściągnąć bezproblemowo.

--edit--

no jest jeden wystajacy styk ktory sie wciska, nie wyglada na dobrze zaokraglony aby mogl lagodnie zchodzic z mocowania

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
puss, moze to ten slawny dodatkowy styk do ricohow?

puss  Dołączył: 01 Paź 2009
juz po operacji, styku nie ma, priorytet przyslony dalej dziala :) i obiektyw sie sciaga bez problemu

--edit--

Opis operacji, jak ktoś znajdzie błędy to niech da znać. Nie byłem pewien tego czy to jest podwójne mocowanie pentax/ricoh.

operacja vivitara

ess  Dołączyła: 11 Kwi 2013
WItam,
nabyłam niedawno szkło vivitar 55mm do k-5II. Niestety obiektyw nie wchodzi do mocowania w body. Jak powinnam zmodyfikować mocowanie obiektywu? Załączam foto takiego samego obiektywu.

Pozdrawiam!

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
ess napisał/a:
Jak powinnam zmodyfikować mocowanie obiektywu?
dobre pytanie, nie każdy bagnet (a raczej nieliczne) da się przerobić z jednego na drugi ;-)

[ Dodano: 2013-08-30, 00:33 ]
ess napisał/a:
Niestety obiektyw nie wchodzi do mocowania w body
a i owszem bo to na pierszy rzut oka bagnet CANON FD (stare mocowanie Canona przed EF) jest.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
ess napisał/a:

nabyłam niedawno szkło vivitar 55mm do k-5II. Niestety obiektyw nie wchodzi do mocowania w body. Jak powinnam zmodyfikować mocowanie obiektywu?

Oddać tam skąd przyszło i kupić coś do Pentaksa...

A może adapter?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W tym kierunku nie jest możliwy bez dodatkowego układu optycznego.

czyli coś takiego jak w linku? http://allegro.pl/adapter...3481597081.html

Tak

Ok, wszystko jasne. Dziękuję!

ess napisał/a:
nabyłam niedawno szkło vivitar 55mm

Odsprzedaj i kup M 50/1.7 lub lepiej A 50/1.7 ewentualnie A 50/2.0.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
plwk napisał/a:
Odsprzedaj i kup M 50/1.7 lub lepiej A 50/1.7 ewentualnie A 50/2.0.

Strasznie kiepska Twa rada kolego.
Przyjrzyj się temu co koleżanka zakupiła to Cię może oświeci :), to szkło o daleko większych możliwościach niż Pentaxowe 50/1,7 :)

Panno ess
- pytanie pierwsze za ile owego Vivitara kupiłaś, jeśli w dobrej cenie, to wstrzymaj się z oddawaniem,
- może będę mógł je przerobić, mam akurat takiego pod ręką z mocowaniem Minolty więc rozmontuję i zobaczę czy uda się zrobić przeszczep na Pentaxa. Jeśli jest tak jak myślę to będzie to możliwe.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Cytat
Cytat
lub lepiej A 50/1.7 ewentualnie A 50/2.0.

Strasznie kiepska Twa rada kolego.
...to szkło o daleko większych możliwościach niż Pentaxowe 50/1,7

:shock:
No bez przesady - A50/2 i A50/1,7 to całkiem niezłe szkła... O dużych możliwościach.
I jakoś wątpię, żeby na tym Vivitaru zadziałała Pentaxowa automatyka... ;-)

zaroowka napisał/a:
No bez przesady - A50/2 i A50/1,7 to całkiem niezłe szkła... O dużych możliwościach.
I jakoś wątpię, żeby na tym Vivitaru zadziałała Pentaxowa automatyka...

Nie o automatyce tu mówimy a o możliwościach obiektywu.
Za cenę jaką musisz na tego Vivitara wydać z Pentaxowym mocowaniem możesz kupić dwie sztuki A 50/1,7 a i to możesz mówić o szczęściu, że kupić się udało, bo rzadko występuje z naszym bagnetem.
Przez dwa lata miałem takie tylko dwie sztuki.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Grzechotnik napisał/a:
że kupić się udało, bo rzadko występuje z naszym bagnetem.
Raczej nie udało, bo jak się okazuje to nie jest ten bagnet :-P Ponadto nie porównuj zooma 80-200 do jasnej, jakby nie było stałki 50 mm. To są różne obiektywy i raczej o różnym przeznaczeniu. Jakoś dużych możliwości w zastąpieniu nim 50/1,7 nie widzę. Odwrotnie zresztą też.

ess pytała się o Vivitara 55/2.8, którego można kupić poniżej 300 zł i na pytanie o ten obiektyw jej odpowiedziałem.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Się zasugerowałem tytułem :-/

Nie tylko ty i nie Tobie odpowiedziałem ;-)

Ja się niczym nie zasugerowałm, obiektyw Panny ess jest mi doskonale znane :)

By kupić Vivitara 55mm F2,8 produkcji Kominy, a jest to szkło makro z doskonałą skalą odwzorowania 1:1, w kwocie 300 zł to można tylko pomarzyć.
Kupienie go w cenie 300 zł to jak trafienie na loterii. Szkło ess to obiektyw o ugruntowanej renomie i za sumę 300zł to co najwyżej można kupić właśnie obiektyw z z mocowaniem Canona, z naszym w tej cenie to marzenie, nie spada praktycznie poniżej 500.

Skocz do: