ds  Dołączył: 19 Sie 2013
K-5 II + stary Kit banding
Testuję dzisiaj nowy nabytek - K5II. Pożyczyłem starego kita od K10 (chwilowo nie posiadam jeszcze własnego obiektywu - tak to jest ze zmianami systemu). To co zabaczyłem na niebie na zdjęciach jest przerażające. Taki banding ciężko spotkać. W canonie nie udało mi się czegoś takiego uzyskać. Histogram poszatkowany aż miło. Wersja fw 1.04. Takie zjawisko często pojawia się w pentaksie? Imo zdjecia nieużywalne.

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
W moim egzemplarzu nie stwierdziłem opisywanego przez Ciebie zjawiska. Pokaż to felerne zdjęcie.

Ok, tylko się nauczę obsługi tego forum :) Ogólnie ciekawostka - zdjęcie wykonane w formacie RAW - poszatkowany histogram i banding na wyświetlaczu i w Pentax Digital Camera Utility - po konwersji do jpg banding znika. Po załadowaniu tego samego rawa do LR czy PS bandigu nie widać. To samo ujęcie wykonane bezpośrednio w jpg jest gładkie. Jakieś problemy z generowaniem podglądów w puszce i Pentax Digital Camera Utility? Szkoda że nie sprawdziłem zachowania przed aktualizacją firmware do 1.04. Teraz nie umiem cofnąć aktualizacji.

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009

Przeczytałem wątek. Tak też myślałem że może o to chodzić. Jednak jak dla mnie to jest do d. że podgląd w puszce (wraz z histogramem ) robi takie jaja. IMO duży babol pentaksowy.

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
Coś za coś, możesz podejrzeć ostrość na podglądówce (która jest w oryginalnej rozdzielczości a skompresowana do mikrej wagi) powiększając ją znacznie na LCD. Mniejszych podglądówek: np. połówek nie trzeba było tak mocno kompresować a gdy jeszcze pochodziły z matryc o mniejszej rozdzielczości... No ale rozwiązaniem jest albo rezygnacja z możliwości tak dużych powiększeń albo zmniejszenie kompresji czyli powiększenie całego pliku.

Skocz do: